Alle informatie over de pil

Als u gebruikt gaat maken van de pil, sluit u zich aan bij een groep van 100 miljoen vrouwen wereldwijd die gebruik maken van dit anticonceptie middel.

Hoeveel vrouwen gebruiken het in Nederland?

In Nederland gebruiken ongeveer 3,5 miljoen vrouwen de pil. Dit is ongeveer een op de drie vrouwen tijdens de vruchtbare leeftijd.

hoewel 55jaar geleden de pil voor het eerst gebruikt is(in Puerto Rico in 1956), raken vrouwen nog al eens in paniek bij de gevolgen die de pil kan hebben.

Het feit dat de pil zo populair is geeft wel weer dat de voordelen zwaarder wegen dan de nadelen bij deze vrouwen.

Wist u dat…

Meer dan 100 miljoen vrouwen wereldwijd gebruik maken van de anticonceptiepil.

Dat de pil maar heel af en toe ernstige bijwerkingen kan hebben.

Het recente nieuws van de pil erg positief en veilig is

Dat na onderzoek is gebleken dat pil gebruikers 12 procent minder kans op kanker hebben.

Dat na onderzoek is gebleken dat pil gebruikers minder kans hebben om te sterven aan kanker, hart-en vaatziekten of een beroerte.

Na onderzoek is gebleken dat pil gebruikers minder kans hebben op borstkanker.

Let op!

Slechts een zeer klein aantal vrouwen mag de pil niet gebruiken, omdat ze ernstige medische aandoeningen kunnen krijgen.

Toch vinden artsen dat de pil voor iedereen zou mogen worden voorgeschoteld.

Dus als je wilt beginnen met de pil, moet u een arts eerst een korte check-up doen.

Dit is deels om te zien of u een risico-factoren persoon bent, zoals rokende mensen. Dan zou je meer kans hebben op diep veneuze trombose (DVT), hartaanvallen of beroertes.

Een andere belangrijke factor is obesitas.

Bij uw eerste bezoek is, nog afgezien van de beoordeling van risicofactoren, kan de zorgverlener uitleggen hoe je de pil moet nemen en hij kan je vragen beantwoorden.

Als je eenmaal aan de pil bent, wat dan?

Je moet terug naar de spreekkamer of het ziekenhuis voor incidentele pil check.

Deze bezoeken zijn zeer kort. Artsen zullen vragen hoe de pil bevalt en of er problemen hebben voorgedaan. Om ervoor te zorgen dat u geen ‘risico factoren’ in de laatste zes maanden ontwikkeld en ze controleren je bloeddruk. En ze wegen je eventueel.

Veel mensen denken nog steeds dat je tijdens een van deze bezoeken een vaginaal onderzoek krijgt. Maar dit is niet het geval.

Wat is de pil?

De pil is een tablet met twee vrouwelijke hormonen – een oestrogeen en een progestageen. Dit is de reden waarom het vaak de gecombineerde pil wordt genoemd.

Verschillende oestrogenen en progestogenen zitten verwerkt in verschillende soorten pillen.

Er zijn momenteel 28 merken op de markt.

De twee hormonen voorkomen dat je eisprong werkt iedere maand. Als je niet ovuleert, zal je niet zwanger worden.

Daarnaast maken de hormonen de afscheidingen rond je baarmoederhals dikker, waardoor het moeilijker wordt voor het sperma om daar doorheen te komen. Ook maken ze de binnenwand van je baarmoeder dunner, zodat hij minder ontvankelijk is voor een ei.

Spiraaltje

anticonceptie-implantaat spiraaltje kan alleen worden aangebracht door een arts

Intra-uterine inrichtingen of IUD zoals ze in de volksmond bekend zijn, zijn inbrengselen van koper of kunststof die in de baarmoeder functioneren als anticonceptie apparaten. Deze toestellen hebben twee dunne draden die rusten in het einde van de baarmoederhals. Spiraaltjes zijn er in verschillende soorten en maten en kunnen 5-10 jaar blijven zitten, afhankelijk van het soort spiraaltje dat geimplanteerd is.

Soorten Intra uteriene apparaten:

IUD (intra uterine device)
IUS (intra-uterine systeem)

Een van die hormonen is in de volksmond bekend als IUS en wordt spiraaltje genoemd. IUS is in theorie een soort spiraaltje, maar ze worden IUS spiraaltje genoemd om ze gemakkelijk te classificeren.

Hoe werkt het spiraaltje?

Het spiraaltje voorkomt dat het sperma in de baarmoederhals terecht komt stopt de sperma met het bereiken van zijn doel. Wat er echt gebeurt is dat het apparaatde ontwikkeling van prostaglandis en leukocyten (witte bloedcellen) stimuleert in de baarmoeder, die een vijandige omgeving creeert voor zowel de eieren en sperma en zorgen voor een zeer goede anticonceptie methode.

Hoe gaat hormoon afgevend spiraaltje (bekend als IUS) in zijn werk?

IUS heeft een hormoon releasing cilinder. De progesteron hormoon die wordt vrijgegeven door de IUS remt de sperma en voorkomt het impregneren van een vrouw.

Mirena is de enige IUS die beschikbaar is. Het heeft een T frame gemaakt van kunstof en heeft een cilindrische reservoir met 53mg levonorgestrel die iedere 24 uur vrijkomt.

