Wat zijn galstenen eigenlijk?

Het is goed om te weten wat galstenen nu eigenlijk zijn. Hoe worden ze veroorzaakt en wat zijn nu eigenlijk de symptomen van galstenen. Er zijn genoeg mensen die galstenen hebben, maar helaas de symptomen niet herkennen. Daarom leggen we graag eerst de verschillende vormen uit:

Veel mensen hebben last van stille galstenen. Galstenen op zich veroorzaken geen pijn, mensen die dus geen pijn of klachten voelen, hebben te maken met stille galstenen.

Daarnaast zijn er galstenen die koliekaanvallen veroorzaken, dit is een zeer hevige pijn (vaak bij rechterzijde van de bovenbuik). Dit wordt veroorzaakt doordat de galstenen de galgang verstopt. De gal doorstroom raakt verstopt, het lichaam zal proberen deze versperring op te heffen en de galstenen door te laten stromen. Dit doet het lichaam door de galblaas samen te trekken. Deze pijn kan zo ongeveer 1 tot 4 uur duren.

Algemene symptomen zijn:

  • ontkleurde ontlasting
  • Hevige pijn in de rechterzijde van de bovenbuik
  • Winderigheid en/of boeren
  • Een vol gevoel
  • geen vet eten kunnen verdragen

Wanneer een galsteen langere tijd de doorvoer van galvloeistof blokkeert, kan dit ontstekingen veroorzaken aan de galblaas of galwegen. Wanneer een galsteen ook de afvoergang van de alvleesklier blokkeert kan er een plotselinge (acute) alvleesklier ontsteking ontstaan.

Dit kan zeer vervelende complicaties geven, dit moet dan ook zeer snel in het ziekenhuis worden behandeld.

Op onze website kunt u meer informatie vinden over de symptomen van galstenen. Kijk daarom gerust op onze website rond. Tevens vindt u handige links die waarmee u meer informatie kunt vinden over de symptomen van galstenen.

BELANGRIJK!

Let op: Het is heel belangrijk om uzelf zo goed mogelijk te informeren en direct een huisarts te raadplegen. Ga altijd naar een huisarts of specialist als u symptomen van een ziekte of aandoening bij uzelf of iemand anders ziet.

Jouw content hier?

Jouw artikelen mogen ook op deze website staan, zolang ze maar over onze onderwerpen gaan. Kijk op de contact pagina voor details.