Blauwe plek

Hoe een blauwe plek te genezen

Blauwe plekken schade spier-en weefsel, zonder het breken van de huid.

Blauwe plekken, ook bekend als kneuzingen, zijn het gevolg van directe of herhaalde slagen van een object of persoon. Dit type van schade kan worden veroorzaakt door valpartijen, auto-ongevallen, sportblessures of dichtslaande het lichaam tegen een hard oppervlak. Het resultaat is een gezwollen knobbel die zich vormt boven de gewonden site door bloeden onder de huid. Andere symptomen zijn pijn, stijve spieren en het beperkte bereik van de beweging. De behandeling heeft betrekking op de RICE (rust, ijs, compressie en elevatie) methode in combinatie met pijnstillers.

Hemostase

Normaal gesproken, je lichaam herstelt deze breuken door middel van hemostase, een proces waarmee de bloedplaatjes en andere factoren afdichting breuk in schepen, observeert het boek "de menselijke fysiologie."

Kneuzingen

Soms haarvaten breuk als gevolg van klappen die knijpen of zachte weefsels verpletteren zonder te breken huid, de productie van blauwe plekken (kneuzingen), volgens het boek "Understanding Pathofysiologie."

Diepere letsels

Als beperkt tot structuren onder de huid, kan blauwe plekken veroorzaken geen zichtbaar teken, zegt Sue Huether, Ph.D. en Kathryn McCance, Ph.D.

Verkleuring

Dichter bij de oppervlakte van de huid, capillaire breuk ziet er rood-paars van kleur, als gevolg van lekkage van rode bloedcellen, daarna als blauw-zwart, en nog later als geel-bruin of groen als ijzer uit vernietigde rode bloedcellen hoopt zich op in het aangetaste weefsel, volgens naar het boek "Understanding Pathofysiologie."

Purpuras

In geval van een laag aantal bloedplaatjes, hemostase kan niet capillaire breuk aansluiten, wat resulteert in kleine hemorragische gebieden (purpuras) onder de huid en in de weefsels, merken Sue Huether, Ph.D. en Kathryn McCance, Ph.D.

Wat je nodig hebt

  • Ice Pack
  • Handdoek
  • Drukverband

1 Laat de gekwetste gebied door stopzetting van activiteiten die nog meer pijn of letsel zou veroorzaken. Doorgaan met druk uit te oefenen tegen de schade kan vertragen genezing. 2 Breng een zak ijs gewikkeld in een schone handdoek om het gekneusde gebied om de zwelling te verminderen. Laat de ijslaag op 20 minuten, van toepassing twee tot drie keer per dag. 3 Wikkel de gekneusd gebied met een drukverband om beweging te beperken en de genezing te bevorderen. 4 Verhoog de schade door het aanbrengen van een kussen onder het getroffen gebied. Breng het naar een niveau boven het hart om zwelling en ontsteking te verlichten. 5 Gebruik over-the-counter pijnstillers, zoals ibuprofen of Aleve, om pijn, spierstijfheid en ontsteking te verminderen.

BELANGRIJK!

Let op: Het is heel belangrijk om uzelf zo goed mogelijk te informeren en direct een huisarts te raadplegen. Ga altijd naar een huisarts of specialist als u symptomen van een ziekte of aandoening bij uzelf of iemand anders ziet.

Jouw content hier?

Jouw artikelen mogen ook op deze website staan, zolang ze maar over onze onderwerpen gaan. Kijk op de contact pagina voor details.