De lever heeft voor het lichaam een hoop functies. Een van de belangrijkste functies van de lever is het aanmaken van galvloeistof. Deze vloeistof wordt via de galblaas doorgevoerd naar de dunne darm, waardoor de dunne darm het vet in onze voeding kan omzetten in bruikbare stoffen. De galblaas is hierbij het essentiële doorgeefkanaal. In de galblaas bevinden zich galstenen. Deze galstenen worden geproduceerd in de galblaas en ontstaan onder andere wanneer men veel vet eet. Galstenen zijn niet gevaarlijk voor het lichaam, zolang deze in de galblaas blijven. De kans bestaat dat de galblaas echter galstenen lekt, wat erin resulteert dat deze galstenen terecht komen in het galkanaal, het kanaal tussen de galblaas en de dunne darm.

Wanneer de galstenen in het galkanaal terechtkomen, resulteert dit in een verstopping van het kanaal. De dunne darm is het eerste orgaan dat hierop zal reageren. De dunne darm zal samentrekken, om te zorgen dat de obstructie in het galkanaal opgelost zal worden. Dit resulteert in hevige pijnen, wat erg vervelend is. Deze pijn kan enkele uren aanhouden. De pijn die veroorzaakt wordt door de dunne darm is vaak een van de eerste symptomen die duidt op het hebben van galstenen. Wordt er gemerkt dat deze pijn regelmatig terugkeert, dan kan dit aangeven dat er inderdaad sprake is van galstenen die vastzitten in het galkanaal. Het galkanaal kan ook samengetrokken worden, wat ook weer resulteert in meer pijn. Galstenen moeten dan ook zo snel mogelijk behandeld worden.

De verstopping van het galkanaal door de galstenen resulteert ook nog in andere symptomen naast hevige pijnscheuten. Doordat de darmen het vet uit de voeding niet meer goed kunnen oplossen, zal de kleur van de ontlasting aanzienlijk verschillen. Het vet kan niet meer verwerkt worden tot bruikbare stoffen die door het lichaam afgebroken kunnen worden, dus dit vet zal het lichaam weer op dezelfde wijze gaan verlaten. Het is aan de ontlasting te merken wanneer er sprake zal zijn van galstenen.

Naast het blokkeren van het kanaal tussen de galblaas en de dunne darm, bestaat ook de kans dat het kanaal tussen de galblaas en de alvleesklier verstopt raakt met galstenen. Dit kan leiden tot een ontsteking van de alvleesklier. Wanneer de alvleesklier ontstoken is, moet dit opgelost worden door het innemen van antibiotica. Deze antibiotica zal ingenomen moeten worden als een kuur, welke enkele weken lang is. Merkt men dus dat er eventueel sprake zou kunnen zijn van een obstructie door galstenen, dan is het maken van een afspraak met de huisarts altijd aan te raden.

Galstenen worden dus aangemaakt in de galblaas, die zorgt voor transport van de galvloeistof tussen de lever en de dunne darm, om zo vet om te kunnen zetten. Lekken de galstenen, dan raakt het galkanaal verstopt en kunnen er veel complicaties optreden. Het bestrijden van galstenen is een lastige klus en kan gepaard gaan met veel pijn doordat de organen zich samentrekken. Voorkom zoveel mogelijk van deze complicaties door zo snel mogelijk een afspraak te maken met de huisarts, om te kijken welke stappen genomen zullen worden om meer pijn te voorkomen.

BELANGRIJK!

Let op: Het is heel belangrijk om uzelf zo goed mogelijk te informeren en direct een huisarts te raadplegen. Ga altijd naar een huisarts of specialist als u symptomen van een ziekte of aandoening bij uzelf of iemand anders ziet.

Jouw content hier?

Jouw artikelen mogen ook op deze website staan, zolang ze maar over onze onderwerpen gaan. Kijk op de contact pagina voor details.