Dentine

Dentine is de gele-, bot-achtige stof die de tanden zijn gemaakt van.

Dentine is de technische naam voor je tanden - goed, de stof, dat maakt je tanden, in plaats van. Dentine is bijna bot-achtige en het maakt het grootste deel van de structuur van uw tanden. Dentine is gemaakt van cellen, genaamd odontoblasts en is te vinden onder het glazuur van de kroon en onder de cement in de root.

Dentine is geel in het uiterlijk, het is de tandglazuur dat geeft tanden hun heldere witte afwerking. Omdat glazuur is relatief doorzichtig, als ze niet goed verzorgd door regelmatig poetsen, regelmatig flossen en regelmatige bezoeken aan de tandarts - je tanden kan dof en geel worden als glazuur begint te slijten. Op dat moment wordt alleen de gelige dentine over.

Structuur

"Dentine bestaat uit microscopisch kleine kanalen, de zogenaamde dentine tubuli, die uitstralen naar buiten door de dentine van de pulp aan de buitenkant cement of email grens." Dit is allemaal heel technisch voor de biologie van dentine, dat is een zeer gedetailleerd en ingewikkeld proces dat plaatsvindt in de kleinste vierkante meters - onze individuele tanden!

De zeer gespecialiseerde bindweefsel van dentine vormt het grootste deel van de structuur van uw tanden. Als de binnenkant (pulpakamer) geïnfecteerd raakt en wordt verwijderd door uw tandarts, zal dentine bros en kan veel gemakkelijker dan normaal breken. Dit is de reden waarom, na een wortelkanaalbehandeling, wordt u over het algemeen uitgerust met een pet of een kroon.

De feiten van dentine

Dentine is semi-herstelbaar. Het heeft herstellende mogelijkheden, omdat de odontoblasts dat dentine te maken levensvatbaar te blijven na de tanden uitbarsten. Bij overmatige slijtage, gaatjes of andere irriterende stoffen gaan de dentine af te breken, is herstellende secundaire dentine vastgelegd.

Zo behulpzaam is, de email dat dentine bedekt, is NIET herstelbaar, dus nogmaals, je tweejaarlijkse bezoek aan de tandarts is verplicht, zoals dagelijks poetsen en te flossen.

Wanneer u tandproblemen te krijgen, krijg je ze in dentine. Het algemeen, als u een infectie krijgt, krijg je dat in de pulp van de tand. Maar glazuur weg kan dragen door kauwen ijs of andere irriterende stoffen, waardoor dentine meer vatbaar zijn voor tandproblemen en het verlies van tanden.

Het belangrijkste wat u kunt doen om uw tanden te beschermen, is het dentine te poetsen twee keer per dag en flos elke nacht - en niet alleen wanneer het zich voordoet aan u! En vergeet niet om uw tandarts te zien twee keer per jaar aan dentine in tip-top conditie. Als u niet beschikt over een tandarts, kunnen wij u helpen vinden.

BELANGRIJK!

Let op: Het is heel belangrijk om uzelf zo goed mogelijk te informeren en direct een huisarts te raadplegen. Ga altijd naar een huisarts of specialist als u symptomen van een ziekte of aandoening bij uzelf of iemand anders ziet.

Jouw content hier?

Jouw artikelen mogen ook op deze website staan, zolang ze maar over onze onderwerpen gaan. Kijk op de contact pagina voor details.