Cariës:

Complicaties van cariës onder meer pijn en het verlies van tanden. Gum ziekte kunnen zich ook ontwikkelen in ernstige cariës. Dit veroorzaakt veel kiespijn.

Gum ziekte:

Complicaties van tandvleesontsteking zijn: herhaling van parodontitis, tand abces, infectie of abces van het zachte weefsel (gezicht cellulitis), infectie van de kaak botten (osteomyelitis); geul mond (een pijnlijke ontsteking van het tandvlees), losse tanden of het verlies van tanden en tand affakkelen of te verschuiven.

Gom ziekte kan het risico op een hartaanval of beroerte als gevolg van gevaarlijke bacteriën in de mond. Chronische (langdurige) gom infecties kunnen leiden tot chronische ontsteking en verhoogde niveaus van C-reactief proteïne (CRP) in het bloed. Een hoge mate van CRP zijn gekoppeld aan een toename van hart-en vaatziekten, zoals hartinfarcten.

Aften:

Complicaties van aften kunnen zijn koorts, gezwollen klieren en vermoeidheid. Zweren die steeds weer terug kan geven aan dat belangrijke vitaminen kan laag, met name foliumzuur of vitamine B12 zijn.

Leukoplakie:

Leukoplakie meestal veroorzaakt geen blijvende schade aan weefsels in de mond en vaak verdwijnt zodra de irriterende factoren, zoals roken, worden verwijderd. Sommige patches kunnen ontstoken raken, echter, waardoor de lopende ongemak.

Mondelinge kanker is de meest ernstige complicatie van leukoplakie. Een meerderheid van orale kankers vormen in de omgeving van leukoplakic patches, en de patches zelf kunnen vertonen kanker verandert. Harige leukoplakia, daarentegen, is niet moeilijk en niet leiden tot kanker. Maar het kan wijzen op de aanwezigheid van HIV-infectie of AIDS.

Spruw

: Bij ernstige, spruw kan verspreiden in de keel en de slokdarm. Bekend als candida esophagitus, kan deze aandoening maakt het bijzonder moeilijk om op te kauwen en slikken, en kan het risico op ondervoeding en ziekte verder te verhogen.

Mucositis

: De gevolgen van mucositis kan mild (nodig weinig behandeling) tot ernstige (mogelijk met fatale complicaties). Ernstige complicaties van mucositis zijn hypovolemie (verlaagd bloedvolume), elektrolyt afwijkingen (zoals natrium en kalium onevenwichtigheden), en ondervoeding.

Andere complicaties van mucositis kunnen smaakverlies, misselijkheid, kiespijn, braken, diarree, en een pijnlijke of droge mond. Deze factoren kunnen het eten moeilijk. Gewichtsverlies optreden.

BELANGRIJK!

Let op: Het is heel belangrijk om uzelf zo goed mogelijk te informeren en direct een huisarts te raadplegen. Ga altijd naar een huisarts of specialist als u symptomen van een ziekte of aandoening bij uzelf of iemand anders ziet.

Jouw content hier?

Jouw artikelen mogen ook op deze website staan, zolang ze maar over onze onderwerpen gaan. Kijk op de contact pagina voor details.