Orale leukoplakie: Orale leukoplakie is een aandoening waarbij verdikte, witte vlekken vormen op het tandvlees, aan de binnenkant van de wangen, en soms op de tong. De oorzaak van leukoplakia is bekend, maar wordt als gevolg van chronische irritatie. Tabak, ofwel gerookt of gepruimd, is de belangrijkste oorzaak, maar irritatie kan ook afkomstig zijn van andere bronnen, zoals de lange termijn het gebruik van alcohol.

Leukoplakie is de meest voorkomende van alle chronische mond laesies. Hoewel iedereen kan ontwikkelen leukoplakie, het is het meest voor bij oudere mannen. Mensen met een verzwakt afweersysteem soms het ontwikkelen van een bijzondere vorm van de aandoening genaamd harige leukoplakie. Harige leukoplakie van de mond is een ongebruikelijke vorm van leukoplakie dat wordt alleen gezien bij mensen die zijn geïnfecteerd met het humaan immunodeficiëntie virus (HIV), hebben acquired immunodeficiency syndrome (AIDS) of AIDS-gerelateerde complex. Harige leukoplakie bestaat uit golfkarton, fuzzy, vandaar de naam "harige," witte vlekken op de laterale grenzen van de tong en minder vaak elders in de mond. Het kan lijken op spruw, een infectie veroorzaakt door de schimmel

In het algemeen leukoplakie is niet pijnlijk, maar de patches gevoelig kunnen zijn wanneer het individu raakt hen of gekruid voedsel eet. Hoewel de aandoening meestal niet gevaarlijk, een klein percentage van leukoplakic vlekken vertonen de eerste tekenen van kanker. Veel vormen van kanker van de mond voorkomen naast gebieden van leukoplakie. Om die reden is het het beste om een tandarts te zien of er ongewone veranderingen in de mond die langer dan een week.

De oorzaak van leukoplakia is onbekend. Veel mogelijke oorzaken zijn gekoppeld aan leukoplakie, met inbegrip van tabak, op lange termijn het gebruik van alcohol, en andere chronische irriterende stoffen. Het gebruik van tabak blijkt verantwoordelijk te zijn voor de meeste gevallen van leukoplakie. De meerderheid van de personen die de ontwikkeling van leukoplakie zijn rokers, en de meeste leukoplakic patches verbeteren of verdwijnen binnen een jaar na het stoppen met roken. Pruimtabak en snuif ook een belangrijke rol spelen. Maar liefst drie van de vier regelmatige gebruikers van de "rookloze tabak" producten ontwikkelen uiteindelijk leukoplakie, waar zij in het bezit van de tabak tegen hun wangen. Andere factoren die bijdragen aan leukoplakie zijn onder de schimmel Candida albicans, die spruw veroorzaakt, en het humaan papillomavirus (HPV), het virus dat genitale wratten veroorzaakt.

Mondelinge kanker is de meest geavanceerde fase van leukoplakie. Orale kanker gebeurt meestal bij mensen boven de leeftijd van 40 jaar. Het wordt vaak gevonden op de latere stadia waar het moeilijker is om te behandelen. Dit komt omdat orale kanker is meestal niet pijnlijk, zodat mensen kunnen niet vroeg herkent het probleem. Ook veel mensen niet naar hun tandarts vaak genoeg om de kanker te vroeg te vinden. De meest voorkomende plaatsen van orale kanker op de tong, lippen, en de vloer van de mond. Het gebruik van tabak, in het bijzonder met alcohol, is de belangrijkste oorzaak voor deze vormen van kanker.

Chemotherapie of bestralingen aan het hoofd en de nek kan leiden tot een droge mond, tandbederf, pijnlijke zweertjes in de mond, leukoplakie, en gebarsten, peeling lippen.

BELANGRIJK!

Let op: Het is heel belangrijk om uzelf zo goed mogelijk te informeren en direct een huisarts te raadplegen. Ga altijd naar een huisarts of specialist als u symptomen van een ziekte of aandoening bij uzelf of iemand anders ziet.

Jouw content hier?

Jouw artikelen mogen ook op deze website staan, zolang ze maar over onze onderwerpen gaan. Kijk op de contact pagina voor details.