Cariës: Het belangrijkste symptoom van cariës is pijn. Vaak is de pijn verschijnt na de schade aan de tand al begonnen is. De aard en intensiteit van de pijn is afhankelijk van de mate van verrotting. Een acute (onmiddellijke), korte pijn geeft het begin van cariës. Over het algemeen wordt veroorzaakt door een bepaalde gebeurtenis, zoals het eten van iets warm of koud. Hoe dieper het verval, hoe intenser de pijn. De pijn van tandbederf kan dof of kloppend. Wanneer de cariës de pulpa bereiken, de pijn continu en piercing. Andere symptomen geassocieerd met cariës zijn: de aanwezigheid van een kleine pit, of gat in de tand, etensresten tussen de tanden, gevoeligheid voor warme en koude gerechten en dranken; slechte adem (halitose), bittere smaak in de mond, zwelling van de tandvlees, en zwellingen in het gezicht met vergrote klieren in de hals. Dit kan veel kies pijn veroorzaken.

Gum ziekte: De symptomen zijn vaak niet merkbaar tot de ziekte is gevorderd. Gum ziekte voortschrijdt in fasen. Vroege symptomen van tandvleesontsteking zijn bloedend tandvlees bij het flossen of het poetsen van de tanden, tandvlees gevoeligheid, roodheid of zwelling. Als tandplak van de tanden en het tandvlees wordt niet verwijderd door goede dagelijkse gebitsverzorging, na verloop van tijd verharden zal in een korst genaamd calculus of tandsteen. Als tandsteen eenmaal formulieren, het begint te vernietigen tandvlees, waardoor tandvlees te bloeden en weg te trekken van de tanden, beter bekend als parodontitis. Met parodontitis, raken verzwakt tandvlees en de vorm zakken rond de basis van de tanden. Bacteriën zwembad in deze zakken, waardoor verdere vernietiging van het tandvlees. Als parodontitis spreads, het beschadigt dieper tandvlees en kan uiteindelijk uitbreiden naar gebieden van het kaakbot dat de tanden ondersteunen. Dit kan leiden tot de tanden los komen te zitten en uitvallen.

Symptomen zijn onder meer: slechte adem (halitose), rood of gezwollen tandvlees, inschrijving of bloedend tandvlees, pijnlijke kauwen, losse tanden, en gevoelige tanden.

Aften: De volgende zijn de meest voorkomende symptomen van aften (stomatitis aphthosa): zweren in de mond, meestal in de lippen, op de wangen, of op de tong, zweren die zijn bedekt met een gele laag en hebben een rode basis ; laesies die genezen meestal in zeven tot 14 dagen, en letsels die de neiging hebben terug te keren. In de meeste gevallen koorts niet aanwezig is.

Leukoplakie: Leukoplakie kan verschillende verschijningsvormen, maar meestal het eerst als platte, grijze of grijs-wit zweren (plaques) - meestal op het tandvlees of op de binnenkant van de wangen en soms op de tong. Meer dan weken of maanden, kan leukoplakie ontwikkelen tot vlekken met een witte kleur, dik, ruw, of gekreukeld textuur en een verhard oppervlak. Soms kunnen mensen ook verheven rode laesies (erytroplakie), die hebben meer kans om voorstadia veranderingen laten zien.

Orale kanker: Orale kanker begint vaak als een klein, ongemerkt witte of rode vlek of een zere overal in de mond. Andere verschijnselen zijn onder meer: een wond die bloedt gemakkelijk of niet te genezen niet, een kleurverandering van de orale weefsels, een knobbel, verdikking, ruwe plek, korst, of kleine geërodeerd gebied, pijn, gevoeligheid, of een doof gevoel overal in de mond of op de lippen, problemen kauwen, slikken, spreken, of het bewegen van de kaak of tong, of een verandering in de manier waarop de tanden in elkaar passen.

Spruw: spruw symptomen zijn meestal gemakkelijk te herkennen en onder andere: witte of gele vlekken in de mond, met name op de tong en de binnenkant van de wangen, verhogingen in de mond dat bloedt en pijnlijke worden als geschraapt, een branderig gevoel in de keel, en moeite met kauwen en slikken.

Mucositis: Mucositis als gevolg van chemotherapie begint meestal drie tot vijf dagen na de start van de therapie, pieken op zeven tot 10 dagen, en langzaam zakt de komende week. Mucositis als gevolg van straling verschijnt meestal tegen het einde van de tweede week van de behandeling, plateaus tijdens de vierde week van straling, en kan nog twee tot drie weken na de behandeling voorbij is. Symptomen zijn onder meer roodheid, pijn en ulceratie.

 

BELANGRIJK!

Let op: Het is heel belangrijk om uzelf zo goed mogelijk te informeren en direct een huisarts te raadplegen. Ga altijd naar een huisarts of specialist als u symptomen van een ziekte of aandoening bij uzelf of iemand anders ziet.

Jouw content hier?

Jouw artikelen mogen ook op deze website staan, zolang ze maar over onze onderwerpen gaan. Kijk op de contact pagina voor details.