Hoe wordt een spiraaltje geimplanteerd?

Een spiraaltje zoals de naam al doet vermoeden is een apparaat dat is voorzien in de baarmoeder. Daarom is de pasvorm afhankelijk van de grootte en positie van de uterus. Dit zal zeker moeten worden onderzocht door een ervaren arts of verpleegkundige. Het proces zelf duurt minder dan 20 minuten, maar het kan pijnlijk en ongemakkelijk zijn en dat is waarom het vaak gebeurt onder plaatselijke verdoving. Er kunnen wat milde bloedingen en pijn na het inbrengen zijn en bij sommige vrouwen kan het nodig zijn om pijnstillers te gebruiken voor een paar dagen.

Kan het spiraaltje eruit vallen?

Normaal gesproken niet. Als het eenmaal is geplaats kan de arts je leren hoe je hem kunt voelen met je vinger. Zodat u het zelf kan verplaatsen wanneer nodig. Als u het helemaal niet meer voelt, neem dan contact op met u arts!

Kan het spiraaltje worden in gebracht direct na de bevalling?

Artsen geven meestal het advies om een spiraaltje minstens 4 weken na de bevalling in te laten brengen. Maar het is niet schadelijk wanneer u hem binnen 48 uur al in laat brengen. In het geval van miskamen is het verstandig om de komende 5 maanden een spiraaltje in te brengen.

Weetjes:

Het koperspiraaltje staat er om bekend dat een vrouw tussenbloedingen kan hebben. Het IUS kan aan de andere kant menstruatiepijn verminderen.

Bij ongeveer 0,1 % van de vrouwen kan het spiraaltje door de baarmoederwand heen dringen. Dit is uiterst zeldzaam en gebeurd meestal bij het inbrengen van het spiraaltje. Als dit gebeurt moet het spiraaltje onmiddellijk worden verwijderd.

Bij ongeveer 5% van de vrouwen word het spiraaltje binnen de eerste paar maanden afgestoten. Dit wordt voornamelijk opgemerkt bij vrouwen die nooit bevallen.

Voordelen:

Langwerkend, omkeerbaar en zeer effectief.

Nadelen:

Ze kunnen onstekingen veroozaken. Bijwerkingen zijn onder meer hoofdpijn, gevoelige borsten, acne en stemmingswisselingen, die verdwijnen na een paar maanden.

Hoe effectief is de anticonceptiepilpil?

Het is zeer effectief inderdaad, dat is waarom zoveel miljoenen vrouwen erop vertrouwen.

Als je het precies doet zoals voorgeschreven, is de effectiviteit ervan waarschijnlijk bijna 100 procent.

Laten we zeggen dat als 100 vrouwen de pil vergeten en ze nooit een pil zouden vergeten, er geen 1 van hun zwanger zal raken.

In tegenstelling tot dat zullen er 2 tot 5 van hen zwanger raken wanneer ze allemaal een condoom gebruiken in plaats van de pil. En ze allemaal geen een anticonceptiemiddel zouden gebruiken zouden er misschien wel 20 tot 40 vrouwen zwanger raken.

Dus de pil is zo ongeveer de meest effectieve methode van anticonceptie die er is, afgezien van sterilisatie?

Ja

Hoe gebruik je het?

Een strip bevat meestal 21 pillen, en je neemt er een per dag gedurende drie weken. Aan het eind van die drie weken stop je 1 week. Dat is je menstruatie week.

Als u wilt kunt u tijdens de menstruatie week 7 dummy tabletten slikken. Deze bevatten geen hormonen.

Na de menstruatie week begin je aan een nieuwe strip. Je slikt dus 3 weken en 1 week niet het hele jaar door.

Als u wilt kunt u dagelijks een timer op uw mobiel zetten zodat u elke dag op het zelfde tijdstip de pil neemt.

Ga naar een huisarts of vraag aan een arts wat de risicofactoren en mogelijke bijwerkingen zijn en krijg een recept.

Het is een gewoonte om de eerste pil op de eerste dag van je menstruatie in te nemen.

Als je dit doet, bent u onmiddellijk beschermd – dus u kunt seks hebben wanneer u maar wilt.

Praktijken variëren in andere landen, en hun pil strips kunnen meer dan 21 pillen bevatten.

Voordelen van de pil:

het heft meestal menstruatiepijn
maakt de menstruatieweek korter
maakt de menstruatieweek lichter

Hierdoor heb je minder kans op bloedarmoede.

Als je acne hebt kan de pil dit verminderen – maar niet altijd.

De pil is handig wanneer u de menstruatieweek wilt uitstellen op bepaalde gelegenheden zoals vakanties. Door het door slikken van de pil, dus het aanbreken van een nieuwe strip, voorkomt u dat uw tussen de twee strips een week menstrueert.

Daarnaast vermindert het de kans op het krijgen van bepaalde vormen van kanker (al is het risico van anderen verhoogt).

BELANGRIJK!

Let op: Het is heel belangrijk om uzelf zo goed mogelijk te informeren en direct een huisarts te raadplegen. Ga altijd naar een huisarts of specialist als u symptomen van een ziekte of aandoening bij uzelf of iemand anders ziet.

Jouw content hier?

Jouw artikelen mogen ook op deze website staan, zolang ze maar over onze onderwerpen gaan. Kijk op de contact pagina voor details.