Heb je last van de volgende dingen, dan kom je in aanmerking voor een slecht gebit, en moet je zo snel mogelijk naar de tandarts! Dit kan allemaal lijden tot kiespijn en wellicht ergere gebits problemen.

Cariës

: Cariës moet worden gediagnosticeerd en behandeld door een tandarts. Tandartsen gebruiken visuele inspectie om te bepalen of cariës of tandbederf aanwezig is. Grote cariës zijn vaak zichtbaar met het blote oog, maar kleinere letsels kan moeilijk zijn te identificeren. Tandheelkundige r?Ântgenfoto of r?Ântgenstralen kunnen vertonen cariës voordat zij anders zichtbaar name bij cariës tussen tandvlakken.

Gum ziekte:

Een tandarts zal vragen over de medische geschiedenis van het individu aan de onderliggende aandoeningen of risicofactoren (zoals roken) die kunnen bijdragen tot tandvleesaandoeningen te identificeren. De tandarts of mondhygiënist zal onderzoeken of het tandvlees en noteer eventuele tekenen van ontsteking. De tandarts of mondhygiënist zal gebruik maken van een kleine heerser genaamd een 'probe' om te controleren op parodontale pockets en om zakken te meten. In een gezonde mond, de diepte van deze zakken is meestal tussen de een en drie millimeter. Een x-ray kan ook worden genomen om te zien of er sprake is van botverlies. De tandarts kan het de persoon naar een parodontoloog, een specialist die behandelt gom ziekten.

Aften

: Aften, of afteuze stomatitis, worden meestal gediagnosticeerd op basis van een volledige anamnese en lichamelijk onderzoek van het individu. De laesies zijn uniek en meestal zorgen voor een diagnose alleen op lichamelijk onderzoek. Bovendien kan een arts of tandarts te bestellen de volgende tests om de diagnose bevestigen en uitsluiten van andere oorzaken voor de ulcera: bloedonderzoek, culturen van de laesies om te bepalen of een virus of bacterie aanwezig is, en een biopsie van het letsel - het nemen van een klein stukje weefsel uit het letsel en de behandeling ervan microscopisch. Herpes simplex zweren (koortslip) lijken op aften, maar meestal een tandarts of arts kan aften diagnose door hun vorm en grootte. Een koortslip ook leiden tot veel pijn voor een wond die is vrij klein. Een arts kan testen op lage niveaus van foliumzuur of vitamine B12 in het bloed als zweren terug blijven komen.

Leukoplakie:

Meestal een tandarts diagnoses leukoplakie door onderzoek van de vlekken in de mond en het uitsluiten van andere mogelijke oorzaken voor de symptomen. Om ervoor te zorgen dat er geen vroege tekenen van kanker bestaan, een tandarts kan een weefselmonster (biopsie) wordt voor de analyse. Het kan hierbij zowel verwijderen gehele laesie (excisiebiopsie) of een deel van de laesie verwijderen cellen uit de leukoplakic plekken met een kleine draaiende borstel (oraal borstel biopsie). Het weefsel wordt geanalyseerd in een laboratorium met een sterk gespecialiseerde beeldvormingssysteem waarmee een patholoog detecteren een abnormale cellen onder honderdduizenden gezonde cellen. Een negatief rapport betekent dat er geen afwijkende cellen aanwezig zijn. Als het rapport positief is, een tandarts is waarschijnlijk een andere biopsie uit te voeren door het verwijderen van een klein weefselmonster en op te sturen naar een laboratorium voor analyse.

Spruw:

De diagnose van spruw wordt meestal gemaakt door middel van observatie door een tandarts of dokter of via laboratoriummonster om te bepalen of een schimmelinfectie aanwezig is. Lab tests gaat op zoek naar tekenen van gist (Candida-infectie).

Mucositis:

Diagnose van mucositis is gebaseerd op de symptomen die je hebt en het uiterlijk van de weefsels van de mond na chemotherapie, beenmergtransplantaties, of radiotherapie. Het uiterlijk zal zijn van de rode burn-achtige wonden of zweren in de mond. Mucositis van chemotherapie meestal vier tot vijf dagen begint na de behandeling wordt gestart, bereikt zijn piek op zeven tot 10 dagen, en langzaam verdwijnt in de komende vijf tot zeven dagen, tenzij er complicaties zoals infectie. Mucositis geassocieerd met radiotherapie verschijnt meestal aan het einde van de tweede week van de behandeling en kan duren zes tot acht weken.

Andere

: Een tandarts zal examen de mondholte op tekenen van bruxisme (de klemmen of malen van de tanden). Overmatige klemmen en slijpen van de tanden kunnen slijten tandglazuur, waardoor de tand te vervallen. Bruxisme kan leiden tot problemen kaakgewricht (TMJ). TMJ veroorzaakt pijn als gevolg van de ontsteking van de kaakgewricht de kaak verbindt met de onderste schedel. Dit zorgt ook voor een erg slecht gebit.

BELANGRIJK!

Let op: Het is heel belangrijk om uzelf zo goed mogelijk te informeren en direct een huisarts te raadplegen. Ga altijd naar een huisarts of specialist als u symptomen van een ziekte of aandoening bij uzelf of iemand anders ziet.

Jouw content hier?

Jouw artikelen mogen ook op deze website staan, zolang ze maar over onze onderwerpen gaan. Kijk op de contact pagina voor details.