Gebroken tand
Een gebroken of gebarsten tand kan leiden tot een zeer pijnlijke kiespijn. Als u een gebroken of gescheurd tand en je bent niet in staat om uw tandarts direct te zien, hier zijn enkele manieren voor u om de pijn van een kiespijn veroorzaakt door een gebroken of gescheurde tand te verlichten.

 • Vermijd voedingsmiddelen en dranken die erg koud of erg heet. Sinds de dentine laag van de tand is waarschijnlijk blootgesteld door de scheur of breuk in de tand, kunnen extreme temperaturen pijn veroorzaken.
 • Vermijd voedingsmiddelen en dranken die erg veel suiker, of zijn erg zuur.
 • Gebruik eventueel pijnstillers, maar raad pleeg eerst uw arts. Nooit hoger zijn dan de aanbevolen dosis, en controleer of je in staat bent om verlichting van de pijn medicatie te nemen met een van de andere medicijnen kunt u op dit moment op. Over het algemeen werkt een verlichting van de pijn medicatie die bedoeld is om afname van de ontsteking het beste voor tandheelkundige pijn, omdat de meeste tandpijn worden veroorzaakt door een ontsteking van de weefsels of de ontsteking van de zenuw. Zet nooit pijn medicatie op de tand of tandvlees, omdat dit het weefsel te branden
 • Floss tussen de tanden die gebarsten of gebroken. Het verwijderen van de etensresten en plaque kan bijdragen tot het verminderen van de pijn van de kiespijn.
 • Gebruik olie van kruidnagel (eugenol). Eugenol, die kan worden gevonden in de meeste reformwinkels, wordt gebruikt in diverse tandheelkundige materialen omwille van zijn antiseptische en pijnstillende eigenschappen. Met behulp van eugenol thuis kan bijdragen tot het verminderen pijn van een kiespijn. Geniet van een klein stukje van katoen in de olie, dan dep de katoen op een stukje weefsel om het overtollige te verwijderen. Met behulp van een schone pincet, houdt u de katoen op de pijnlijke tand gedurende 10 seconden en zorg ervoor dat u geen van de olie te slikken.
 • Sluit de scheur of het gat in de tand tijdelijk. Sommige apotheken-genoteerde noodvulling materiaal dat kan worden gebruikt om het gat gevormd door een breuk in de tand dichten of tijdelijk sluiten een gebroken tand.
 • Slaap met je hoofd omhoog. De ontsteking van de zenuw van de tand met een barst of breuk is zeer pijnlijk, en is vaak de oorzaak van de meest onaangename pijn. Als u verheffen je hoofd in rust, kunnen sommige van de druk op het gebied van de kiespijn te verminderen.
 • Spoel met warm zout water. Spoelen met warm zout water twee tot drie keer per dag kan helpen om een kiespijn veroorzaakt door een scheur of breuk te verlichten. Zout water werkt als een antisepticum om bacteriën te verwijderen uit het besmette gebied.
 • Een kiespijn die wordt veroorzaakt door een scheur of breuk in de tand kunnen komen en gaan, maar laat je niet misleiden. Hoe langer je wacht om de tand hersteld, kunnen meer ernstige complicaties voordoen. Maak zo snel mogelijk een afspraak met uw tandarts
 • BELANGRIJK!

  Let op: Het is heel belangrijk om uzelf zo goed mogelijk te informeren en direct een huisarts te raadplegen. Ga altijd naar een huisarts of specialist als u symptomen van een ziekte of aandoening bij uzelf of iemand anders ziet.

  Jouw content hier?

  Jouw artikelen mogen ook op deze website staan, zolang ze maar over onze onderwerpen gaan. Kijk op de contact pagina voor details.