Bloed vlekken

Bloed vlekken

Bloed vlekken onder de huid kan zowel purpura of petechiën zijn. Purpura eruit zou kunnen zien blauwe plekken, maar ze worden niet veroorzaakt door een blessure als de meeste gewone blauwe plekken zijn. Petechiën er niet uit als blauwe plekken. Het zijn kleine, platte, rode of paarse vlekken in de huid, maar ze zijn anders dan de kleine, platte, rode vlekken of moedervlekken (hemangiomen) die aanwezig zijn de hele tijd.

 • Plotselinge onverklaarbare blauwe plekken of bloed vlekken onder de huid of een plotselinge toename in de frequentie van de blauwe plekken kan worden veroorzaakt door:
 • Een medicijn, zoals aspirine of bloedverdunners (anticoagulantia).
 • Infectie dat de opbouw van toxine in het bloed of weefsels (sepsis) veroorzaakt.
 • Een bloeding of stolling stoornis, zoals hemofilie, de ziekte van von Willebrand, trombocytopenie of een andere minder vaak bloedingen of stolling stoornis.
 • Andere ziekten die invloed hebben op bloedstolling. Voorbeelden zijn:
 • Chronische inflammatoire ziekten, zoals lupus.
 • Leverziekte, zoals cirrose.
 • Sommige vormen van kanker, zoals de ziekte van Hodgkin, leukemie of multipel myeloom.
 • Ontsteking van een bloedvat (vasculitis).
 • Ondervoeding, zoals tekortkomingen van vitamine B12, C of K of foliumzuur.

Medische behandeling van abnormale blauwe plekken of bloed vlekken richt zich op het voorkomen of stoppen van bloedingen, het veranderen of aanpassen van een geneesmiddel dat kan worden waardoor de blauwe plekken, of het behandelen van het medische probleem dat wordt veroorzaakt door de blauwe plekken.

 1. Als de huid gewond is meer dan een blauwe plek, moet u letten op tekenen van een infectie van de huid.
 2. Gebruik de Controleer de sectie 'Symptomen' om te beslissen of en wanneer moet u een arts te raadplegen.
 3. Je kan niet altijd voorkomen dat blauwe plekken, maar de meeste van de tijd blauwe plekken zijn geen reden tot bezorgdheid.
 4. Als u aspirine, andere niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen (NSAID's), of bloedverdunnende middelen (anticoagulantia), regelmatige afspraken zo te houden met uw zorgverlener dat hij of zij kan uw geneesmiddel doseringen te controleren en de nodige wijzigingen of aanpassingen.
 5. Eet een verscheidenheid van voedsel om voedingstekorten te voorkomen. Voedingstekorten van vitamine C, K of B12 of foliumzuur kan de bloedstolling beïnvloeden. Voeg een dagelijkse selectie van:
 6. Volkoren en verrijkt brood, granen en graanproducten.
 7. Groenten.
 8. Fruit
 9. Melk, kaas en yoghurt.
 10. Vlees, gevogelte, vis, eieren, gedroogde bonen en erwten en tofu.
 11. Neem geen voedingssupplementen die kunnen verhogen blauwe plekken, vooral als u een bloedverdunnend geneesmiddel in te nemen. Voedingssupplementen die kunnen verhogen blauwe plekken zijn onder andere visolie, vitamine E, knoflook, gember en ginkgo biloba.
 12. Blauwe plekken zijn vaak de eerste tekenen van misbruik. U mag in staat zijn om verder misbruik te voorkomen door te melden en hulp te zoeken.
 13. Bel uw plaatselijke kind of volwassene beschermende bureau, de politie, of geestelijken of een zorgverlener (zoals een arts, verpleegkundige of begeleider) als u vermoedt misbruik.
 14. Zoek hulp als u of iemand die je kent is een slachtoffer van huiselijk geweld.
 15. Zoek hulp als je problemen hebt met het beheersen van uw woede met een kind dat u verzorgt. Middelen beschikbaar zijn.

BELANGRIJK!

Let op: Het is heel belangrijk om uzelf zo goed mogelijk te informeren en direct een huisarts te raadplegen. Ga altijd naar een huisarts of specialist als u symptomen van een ziekte of aandoening bij uzelf of iemand anders ziet.

Jouw content hier?

Jouw artikelen mogen ook op deze website staan, zolang ze maar over onze onderwerpen gaan. Kijk op de contact pagina voor details.