Verkleuring van de tanden

Sommige soorten tandverkleuring zijn moeilijk te vermijden; spreken met uw tandarts als u zich zorgen maakt over de kleur van uw tanden.

Lelijke tand vlekken kunnen leiden tot grote verlegenheid en houden mensen uit lachen. Dus wat de oorzaak van verkleuring van de tanden en hoe kun je voorkomen dat het er met je gebeurt?

Het antwoord is niet zo eenvoudig als je denkt. Niemand tanden zijn perfect wit, en tot op zekere hoogte onze tanden een beetje doffer worden als we ouder worden. Maar afhankelijk van je genetische make-up, iedereen is geboren met een iets andere tand schaduw, met een aantal kuip beter dan anderen. Hoe dan ook, hoe behandel je je tanden zal sterk bepalend voor de uitkomst van hun kleur.

Helaas voor degenen die last hebben van tanden verkleuren, kan de tanden lijken geel, bruin of zelfs grijs van kleur. Sommigen hebben een integrale verkleuring terwijl andere donkere vlekken op hun tanden.

Als u probeert om te bepalen waar verkleuring van de tanden vandaan komt, in aanmerking nemen zijn er twee soorten van de tand vlekken: extrinsieke en intrinsieke. Extrinsieke vlekken staan bekend als het oppervlak vlekken. Deze worden veroorzaakt wanneer u zich buiten elementen van invloed op het oppervlak van de tand. Intrinsieke vlekken ontstaan wanneer het interieur delen van de tand hebben verduisterd.

Het goede nieuws is dat je kunt voorkomen dat veel van deze vlekken! Als je eenmaal begrijpt wat de oorzaak van tandverkleuring, zult u beter in staat zijn te hanteren het afweren van een aantal van haar boosdoeners.

Extrinsieke

Eten en drinken - Koffie, thee, frisdrank en rode wijn kan leiden tot tand vlekken wanneer het wordt gebruikt gedurende een lange periode van tijd. Bessen, curry's en sojasaus zijn slechts enkele van de voedingsmiddelen die vlek tanden. Eten en drinken van extreme temperaturen kunnen ook van invloed zijn kleur van het gebit - de hitte en kou openen en sluiten de poriën in je tanden, waardoor verkleurende stoffen aan te vallen met meer kracht.

Roken - Roken kan sterk verkleuren tanden. Maar pruimtabak is niet veel veiliger - elk tabaksproduct zal verwoestende gevolgen hebben op de tanden.

Mondhygiëne - In het algemeen zullen slechte gewoonten mondeling negatieve invloed hebben op je tanden voor de gezondheid. Verkleuring is slechts een kleine bijwerking van inefficiënte tandheelkundige zorg.

Intrinsieke

Drugs - Antibiotica, zoals tetracycline kan leiden tot verkleuring bij kinderen waarvan de tanden zijn nog steeds vormen. Andere geneesmiddelen, met inbegrip van antihistaminica, antipsychotica en antihypertensiva kan ook leiden tot vlekken. Sommige mondspoelingen kan ook achter de tanden verkleuren.

Fluorosis - Fluoride is ontzettend belangrijk in het voorkomen van tandbederf. Maar te veel fluoride kan leiden tot fluorosis, een aandoening die witte vlekken of strepen op de tanden veroorzaakt. Fluorosis heeft alleen invloed op kinderen, waarvan de blijvende tanden zijn nog steeds de vorming van onder het tandvlees. Maar begin dan niet beperken van fluoride net niet - zie een tandarts om te bepalen hoeveel fluoride uw kind moet kosten.

Trauma - afgebroken tanden of gebroken tanden kan donkerder worden als gevolg van schade of een dode zenuw email. Deze tanden verkleuring is ook mogelijk als er een tand is niet beperkt na een ingrijpende tandheelkundige ingrepen, zoals een wortelkanaalbehandeling. Als je een donkere tand, zie je een tandarts om eventuele onderliggende tandheelkundige problemen op te lossen.

