Puntige hoektanden

Puntige hoektanden tanden worden vaak aangeduid als "honden" en zijn gewoonlijk de derde tanden van het centrum.

Wanneer uw tandarts vraagt om met je honden, hij is waarschijnlijk niet over man's beste vriend. "Canine" is eigenlijk een ander woord voor cuspidaten, een van de vier puntige tanden aan weerszijden van uw mond.

Dit type tand wordt ook wel een "eye tand" en speelt een cruciale rol in de vorming van uw gebit en de functie. Problemen met uw cuspidaten tanden kan invloed hebben op het eten en spreken. Terwijl u kunt informatie over tandheelkundige anatomie op onze website te vinden, kan alleen een tandarts diagnose en behandeling van gebitsproblemen. Praat met uw tandarts als u denkt dat u een probleem met de cuspidaten tanden.

Locatie, locatie, locatie

Hoektanden zijn te vinden op zowel de boven-en onderkaak tussen uw snijtanden (plat voortanden) en premolaren (kleine kauwen tanden). Als dat te ingewikkeld klinkt, is het wellicht makkelijker om gewoon naar de spiegel - een cuspidaten is de derde tand naar links of rechts van het midden als je lacht. Voor de meeste patiënten, ze zijn ook de laatste van de voortanden te barsten (rond de leeftijd van 11 of 12) en helpen om de rest van je tanden in de juiste positie als je groeit.

Wat is het punt?

Je hebt misschien gemerkt dat uw puntige hoektanden lijken giftanden - dat komt omdat, net als onze vrienden in het dierenrijk, gebruiken we onze scherpste tanden om ons voedsel te scheuren tijdens het eten. Ze zijn ook ongelooflijk sterk, met langere wortels dan alle andere menselijke tanden, waardoor ze bijzonder geschikt voor deze taak.

En wist u dat je hoektanden er bovendien voor zorgen dat uw gebit goed uitgelijnd? Omdat hoektanden zijn meestal de eerste tanden te raken bij het sluiten van de mond, ze helpen begeleiden je kaak op zijn plaats om een goede pasvorm te garanderen.

Negatief effect

Omdat uw hoektanden zo belangrijk zijn voor de afstand tussen uw tanden en de mogelijkheid om te bijten en kauwen, kan elke complicatie in hun ontwikkeling zijn bijzonder ernstig. En helaas, na uw wijsheid tanden, hoektanden zijn de aard van de tand waarschijnlijk te worden beïnvloed, of geblokkeerd goed uitbarsten. Afhankelijk van hoe ernstig een cuspidaten tand is beïnvloed, kan uw tandarts aanraden:

- Beugels of een ander apparaat gemaakt door uw orthodontist om extra ruimte te maken

- Verwijdering van de naburige tand of tanden om uw cuspidaten naar voren

- Tand extractie van de cuspidaten (in extreme gevallen)

Als na de beoordeling van alle tandheelkundige behandelingen uw tandarts besluit uw cuspidaten moet worden gewonnen, zal hij of zij waarschijnlijk ook behandeling voor de resterende tanden verschuiven naar de leegte te vullen.

Het goede nieuws voor volwassenen is, zijn je hoektanden waarschijnlijk al losgebarsten - hopelijk zonder problemen. Maar iedereen met kinderen moeten bijzondere aandacht besteden aan de ontwikkeling van deze vier kleine "tanden" als kinderen naderen hun 11e verjaardag. Vergeet niet dat zowel volwassenen als kinderen moeten naar de tandarts regelmatig te bezoeken om de gezondheid van elke tand om ervoor te zorgen houden glimlachen voor de komende jaren.

BELANGRIJK!

Let op: Het is heel belangrijk om uzelf zo goed mogelijk te informeren en direct een huisarts te raadplegen. Ga altijd naar een huisarts of specialist als u symptomen van een ziekte of aandoening bij uzelf of iemand anders ziet.

Jouw content hier?

Jouw artikelen mogen ook op deze website staan, zolang ze maar over onze onderwerpen gaan. Kijk op de contact pagina voor details.