Gebitsproblemen
Tandheelkundige gezondheid heeft betrekking op de verzorging van de mond, die de tanden en het tandvlees omvat. Een goede verzorging van tandheelkundige gezondheid kan helpen voorkomen dat de ziekte in de mond en hele lichaam.

De gezondheid van de mond kan een indicator van de algehele gezondheid van het individu te zijn. Veel ernstige ziekten, zoals diabetes, human immunodeficiency syndrome (HIV), en sommige eetstoornissen (zoals boulimia), tonen hun eerste tekenen als symptomen in de mond, zoals spruw (een overmatige groei van gist in de mond). Het is om deze redenen dat professionals in de gezondheidszorg compleet, jaarlijks mondelinge examens aan te bevelen.

Tandheelkundige problemen zijn tandproblemen, gom ziekten (zoals gingivitis en parodontitis), aften (afteuze stomatitis), mucositis, schimmelinfecties, orale leukoplakie, en orale kanker. De meest voorkomende orale gezondheidsproblemen zijn gaatjes en tandvleesaandoeningen (met inbegrip van gingivitis en parodontitis).

De meeste volwassenen vertonen tekenen van tandvleesaandoeningen tijdens hun leven. Volgens de Centers for Disease Control (CDC), tandvleesontsteking treft ongeveer 14% van de volwassenen in de leeftijd 45-54 jaar.

Tekenen en symptomen van zacht weefsel ziekten, zoals koortsblaasjes komen vaak voor bij volwassenen en gevolgen hebben voor ongeveer 19% van de leeftijdsgroep van 25-44 jaar.

Voor elke volwassene die 19 jaar of ouder zonder medische verzekering, zijn er drie zonder tandartsverzekering. Tandheelkundige verzekering is belangrijk, omdat de kosten van tandheelkundige procedures te houden veel mensen van het zoeken naar tandheelkundige zorg, wat leidt tot problemen zoals tandbederf en tandvleesontsteking.

Ongeveer 70% van de volwassenen in de Verenigde Staten rapporteerde een bezoek aan een tandarts in de afgelopen 12 maanden. Degenen met een inkomen op of boven de armoedegrens zijn veel meer kans om een bezoek aan een tandarts rapporteren in de afgelopen 12 maanden dan mensen met lagere inkomens.

In de afgelopen tientallen jaren is het percentage van oudere volwassenen in de Verenigde Staten, die hebben nog steeds hun natuurlijke tanden gestaag toegenomen als gevolg van ontwikkelingen in de tandheelkundige gezondheidszorg.

Cariës: Cariës is een infectieziekte dat de structuren van de tanden beschadigt. Tandbederf of holtes zijn de gevolgen van cariës. Alle personen lopen het risico voor het krijgen van gaatjes in hun leven. Tegen de tijd dat de meeste mensen zijn volwassenen, wordt 85% van de mensen hebben een holte. Holten worden veroorzaakt door de Streptococcus mutans, die zich kan hechten aan harde oppervlakken, zoals het glazuur de tanden omvat. Indien de bacteriën niet worden verwijderd, vermenigvuldigen en hun aantal toeneemt tot een kolonie vormen. Meer bacteriën van verschillende soorten hechten aan de kolonie al groeien op het tandglazuur. Eiwitten die aanwezig zijn in het speeksel (spit) ook mengen in de bacteriekolonie wordt een witte film op de tand. Deze film, de zogenaamde tandplaque, schade en vervalt de tanden en veroorzaakt gaatjes.

Plaque begint op de tanden verzamelen binnen 20 minuten na het eten (de tijd waarin de meeste bacteriële activiteit plaatsvindt). Als deze tandplak niet wordt grondig en routinematig verwijderd, zal tandbederf niet alleen beginnen, maar bloeien. De zuren in de tandplak lossen het glazuur van de tand en maken gaten in de tand (gaatjes). Gaatjes zijn meestal pijnloos tot ze heel groot worden in de tand en vernietig de zenuwen en bloedvaten in de tand. Indien onbehandeld, kan een tand abces (pus opgesloten in de weefsels van het kaakbot aan het uiteinde van een geïnfecteerde tand) te ontwikkelen. Onbehandelde tandbederf vernietigt ook de interne structuur van de tand (pulp) en uiteindelijk leidt tot het verlies van de tand. Pulp verwijst naar de zachtste deel van de tand is gelegen in de wortel en strekt zich van de weg naar het bovenste deel van de tand (de kroon). De pulp bevat de bloedvaten, de zenuwen en het bindweefsel in een tand en biedt de tand bloed en voedingsstoffen.

BELANGRIJK!

Let op: Het is heel belangrijk om uzelf zo goed mogelijk te informeren en direct een huisarts te raadplegen. Ga altijd naar een huisarts of specialist als u symptomen van een ziekte of aandoening bij uzelf of iemand anders ziet.

Jouw content hier?

Jouw artikelen mogen ook op deze website staan, zolang ze maar over onze onderwerpen gaan. Kijk op de contact pagina voor details.