Tandvulling - Tandbederf is vaak zichtbaar in bruine of zwarte vlekken op de tanden. Wat dat betreft, kan een groot amalgaam tand vulling ook leiden tot afgelegen email te verschijnen grijs.

Genetica en Aging - Dit valt onder beide categorieën. Sommige mensen zijn gewoon geboren met verkleuring van de tanden, en helaas de meeste mensen de tanden zal niet leeftijd gracieus. Slijtage door dagelijks gebruik zal bijdragen tot de verkleuring van de tanden in de tijd.

Preventie en behandeling

Hoewel sommige verkleuring van de tanden is onvermijdelijk, zijn er manieren om dit te voorkomen. Vermijd consumeren voedingsmiddelen en dranken die de tanden verkleuring bij te dragen op een regelmatige basis. Rook niet en kauw tabak, en in de praktijk een uitstekende mondhygiëne. Vraag uw arts of apotheker als het even welke medicijnen u gebruikt en resultaat in de tand vlekken als een neveneffect. En hebben tandheelkundige r?Ântgenfoto's genomen tijdens de examens om te controleren op tekenen van trauma.

Als u al verkleuring van de tanden en borstelen lijkt niet te werken, zijn er manieren om u te helpen zich te ontdoen van. Met dank aan cosmetische tandheelkunde, zijn er verschillende opties voor het verwijderen of die tand vlekken:

Ultrasone Reiniging - Nu een standaard vorm van professionele gebitsreiniging, worden ultrasone trillingen gebruikt om extrinsieke vlekken veroorzaakt door een ophoping van tandsteen te verwijderen. Hoewel het niet de kleur van uw tanden, kan een ultrasone reiniging van de tanden worden uitgevoerd tijdens reguliere bezoeken aan de tandarts aan de tand vlekken te beperken.

Tanden Bleken - Voor het geheel lichter te maken je tanden, kunt u proberen het bleken van tanden. Uw tandarts kan u voorzien van tanden whitening trays te dragen thuis. Deze platen zijn gevormd uit een mal van de tanden, en bezit een gel die het actieve agens peroxide. Dagelijks gedragen, at-home bleeklepels kunnen tanden witter binnen 1-2 weken.

Laser Tanden Bleken - Net als het bleken van tanden, laser bleken van tanden maakt gebruik van een peroxide gel lichter tanden. Maar laser bleken van tanden is gedaan in de tandartspraktijk in ongeveer een uur. Na de gel wordt aangebracht tanden, een laser activeren warmte de tanden witmakers, met uitstekende resultaten in een kortere tijd.

Dental Veneers - In de gevallen waarin het bleken gewoon niet zal werken, kan fineer volledig bedekken verkleuring van de tanden. Dental fineer zijn wafer-achtige tanden bekledingen vaak gemaakt van porselein die worden gecementeerd op tanden. Porseleinen tandheelkundige veneers zijn ook perfect voor gebroken tanden of licht scheve tanden.

Ondanks een aantal gerapporteerde gevoeligheid, al deze procedures zijn veilig en effectief bij de behandeling van tanden verkleuren wanneer het wordt toegediend door een tandarts. Over-the-counter bleekmiddelen zijn ook beschikbaar, met verschillende resultaten. Sommige whitening tandpasta's kunnen helpen, maar ze zullen niet in staat zijn om intrinsieke vlekken te verwijderen. Hoe dan ook, wil je niet om al dat geld uit te geven de vaststelling van uw tanden alleen maar om terug te gaan naar slechte gewoonten - een goede mondhygiëne is nodig om de resultaten van uw cosmetische tandheelkundige procedure te handhaven.

BELANGRIJK!

Let op: Het is heel belangrijk om uzelf zo goed mogelijk te informeren en direct een huisarts te raadplegen. Ga altijd naar een huisarts of specialist als u symptomen van een ziekte of aandoening bij uzelf of iemand anders ziet.

Jouw content hier?

Jouw artikelen mogen ook op deze website staan, zolang ze maar over onze onderwerpen gaan. Kijk op de contact pagina voor details.