Kruisbeet

Indien onbehandeld, kan een kruis beet leiden tot een onjuiste kaak groei, TMJ, losse tanden en terugtrekkend tandvlees.

De klinische definitie van een kruisbeet 'een abnormale verhouding van een of meer tanden van een boog de tegengestelde tand of tanden van de andere boog door afwijking van tandpositie of abnormale kaak positie ". Maar tenzij je een gezondheidswerker, deze definitie maakt u waarschijnlijk zeggen: "Huh?"

In leken termen, een eenzijdige posterieure kruisbeet is wat er gebeurt wanneer je bovenste tanden vallen binnen uw onderste tanden aan de ene kant als je bijt. Een anterieure kruisbeet, die vergelijkbaar is met een onderbeet, is wat er gebeurt wanneer je boven voortanden vallen achter je onderste voortanden als je bijt.

Achter een kruisbeet

Crossbites worden veroorzaakt door verschillende factoren. Als een of beide van je ouders heeft een kruisbeet, is er een goede kans dat je het kon erven. Een andere oorzaak is kaak grootte - als uw bovenkaak kleiner is dan uw onderkaak, of uw kaken komen niet overeen in grootte, kun je de ontwikkeling van een kruisbeet.

Kinderen kunnen gevoelig zijn voor het ontwikkelen van crossbites als hun melktanden niet uitvallen in een tijdige wijze. Hier is waarom: als de bovenste permanente tanden beginnen uit te lopen terwijl de melktanden zijn nog steeds aanwezig, ze hebben geen ruimte om in te groeien, behalve achter de melktanden. Als een kind naar beneden bijt, zal dit achterste rij tanden vallen achter de onderste op de tanden om een kruisbeet te creëren.

Grote neus-en keelamandelen kan ook de aanzet geven voor de ontwikkeling van een kruisbeet. Als een kind neus-en keelamandelen te groot zijn, kan het dwingen van een kind om te ademen door de mond in plaats van hun neus. Het verschil lijkt misschien onschuldig, maar het kan in feite een correcte kaak groei: Als een kind ademt door de neus, de tong wordt geplaatst op het dak van de mond, waardoor de kaken aan de zijkant groeien. Maar als een kind wordt gedwongen om te ademen door de mond, de tong verschuift uit positie en weg van het dak van de mond, waardoor de kaken te asymmetrisch groeien.

Kruisbeet Behandeling en correctie

Een kruisbeet is meer dan alleen een cosmetische onvolkomenheid. Dus als u vermoedt dat u een kruisbeet hebben en vragen zich af hoe belangrijk het is om te zien een tandarts, is het antwoord "zeer." Zonder behandeling kan een kruisbeet leiden tot aandoeningen zoals TMJ of TMD, losse tanden, terugtrekkend tandvlees, overmatige slijtage van het tandglazuur en assymetrische groei van uw gezicht en kaak.

BELANGRIJK!

Let op: Het is heel belangrijk om uzelf zo goed mogelijk te informeren en direct een huisarts te raadplegen. Ga altijd naar een huisarts of specialist als u symptomen van een ziekte of aandoening bij uzelf of iemand anders ziet.

Jouw content hier?

Jouw artikelen mogen ook op deze website staan, zolang ze maar over onze onderwerpen gaan. Kijk op de contact pagina voor details.