Anticonceptiepil soorten

Soorten anticonceptiepillen

1. De combinatie anticonceptiepil

microgynon anticonceptie pillen

Oestrogeen en progesteron worden normaliter geproduceerd in de eierstokken bij vrouwen. De gecombineerde anticonceptiepil, beter bekend als ‘de pil’, bevat zowel de vrouwelijke hormonen. De pil kan niet alleen worden gebruikt voor het voorkomen van zwangerschap, maar kan ook worden gebruikt voor zware perioden, pijnlijke perioden om het endometriose premenstrueel syndroom te bestrijden.

De gecombineerde anticonceptiepil kan verder worden onderverdeeld in drie typen:

Monofoon 21-daagse pillen

– Het meest voorkomende type. Deze pil wordt elke dag voor een periode van 21 dagen ingenomen en daarna gestopt voor zeven dagen. Voorbeelden van dit soort pillen zijn Cilest en Microgynon.

Fasische 21-daagse pillen

– in elke verpakking van fasische pillen, zijn drie secties van verschillende gekleurde pillen. Gedurende 21 dagen wordt er een pil ingenomen en daarna wordt er gestopt voor zeven dagen. Er is een volgorde waarin de pillen moeten worden ingenomen en elke sectie bevat een verschillende hoeveelheid hormonen. Logynon en Binovum zijn twee van soorten van de fasische 21 dagen pillen.

Every Day

(ED) pillen bevatten twee delen van verschillende pillen. 7 niet-actieve pillen en 21 actieve pillen. Een pil wordt elke dag gedurende 28 dagen ingenomen. Microgynon ED is een dergelijke pil per dag.

2. Progestageen-only pil

microgynon anticonceptie pillen

In tegenstelling tot de gecombineerde anticonceptiepillen die de synthetische versie van zowel de vrouwelijke hormonen oestrogeen en progesteron bevatten bevat het progestageen-only pil alleen de synthetische vorm van het progesteron hormoon. Deze pil is de enige keuze voor vrouwen die problemen hebben met de gecombineerde anticonceptiepillen. Er zitten 28 pillen in de verpakking en deze moet dagelijks worden ingenomen tot 28 dagen van de menstruele cyclus.

Voor verschillende momenten van de dag zijn er twee soorten van de progestageen-alleen anticonceptie pil.

De 12-uurs progestageen-alleen pil

deze pil moet elke dag binnen 12 uur op dezelfde tijd worden ingenomen. Cerazette is een van die 12-uurs-progestageen-only pillen.

De 3-uur progestageen-only pil

Micronor, Noriday, Norgeston en Femulen zijn voorbeelden van de 3-uur progestageen-only pil die moet dagelijks worden ingenomen binnen 3 uur op dezelfde tijd.

3. Noodanticonceptie


anticonceptiepil anticonceptiva

Noodanticonceptie kunnen worden gebruikt door vrouwen na onveilige seks om te voorkomen dat je zwanger wordt.

Van de Emergency anticonceptiepillen zijn twee soorten:

Ella Een:

Ella One is een van de nieuwere versies van de nood-anticonceptiepil. Na onbeschermde seks, kan deze pil worden genomen binnen (120 uur) 5 dagen. Ella Een wordt aanbevolen voor vrouwen boven de 18 en alleen op doktersvoorschrift verkrijgbaar.

Postinor:

Postinor is een van de meer populaire noodanticonceptie pillen. Het wordt genomen binnen (72 uur) 3 dagen na onveilige seks. Dit kan gemakkelijk worden gekocht bij een apotheek, zonder recept. Deze pil kan genomen worden door vrouwen boven de 16.

Over het algemeen zijn de pillen 96% effectief tegen zwangerschap indien ze binnen 24 uur worden ingenomen, maar over deze periode is er kans dat de effectiviteit verminderd. Het wordt aanbevolen om de pillen te nemen zonder veel vertraging. Deze nood-pillen mogen niet worden verbruikt op regelmatige basis.

BELANGRIJK!

Let op: Het is heel belangrijk om uzelf zo goed mogelijk te informeren en direct een huisarts te raadplegen. Ga altijd naar een huisarts of specialist als u symptomen van een ziekte of aandoening bij uzelf of iemand anders ziet.

Jouw content hier?

Jouw artikelen mogen ook op deze website staan, zolang ze maar over onze onderwerpen gaan. Kijk op de contact pagina voor details.