Ze zijn de eerste tanden krijg je als een baby - en ook de eerste volwassen tanden door te breken. Snijtanden zijn de tanden in de voorkant van uw mond. Ze zijn meestal de eerste tanden zichtbaar wanneer je lacht, niet alleen voor hun locatie, maar voor de vlakke, gladde oppervlak dat ze een doorschijnend, wit glans.

Het woord snijtand komt van het Latijnse woord "incidere" of "snijden." En dat is precies wat ze worden gebruikt voor. De scherpe randen op de bodem van snijtanden voor het doorknippen voedsel. Ze zien er plat, maar snijtanden zijn eigenlijk iets bol, of gebogen naar de achterkant van de mond. Een andere eigenschap van een snijtand is heeft het een enkele lange wortel, in tegenstelling tot de kiezen, die meestal hebt 2-3 wortels per tand.

De snijtanden

Snijtand en cuspidaten tanden vallen in de categorie van de voorste tanden, de voorste zes tanden op beide kaken (achterste tanden bevinden zich in de achterkant van je mond en worden gebruikt voor het malen en te kauwen voedsel). Mensen hebben een totaal van acht snijtanden - vier op de bovenkaak (boven) kaak en vier op de onderkaak (onder) kaak. Zowel kinderen als volwassenen hebben snijtanden, die worden aangeduid op basis van hun positie in de mond:

Centraal snijtand - Centrale snijtanden in een mesiale positie, of helemaal vooraan en het centrum van uw kaak. Centrale bovensnijtanden zijn de grootste en vaak meest prominente van de snijtanden.

Laterale snijtand - elke laterale snijtand is aan weerszijden van een centrale incisief. In termen van de nabijheid van het centrum van snijtanden, worden ze beschouwd als distale, of af te stappen van het centrum van de mond.

Neem een kijkje in de spiegel naar de locatie van elke snijtand lokaliseren. U zult merken dat de bovenste laterale snijtanden zijn iets kleiner dan de bovenste centrale snijtanden. Onderkaak snijtanden zijn beduidend kleiner dan maxillaire snijtanden en mandibulaire centrale snijtanden zijn de kleinste tanden tanden in je mond.

Snijtand Problemen

Wanneer je beet is in perfecte occlusie, of de juiste uitlijning van de kaken en tanden, moet elke maxillaire snijtand enigszins overlappen de mandibulaire snijtand zich onder het. Een malocclusie, of slecht gebit, is een veel voorkomend probleem onder snijtanden. Een verkeerd uitgelijnde kaak en scheve tanden kan leiden tot een onderbeet, overbeet of kruisbeet, waardoor het moeilijk voor de snijtanden om zijn werk te doen. Als er een malocclusie van de snijtanden ernstig is of in combinatie met orthodontische problemen in de achterste tanden, zijn beugels vaak nodig om uw gebit te corrigeren. Als er slechts een kleine malocclusie in uw voorste tanden, kan fineer worden gebruikt om het probleem op te lossen.

Anterior tanden zijn langer, dunner en zwakker dan achterste tanden, waardoor ze meer kans om chip of breken. Snijtanden zijn ook onderworpen aan holtes en andere tandheelkundige problemen die komen vaak voor bij kiezen. Vanwege de prominente elke snijtand de plaatsing in de mond, tand vlekken en andere onvolkomenheden zijn vaak beter zichtbaar dan op een andere tanden. Een goede mondhygiëne en regelmatige bezoeken aan de tandarts zijn noodzakelijk gemeenschappelijke gebitsproblemen te voorkomen dat die snijtanden.

Snijtand feiten ...

Mensen zijn niet de enige soorten met snijtanden. Snijtanden zijn te vinden in vele plantenetende (plant-etende) en omnivoren (plant en vlees eten) dieren. Snijtanden zijn zeer prominent aanwezig in konijnen, katten, knaagdieren en paarden. Olifanten hebben ook snijtanden - in de vorm van slagtanden!

Als u snijtand problemen, kan een tandarts helpen! Of u nu een tand vulling, bretels of fineer nodig hebt, moet snijtand behandeling zo snel mogelijk worden gedaan om de functie van uw mond te herstellen en te verbeteren esthetiek en lifestyle.

BELANGRIJK!

Let op: Het is heel belangrijk om uzelf zo goed mogelijk te informeren en direct een huisarts te raadplegen. Ga altijd naar een huisarts of specialist als u symptomen van een ziekte of aandoening bij uzelf of iemand anders ziet.

Jouw content hier?

Jouw artikelen mogen ook op deze website staan, zolang ze maar over onze onderwerpen gaan. Kijk op de contact pagina voor details.