Alveolaire bot

Tussen het eten, sporten en kauwen op iets van potloden tot bubblegum, mensen hebben de neiging om veel nadruk te leggen op onze tanden. Gelukkig voor ons, is ieder op hun plek gehouden door de botten en weefsels in onze mond.

Meer specifiek zijn onze tanden verankerd aan de kaak door iets genaamd de alveolaire bot. Nooit van gehoord? Je hebt waarschijnlijk weet gewoon dat het door een andere naam. Mensen vaak verwijzen naar dit gebied als hun tanden steken. Maar het maakt niet uit hoe je het noemt, het alveolaire bot is de belangrijkste ondersteuning voor uw parelwitte tanden.

Onder de oppervlakte

Uw tanden zijn eigenlijk veel langer dan ze lijken aan de oppervlakte, met een lange wortel te breiden onder het tandvlees en in uw kaakbot. Deze diepe anker biedt de kracht die nodig is om de druk van het kauwen te ondersteunen. Het deel van het alveolaire bot dat deze wortels (de eigenlijke "stopcontact") omhult heet de longblaasjes. Aan de voet van de wortel is een sterk weefsel heet cement dat elke tand vastgemaakt aan het alveolaire bot stichting.

Zowel de bovenkaak (maxilla) en onderkaak (mandibula) bevatten alveolaire bot. Bovendien speciale band geheel compleet bindende tanden stevig op zijn plaats voor optimale ondersteuning.

Alveolair botverlies

Helaas, bepaalde tandheelkundige problemen en gewoonten, maar ook de effecten van tijd kan de alveolaire bot veroorzaken resorberen, dan wel te ontbinden. Dit botverlies kan ook leiden tot volwassen verlies van tanden in de tijd. Parodontitis, ook wel bekend als gom ziekte is de belangrijkste oorzaak van deze aandoening, waardoor de behandeling van tandvleesziekten een belangrijke stap in het voorkomen van alveolair botverlies.

Andere factoren die kunnen bijdragen aan tandheelkundige botverlies zijn onder andere:

Roken - roken van sigaretten, sigaren en pijpen zijn allemaal gekoppeld aan een verhoogd risico op parodontitis en alveolaire botresorptie.

Slecht passende prothese - Gedeeltelijke kunstgebit of volledige uitneembare prothese moet worden gecontroleerd door uw tandarts op een regelmatige basis. Slechte pasvorm kan ertoe leiden dat uw kunstgebit te wrijven tegen je kaak en weg te dragen op het bot na verloop van tijd.

Osteoporose - Volwassenen die gevoelig zijn voor botverlies, vooral vrouwen, een grotere kans om een aantal alveolair botverlies te ervaren.

Slechte mondhygiëne Habits - Gezien het verband tussen tandvleesontsteking en alveolair botverlies, kunnen slechte orale gewoonten ernstige gevolgen hebben op de weg. Goede mondhygiëne is belangrijk om te houden van uw tandheelkundige gezondheid op zijn best.

Zoals altijd, uw tandarts is uw beste bron om meer te weten over deze tandheelkundige aandoening. Als u denkt dat u het verlies van alveolair bot worden ervaren, een afspraak maken om uw zorgen te bespreken. Als u niet beschikt over een tandarts, kunnen wij u helpen er een vinden!

BELANGRIJK!

Let op: Het is heel belangrijk om uzelf zo goed mogelijk te informeren en direct een huisarts te raadplegen. Ga altijd naar een huisarts of specialist als u symptomen van een ziekte of aandoening bij uzelf of iemand anders ziet.

Jouw content hier?

Jouw artikelen mogen ook op deze website staan, zolang ze maar over onze onderwerpen gaan. Kijk op de contact pagina voor details.