Pil vergeten

Wat moet ik doen als ik de pil ben vergeten?

Natuurlijk is het onvermijdelijk om een pil te missen maar probeer het niet te doen!

Als je een pil vergeet is niet heel erg, neem hem alsnog in zodra je erachter komt. En neem dan de volgende op tijd (zelfs als dat betekent dat je de twee pillen op het zelfde moment moet nemen.

Als je extra voorzichtig wilt zijn, kun je voorkomen dat je de komende 7 dagen geen sex hebt of een extra verzorgingsmaatregel neemt zoals het gebruiken van een condoom.

Maar als je meer dan 12 uur te laat ben met het nemen van de pil zul je seks moeten vermijden de komende zeven dagen – of een extra voorzorgsmaatregelen te nemen. Ook kun je overwegen om de ‘nood-anticonceptie’ te nemen (zie hieronder).

Als je meer dan 1 pil mist, is het zeer riskant, in het bijzonder aan het begin of einde van de strip. Om zwangerschap te voorkomen moet je het advies op de verpakking of bijsluiter lezen en opvolgen.

Om eerlijk te zijn is het ‘gemiste pil advies’ in deze folders vrij ingewikkeld. Dus als je twijfelt:

bel je huisarts voor persoonlijk advies
overweeg het gebruik van noodanticonceptie (de morning-after pil)
heb geen seks totdat je zeker weet dat je volledig beschermd bent

Verminderd de pil de seksuele verlangens?

Veel deskundigen zijn van mening dat elke vermindering de verlangens waarschijnlijk iets psychisch is, en misschien toe te schrijven aan de vrouw die met de verkeerde partner is of ten minste een partner die niet de juiste inspanningen levert om haar een adequate voorspel te geven.

Toch lijkt het dat een aantal vrouwen een vermindering van verlangen hebben door hun reactie op de hormonen in de pil.

Wat maakt de pil minder effectief?

Deze dingen maken het minder effectief:
De pil vergeten – vooral aan het begin of einde van de strip
Last hebben van diarree en / of braken
Het nemen van bepaalde anti-epilepsie medicijnen, zoals fenytoïne (bijv. Epanutin) en carbamazepine (oa Tegretol). Afgesproken is dat de pil niet moeten worden genomen door vrouwen die op de antiepilepsy drug lamotrigine (Lamictal) hebben.
het nemen van de antibiotica rifampicine (Rifadin, Rimactane) of rifabutine (Mycobutin) voor tuberculose (tbc) of andere infecties.
het nemen van bepaalde anti-HIV-geneesmiddelen, met inbegrip van ritonavir (egNorvir)
het nemen van de morning-after pil genaamd Ellaone (ulipristalacetaat). Je zou verstandig zijn om extra voorzorgsmaatregelen te gebruiken voor twee weken als uw arts dat heeft voorgeschreven als noodanticonceptie, bijvoorbeeld als pillen gemist hebt. (De nood-anticonceptie genoemd Postinor die je kunt kopen over de toonbank bevat een andere ingrediënt en maakt de pil minder effectief.)
het nemen van de populaire kruidenmiddel sint-janskruid, terwijl u de pil gebruikt. Het vermindert de effectiviteit van de orale anticonceptiva.

Als je gebruikt maakt van antibiotica zoals tetracyclines en Amoxil (amoxicilline) zul je naast de pil een condoom moeten gebruiken.

Dit komt omdat er wordt gezegd dat antibiotica de effectiviteit van de pil verminderd. Hier is alleen geen bewijs van.

Het is algemeen bekend dat als een kuur van antibiotica heeft en u diarree hebt, je wel extra voorzorgsmaatregelen moet gebruiken.

Als een arts u een geneesmiddel voor wil schrijven, meld dan altijd of je aan de pil bent of niet.

BELANGRIJK!

Let op: Het is heel belangrijk om uzelf zo goed mogelijk te informeren en direct een huisarts te raadplegen. Ga altijd naar een huisarts of specialist als u symptomen van een ziekte of aandoening bij uzelf of iemand anders ziet.

Jouw content hier?

Jouw artikelen mogen ook op deze website staan, zolang ze maar over onze onderwerpen gaan. Kijk op de contact pagina voor details.