Blauwe plekken

Blauwe plekken

Blauwe plekken ontstaan wanneer kleine bloedvaatjes onder de huid scheuren of breken, meestal van een stoot of val. Bloed lekken in de weefsels onder de huid en zorgt ervoor dat de zwart-blauwe kleur. Als blauwe plekken (bloeduitstortingen) Klik hier om een illustratie te zien. genezen, meestal binnen 2 tot 4 weken, ze blijken vaak kleuren, waaronder paars zwart, rood blauw of geelachtig groen. Soms gebied van de kneuzing spreidt zich het lichaam in de richting van de zwaartekracht. Een blauwe plek op een been meestal zal het langer duren om te genezen dan een blauwe plek op het gezicht of de armen.

De meeste blauwe plekken zijn geen reden tot bezorgdheid en zal verdwijnen vanzelf. Home behandeling kunnen versnellen genezing en verlichting van de zwelling en pijn die vaak blauwe plekken die worden veroorzaakt door letsel te begeleiden. Kunnen echter ernstige blauwe plekken, zwelling en pijn die beginnen binnen 30 minuten na een blessure: een ernstiger probleem, zoals een ernstige verstuiking of breuk.

Als u snel blauwe plekken, kan je niet eens meer wat de oorzaak van een blauwe plek. Blauwe plekken eenvoudig betekent niet dat je een ernstig gezondheidsprobleem, vooral als blauwe plekken minimaal is of toont alleen een keer in de zoveel tijd.

Ouderen vaak blauwe plekken gemakkelijk van kleine verwondingen, vooral verwondingen aan de onderarmen, handen, benen en voeten. Als een persoon ouder wordt, wordt de huid minder flexibel en dunner omdat er minder vet onder de huid. De demping van de huid af als het vet onder de huid af. Deze veranderingen, samen met de huid schade als gevolg van blootstelling aan de zon, want bloedvaten makkelijk breken. Bij het breken bloedvaten, blauwe plekken optreedt.Vrouwen snel blauwe plekken dan mannen, vooral uit lichte verwondingen op de dijen, billen en bovenarmen. Een neiging tot blauwe plekken soms in de familie zit.

Af en toe na een blessure, bloed verzamelt en zwembaden onder de huid (hematoom), waardoor de huid een sponsachtig, rubberachtig, bobbelige gevoel. Een gewone blauwe plek is meer verspreid en mogen niet het gevoel dat een stevige brok. Een hematoom is meestal geen reden tot bezorgdheid. Het is niet hetzelfde als een bloedklonter in een ader, en het veroorzaakt geen bloedklonters.

Blauwe plekken die niet lijken te worden veroorzaakt door een ongeval veroorzaakt letsel kan worden veroorzaakt door misbruik. Het is belangrijk om deze mogelijkheid te overwegen, zeker als de blauwe plekken niet kunnen worden verklaard of als de uitleg te wijzigen of komen niet overeen met de schade. Meld deze vorm van blauwe plekken en hulp zoeken om verder misbruik te voorkomen.

Thuisbehandeling

 • Als uw blauwe plek niet nodig hebt voor een evaluatie door een gezondheidswerker, kunt u in staat zijn om thuisbehandeling te gebruiken om pijn te verlichten, zwelling en stijfheid.
 • Rust en bescherming van een gekneusde gebied.
 • Ice vermindert pijn en zwelling. Breng ijs of koude kompressen onmiddellijk ter voorkoming of beperking zwelling. Breng het ijs of cold-pack gedurende 10 tot 20 minuten, 3 of meer keer per dag.
 • Voor de eerste 48 uur na een letsel, vermijd dingen die zouden kunnen verhogen zwelling, zoals warme douches, bubbelbaden, hot packs, of alcoholische dranken.
 • Na 48 tot 72 uur, Als de zwelling weg is, verwarmen en beginnen zacht oefening met behulp van vochtige warmte om te helpen herstellen en te handhaven flexibiliteit. Sommige deskundigen adviseren afwisselend warme en koude behandelingen.
 • Compressie, of het verpakken van het gekneusde gebied met een elastisch verband (zoals een Aas wrap), zal helpen zwelling afnemen. Niet wikkel het te strak, want dit kan leiden tot meer zwelling onder het getroffen gebied. Draai het verband als het te strak. Tekenen dat het verband te strak zijn gevoelloosheid, tintelingen, toegenomen pijn, koelte, of zwelling in het gebied onder het verband. Praat met uw zorgverlener als u denkt dat u nodig hebt om een wrap te gebruiken langer dan 48 tot 72 uur; een ernstiger probleem aanwezig kunnen zijn.
 • Verhoog de gekneusde gebied op kussens bij het toepassen van ijs en wanneer u maar zitten of liggen. Probeer om het gebied te houden op of boven het niveau van uw hart te helpen zwellingen te minimaliseren.
 • Masseer zachtjes of wrijven om de pijn te verlichten en te stimuleren de doorbloeding. Niet masseren het gekneusde gebied als deze pijn veroorzaakt.
 • Indien gewenst, kunt u een natuurlijk product rechtstreeks aan de blauwe plekken.
 • Toverhazelaar kan helpen genezen beschadigde aderen.
 • Arnica kunnen stimuleren genezing.
 • Rook niet en gebruik van andere tabaksproducten. Roken vertraagt genezing, want het vermindert de bloedtoevoer en vertragingen weefselherstel. Voor meer informatie, zie het onderwerp stoppen met roken.

BELANGRIJK!

Let op: Het is heel belangrijk om uzelf zo goed mogelijk te informeren en direct een huisarts te raadplegen. Ga altijd naar een huisarts of specialist als u symptomen van een ziekte of aandoening bij uzelf of iemand anders ziet.

Jouw content hier?

Jouw artikelen mogen ook op deze website staan, zolang ze maar over onze onderwerpen gaan. Kijk op de contact pagina voor details.