Pulp Kamer

Het kan eruit zien als een bot voor u, maar de tand is eigenlijk een ingewikkelde structuur is ontworpen om ons te helpen kauwen en spreken. In feite is de tand geen bot geheel! De tand kan worden opgesplitst in twee delen: de kroon, dat is het deel dat we zien, en de wortel, die is gelegen onder het tandvlees en ankers onze tanden aan het kaakbot.

Tanden bevatten verschillende onderdelen. De afgelegen deel van de kroon wordt het tandglazuur, een hard materiaal dat onze tanden beschermt tegen slijtage door normaal gebruik. Onder het glazuur is een overvloed aan dentine, die een groot deel van de kroon en fungeert als een schokdemper vult.

Als u afgepeld alle lagen van de dentine, zou je de pulpakamer. Pulp kamers zijn te vinden in het midden van de tand tussen de kroon en de tand wortelkanalen. Zonder dat zou onze tanden niet in staat zijn om ons te vertellen dat er iets mis is!

De pulp-kamer van het dak en de wanden zijn opgebouwd uit afgelegen dentine. Maar de pulpakamer niet perfect rond is - het eigenlijk lijkt op de vorm van de kroon. De pulp kamer heeft wat heet pulp hoorns, die punten waar de pulpakamer loopt door tot knobbels van de tand. Onderaan de pulpakamer zijn openingen waardoor vezels in de kamer voeren door de wortels.

Je zou kunnen denken van een kamer als een open ruimte, maar de holte van de pulpakamer zit vol met materialen. Zowel de pulpakamer en de wortelkanalen zijn gevuld met een zachte weefsel, de toepasselijke naam van de pulp. Tandartsen verwijzen naar het weefsel in de pulpakamer als coronale pulp, terwijl radiculaire pulp heeft betrekking op de pulp zich binnen de wortelkanalen. Als we groeien, de pulp helpt onze tanden te ontwikkelen door het leveren van voedingsstoffen en de vorming van dentine. Als de tand volledig is gerijpt, is pulp niet meer nodig voor het overleven van de tand.

Tanden krijgen

Er zijn zo veel dingen voor nieuwe ouders om naar uit te kijken: een gebrek aan slaap, luiers verschonen en veel huilen. Als je denkt dat je het allemaal onder controle is, zal uw kind het meest waarschijnlijk beginnen met tandjes krijgen. De waarheid is, worden onze tanden vormen voordat we zelfs geboren, maar ze niet beginnen te barsten tot ongeveer de leeftijd van 6 maanden.

Hoewel elk kind anders is, is er een basispatroon dat primaire tanden te volgen als ze zich voordoen. U zult waarschijnlijk zien een of twee tanden uitbarsten van de onderkaak op het eerste, en voor je het weet is je baby zal een volledige set van baby tanden hebben! De centrale snijtanden, de tanden in de voorzijde van de mond zal gaan binnen bij 6 of 7 maanden, de laterale aan weerszijden na een maand later. De eerste molaren moeten komen na de eerste verjaardag van uw kind, gevolgd door de puntige hoektanden en de tweede kiezen. Wanneer alles is gezegd en gedaan, zullen de meeste kinderen hebben 20 tanden, met 10 in elke kaak, tegen de tijd dat ze twee en een half jaar oud.

Zoals men zou verwachten, een tand breekt door het tandvlees is niet erg leuk, en de daaruit voortvloeiende ongemak is een ongelukkige aspect van de kinderziektes ervaring. Zuigelingen en peuters kunnen zich sporadisch kwijlen, prikkelbaarheid of zelfs storingen in het eten of slapen patronen in deze periode. Gelukkig zijn er enkele dingen die je kunt doen om de pijn te verlichten - de American Academy of Pediatric Dentistry beveelt laten baby's neer te bijten op een bijtring, koele lepel of koud, nat washandje om pijnlijk tandvlees te verzachten. Wrijven van de baby tandvlees met een vinger kan ook de truc doen - als het maar schoon is!

BELANGRIJK!

Let op: Het is heel belangrijk om uzelf zo goed mogelijk te informeren en direct een huisarts te raadplegen. Ga altijd naar een huisarts of specialist als u symptomen van een ziekte of aandoening bij uzelf of iemand anders ziet.

Jouw content hier?

Jouw artikelen mogen ook op deze website staan, zolang ze maar over onze onderwerpen gaan. Kijk op de contact pagina voor details.