Galstenen zijn erg vervelend. Deze kunnen in hevige pijnen resulteren en ertoe leiden dat jij je veel zorgen over jouw galblaas maakt. De stenen zijn redelijk eenvoudig te herkennen, want er zijn meerdere galstenen symptomen. In dit artikel vertellen wij je meer over de galstenen symptomen en helpen wij jou vast te stellen wat er met jouw galblaas aan de hand is.

 

Wat zijn galstenen?

Galstenen ontstaan wanneer er te veel gal in de galblaas aanwezig is. De lever maakt gal aan, wat nodig is om vet in onze voeding te verwerken. Op het moment dat de lever te veel gal aanmaakt, en het dus niet voor vette voeding gebruikt hoeft te worden, zal er een overschot ontstaan. Hierdoor ontstaan er langzaam kleine galkristallen in de blaas, en deze kunnen steeds groter worden. Uiteindelijk kunnen zo groot worden als een knikker.

 

Het is dan ook niet vreemd dat galstenen ontzettend veel pijn doen. Aan de hand van galstenen symptomen kun je vaststellen of jij op dit moment inderdaad te maken hebt met galstenen. Zo kun je de juiste stappen zetten om zo snel mogelijk van deze galstenen af te komen.

 

De bekende galstenen symptomen

Hieronder sommen wij de verschillende galstenen symptomen op. Daarbij geven wij je ook wat meer achtergrond over de oorzaak van galstenen.

 

- Pijn in de galblaas; als je op dit moment een zware pijn in de galblaas voelt dan is de kans groot dat jij met galstenen te maken hebt. Dit is een van de meest bekende galstenen symptomen. De pijn die je voelt is afkomstig van de galbuis. Dit is de buis tussen de galblaas en de darmen. De buis heeft als primaire functie om het gal over te zetten naar de darmen, zodat het vet kan worden verteerd. Op het moment dat een galsteen door de galbuis moet, ontstaat een vervelende pijn. Dit gevoel is vergelijkbaar met een zware buikgriep, en je zult deze pijn ook ongeveer in hetzelfde gebied vinden.

- Plakkerige ontlasting; omdat het gal niet goed in de darmen kan komen, wordt het vet in de voeding niet goed verteerd. Dit resulteert in slijmerige en plakkerige ontlasting. Je krijgt te maken met deze galstenen symptomen omdat het vet gewoon in de ontlasting blijft. Als jij plakkerige ontlasting in combinatie met pijn in de galblaas ervaart dan is dit een sterke indicatie dat jij met galstenen te maken hebt.

- Ontkleurde ontlasting; als aanvulling op de plakkerige ontlasting kun je ook te maken krijgen met ontkleurde ontlasting. Het vet in de ontlasting kan voor een vreemde kleur zorgen, waardoor je te maken kunt krijgen met vervelende klachten. Je zult wellicht even schrikken op het moment dat je de ontkleurde ontlasting ziet liggen. Het is hierbij van belang dat je de ontlasting kunt koppelen aan de pijn in de galblaas.

 

De oorzaak van galstenen symptomen

De meeste mensen die te maken krijgen met galstenen symptomen hebben recentelijk veel aan hun dieet veranderd. Omdat de galstenen zich kunnen vormen wanneer er te veel gal in de galblaas zit, betekent dit dat het lichaam te weinig vetten binnenkrijgt. Als jij in het verleden bent overgestapt naar een vetarm dieet dan kan dit een belangrijke indicatie zijn dat jij met galstenen te maken hebt. Gebruik bovenstaande galstenen symptomen om hier meer zekerheid over te krijgen, en maak vervolgens een afspraak bij de huisarts.

 

Meer weten?

Doet jouw galblaas pijn? Lees dan eerst dit!

De galblaas is een belangrijk orgaan voor ons lichaam. De primaire functie van het orgaan is het opslaan van gal. Deze substantie is nodig om de vetten van de voeding die jij eet te verwerken in de darmen. Het kan voorkomen dat de galblaas pijn gaat doen, en dit heeft verschillende oorzaken. Zo kun jij te maken hebben galstenen of kan de galblaas ontstoken zijn. En dit resulteert in vervelende steken, want je ervaart in de galblaas pijn die doet denken aan een zware buikgriep. In dit artikel vertellen wij jou waarom een galblaas pijn kan doen en wat jij moet doen.

