Galstenen zijn erg vervelend. Deze kunnen in hevige pijnen resulteren en ertoe leiden dat jij je veel zorgen over jouw galblaas maakt. De stenen zijn redelijk eenvoudig te herkennen, want er zijn meerdere galstenen symptomen. In dit artikel vertellen wij je meer over de galstenen symptomen en helpen wij jou vast te stellen wat er met jouw galblaas aan de hand is.

Galstenen zijn erg vervelend. Deze kunnen in hevige pijnen resulteren en ertoe leiden dat jij je veel zorgen over jouw galblaas maakt. De stenen zijn redelijk eenvoudig te herkennen, want er zijn meerdere galstenen symptomen. In dit artikel vertellen wij je meer over de galstenen symptomen en helpen wij jou vast te stellen wat er met jouw galblaas aan de hand is.

 

Wat zijn galstenen?

Galstenen ontstaan wanneer er te veel gal in de galblaas aanwezig is. De lever maakt gal aan, wat nodig is om vet in onze voeding te verwerken. Op het moment dat de lever te veel gal aanmaakt, en het dus niet voor vette voeding gebruikt hoeft te worden, zal er een overschot ontstaan. Hierdoor ontstaan er langzaam kleine galkristallen in de blaas, en deze kunnen steeds groter worden. Uiteindelijk kunnen zo groot worden als een knikker.

 

Het is dan ook niet vreemd dat galstenen ontzettend veel pijn doen. Aan de hand van galstenen symptomen kun je vaststellen of jij op dit moment inderdaad te maken hebt met galstenen. Zo kun je de juiste stappen zetten om zo snel mogelijk van deze galstenen af te komen.

 

De bekende galstenen symptomen

Hieronder sommen wij de verschillende galstenen symptomen op. Daarbij geven wij je ook wat meer achtergrond over de oorzaak van galstenen.

 

- Pijn in de galblaas; als je op dit moment een zware pijn in de galblaas voelt dan is de kans groot dat jij met galstenen te maken hebt. Dit is een van de meest bekende galstenen symptomen. De pijn die je voelt is afkomstig van de galbuis. Dit is de buis tussen de galblaas en de darmen. De buis heeft als primaire functie om het gal over te zetten naar de darmen, zodat het vet kan worden verteerd. Op het moment dat een galsteen door de galbuis moet, ontstaat een vervelende pijn. Dit gevoel is vergelijkbaar met een zware buikgriep, en je zult deze pijn ook ongeveer in hetzelfde gebied vinden.

- Plakkerige ontlasting; omdat het gal niet goed in de darmen kan komen, wordt het vet in de voeding niet goed verteerd. Dit resulteert in slijmerige en plakkerige ontlasting. Je krijgt te maken met deze galstenen symptomen omdat het vet gewoon in de ontlasting blijft. Als jij plakkerige ontlasting in combinatie met pijn in de galblaas ervaart dan is dit een sterke indicatie dat jij met galstenen te maken hebt.

- Ontkleurde ontlasting; als aanvulling op de plakkerige ontlasting kun je ook te maken krijgen met ontkleurde ontlasting. Het vet in de ontlasting kan voor een vreemde kleur zorgen, waardoor je te maken kunt krijgen met vervelende klachten. Je zult wellicht even schrikken op het moment dat je de ontkleurde ontlasting ziet liggen. Het is hierbij van belang dat je de ontlasting kunt koppelen aan de pijn in de galblaas.

 

De oorzaak van galstenen symptomen

De meeste mensen die te maken krijgen met galstenen symptomen hebben recentelijk veel aan hun dieet veranderd. Omdat de galstenen zich kunnen vormen wanneer er te veel gal in de galblaas zit, betekent dit dat het lichaam te weinig vetten binnenkrijgt. Als jij in het verleden bent overgestapt naar een vetarm dieet dan kan dit een belangrijke indicatie zijn dat jij met galstenen te maken hebt. Gebruik bovenstaande galstenen symptomen om hier meer zekerheid over te krijgen, en maak vervolgens een afspraak bij de huisarts.

 

Meer weten?

BELANGRIJK!

Let op: Het is heel belangrijk om uzelf zo goed mogelijk te informeren en direct een huisarts te raadplegen. Ga altijd naar een huisarts of specialist als u symptomen van een ziekte of aandoening bij uzelf of iemand anders ziet.

Jouw content hier?

Jouw artikelen mogen ook op deze website staan, zolang ze maar over onze onderwerpen gaan. Kijk op de contact pagina voor details.