Heb je pijn in je keel of last van opkomend slijm? Dit kan wijzen op een keelontsteking. De ontsteking wordt veroorzaakt door een bacteriële infectie die eenvoudig tussen personen kan worden overgedragen. Een ontsteking is vaak niet besmettelijk, tenzij het in combinatie met een ziekte zoals Pfeiffer voorkomt. Je krijgt bij een keelontsteking te maken met verschillende symptomen, waaronder hoesten, pijn en slijm. In dit artikel lees je alles over de verschillende symptomen die voorkomen bij een keelontsteking.

De voornaamste symptomen van een keelontsteking

Wanneer je te maken krijgt met een keelontsteking dan bestaat de kans dat jij je lichamelijk al zeer zwak voelt. Dit is het gevolg van de bacteriën die het lichaam op veel manieren aantasten. Je voelt daarom bij een dergelijke ontsteking niet alleen een pijn in de keel maar krijgt over heel het lichaam te maken met vervelende kwaaltjes. Zo kun je aardig vermoeid raken wanneer je een ontsteking hebt en komt er vaak een overvloed aan slijm voor. Doordat een keelontsteking veelal een symptoom van een ziekte of aandoening is zijn er geen directe symptomen van een ontsteking. Toch zijn er een redelijk aantal symptomen die veel voorkomen wanneer je een ontsteking hebt:
 

 • Zware hoest die lang kan aanhouden
 • Slijm in de longen waardoor je verkouden wordt
 • Slikken doet pijn en is vervelend
 • De hals wordt breder door opgezette lymfeklieren
 • Het immuunsysteem is verzwakt door de bacteriën.

Dit zijn de primaire symptomen die in combinatie met een ontsteking voorkomen. Maar ook andere kwaaltjes kunnen direct gelinkt worden aan deze ontsteking. Hieronder vind je meerdere ziektes waar keelontsteking een symptoom van is. Op basis van andere symptomen die jij ondervindt kun je achterhalen met welke ziekte of infectie je op dit moment te maken hebt.

 

Keelontsteking als symptoom

Bij de volgende ziektes en aandoeningen kun je last ondervinden van een keelontsteking:

 • Lichte of zware verkoudheid
 • Griep of koorts
 • Ziekte van Pfeiffer
 • Seksueel Overdraagbare Ziektes (SOA)
 • Amandelen worden te groot
 • Huiduitslag of allergieën

Bovenstaande ziektes en aandoeningen hebben nog veel andere symptomen die jou kunnen helpen om te achterhalen of er inderdaad sprake is van een virus of infectie. Wanneer je naast een keelontsteking talloze andere symptomen ervaart is het altijd raadzaam om te onderzoeken waar het nu precies om gaat. Door jouw eigen bevindingen voor te leggen aan de huisarts zal deze een beter beeld krijgen van de situatie en jou ook de juiste middelen kunnen voorschrijven.

 

Wat moet je bij een keelontsteking doen?

Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen is het belangrijk om een afspraak bij de huisarts te maken. De huisarts kan achterhalen waar jij op dit moment last van hebt. Leg niet alleen uit dat je last ondervindt van de keelpijn maar beschrijf ook andere symptomen die jij de afgelopen dagen hebt ervaren. Zo weet je zeker dat de huisarts een goed beeld kan schetsen wat er precies met jouw lichaam aan de hand is en kan deze altijd een goed middel voorschrijven. Veel voorkomende medicijnen voor een keelontsteking zijn ibuprofen en antibiotica.

Meer weten?

Wat is een goed middel tegen keelpijn?

Ondervind je last van keelpijn? Dan kun je hier het beste zo snel mogelijk iets tegen doen. Hoe eerder je begint met het bestrijden van de keelpijn hoe korter je de nadelige gevolgen van de infectie in de keel zult ervaren. Er zijn verschillende middelen tegen keelpijn verkrijgbaar. In dit artikel worden een aantal middelen beschreven. De middelen zijn opgedeeld in huismiddelen die jij direct kunt gebruiken en kwalitatieve medicijnen die alleen op recept verkrijgbaar zijn.

Wat te doen bij keelpijn met tips om het te verhelpen

Keelpijn kan een irriterende pijn opleveren die lange tijd aanhoudt. De pijn komt voor wanneer je slikt, praat of zingt. Het is daarom fijn wanneer je hier zo snel mogelijk iets tegen kunt doen. De pijn kan aan zowel de linker- als rechterkant voorkomen. Het is redelijk eenvoudig te verhelpen wanneer je weet wat te doen bij keelpijn. In dit artikel lees je meer over de oorzaak van de pijn en vind je enkele tips die je zullen helpen om snel van de pijn af te komen. 

Keelontsteking: tips tegen besmetting en bij de behandeling

Een keelontsteking wordt veroorzaakt door bacteriën die in grote hoeveelheden aanwezig zijn in de keel. De gevolgen van deze ontsteking worden als zeer irriterend ervaren. Zo komt het bij velen voor dat zij moeten hoesten en dat er veel pijn wordt ervaren. Het is daarom prettig wanneer een ontsteking in de keel niet voor langere tijd aanhoudt. De duur van een keelontsteking is bij iedereen anders, gelukkig zijn er meerdere stappen die je kunt ondernemen om te zorgen dat de pijn zo veel mogelijk verlicht wordt en je ook weer snel van de ontsteking af bent.

Let op: Het is heel belangrijk om uzelf zo goed mogelijk te informeren en direct een huisarts te raadplegen. Gaaltijd naar een huisarts of specialist als u symptomen van een ziekte of aandoening bij uzelf of iemand andersziet.

Advertentie

Jouw content hier?

Jouw artikelen mogen ook op deze website staan, zolang ze maar over onze onderwerpen gaan. Kijk op de contact pagina voor details.