Als jouw galblaas pijn doet dan is het slim om zo snel mogelijk te handelen. Je moet hiervoor allereerst een afspraak bij de huisarts maken. Deze kan beter vaststellen of er inderdaad sprake is van een specifiek probleem. In veel gevallen moet het orgaan worden verwijderd. Dit is gelukkig een pijnloze operatie. Daarbij kun je ook uitstekend leven zonder galblaas, want de galbuis neemt uiteindelijk de functie van de galblaas over.

Galblaas klachten: dit zijn de bekendste klachten

Door een veranderd dieet krijgen steeds meer mensen de laatste jaren te maken met galblaas klachten. En hierdoor komen galstenen vaker voor. Dit heeft er onder andere mee te maken dat ons lichaam soms meer gal aanmaakt dan nodig is. Het gal blijft in de galblaas en kan kristalliseren. Naarmate er steeds meer gal in de galblaas aanwezig is, ontstaan er steeds meer kristallen. En dit resulteert erin dat de galblaas klachten veroorzaakt.

Er zijn verschillende galblaas klachten, en iedere klacht is een reden voor zorg. Het is hierom altijd raadzaam om een afspraak te maken bij een huisarts. Deze kan de juiste procedure starten en helpen om de klachten zo spoedig mogelijk te verhelpen. Soms betekent dit dat je bepaalde medicijnen moet slikken, en in enkele gevallen kan het betekenen dat de galblaas verwijderd moet worden.

Wat zijn nou precies galstenen?

Behandeling galstenen:

Wat zijn galstenen?

De symptomen van galstenen:

Galstenen en voeding

Voeding speelt namelijk een belangrijke rol bij galstenen. Galstenen ontstaan natuurlijk niet voor niets.

Lithogene gal komt vooral voor in de westerse landen. Tachtig procent van de galstenen bestaat dan uit cholesterol. Een te hoge concentratie cholesterol en een te laag concentratie van galzouten kunnen galstenen veroorzaken. Een groot aantal galsteen symptomen wordt behandeld door een andere voedingstyle.

Algemene informatie

Galstenen behandeling

Galstenen zijn kleine steentjes die voorkomen rondom de galblaas. De galblaas heeft in het lichaam een belangrijke functie. In de galblaas wordt een speciale stof aangemaakt, galvloeistof. Deze vloeistof zorgt ervoor dat vetten goed kunnen oplossen in het lichaam, zodat de voeding beter verteerd kan worden. Zijn er galstenen in het lichaam dan zal het maken en transporteren van de galvloeistof niet meer goed gaan en kunnen er lichamelijke problemen ontstaan. In dit artikel is meer informatie te vinden over de galstenen behandeling.

Galstenen symptomen

Het menselijk lichaam bestaat uit veel organen. Een van deze organen is de galblaas. Dit orgaan distribueert speciale galvloeistof, welke in de lever gemaakt wordt. Galvloeistof wordt gebruikt om vet, dat het lichaam uit voeding haalt, af te breken in voedingsstoffen voor het lichaam. Dankzij galvloeistof kan voeding veel gemakkelijker verteerd worden in het lichaam. Net als bij andere organen, kunnen er bij de galblaas problemen ontstaan. Een bekend probleem zijn de galstenen. Symptomen van galstenen gaan vaak gepaard met veel pijn, waardoor men dus al snel doorheeft dat er iets aan de hand is. Galstenen zijn niet alleen ontzettend pijnlijk, maar kunnen ook levensgevaarlijk zijn. Het is dus belangrijk om zo spoedig mogelijk te achterhalen of er echt sprake is van galstenen. Symptomen van galstenen zijn te vinden in dit artikel.

Alles over galstenen

De galblaas heeft een belangrijke functie in het lichaam. Wanneer de lever galvloeistof aanmaakt, wordt dit getransporteerd naar de galblaas. Hier worden extra stoffen aan de galvloeistof toegevoegd om te zorgen dat deze de juiste functie in het lichaam zal vervullen. Galvloeistof zorgt namelijk voor een goede vertering van vetten in de dunne darm. Zonder galvloeistof wordt het voor de dunne darm aanzienlijk lastiger om vetten te verteren en kan dit tot vervelende gevolgen leiden.

Let op: Het is heel belangrijk om uzelf zo goed mogelijk te informeren en direct een huisarts te raadplegen. Gaaltijd naar een huisarts of specialist als u symptomen van een ziekte of aandoening bij uzelf of iemand andersziet.

Advertentie

Jouw content hier?

Jouw artikelen mogen ook op deze website staan, zolang ze maar over onze onderwerpen gaan. Kijk op de contact pagina voor details.