Behandeling bij iets gekneust

Gekneust

Kneuzing meestal een gering probleem, waarvoor geen medische diagnose. Echter, wanneer uitgebreide blauwe plekken, bloeduitstortingen zonder duidelijke oorzaak, of blauwe plekken op bepaalde plaatsen (zoals rond de oren of de navel) aanwezig is, zal een arts beoordelen van de individuele gezondheid van de hand van bloedonderzoek, zoals de bloedstolling en het aantal bloedplaatjes. Als het oppervlak van de kneuzing hard wordt, kan een x-ray vereist.

Behandeling bij iets gekneust hebben

Zodra een blauwe plek heeft gevormd, niet veel gedaan kan worden om het te behandelen. De meeste uiteindelijk verdwijnen als het lichaam het bloed weer opneemt.

Het wordt vaak aanbevolen om koelelementen worden toegepast aan en uit tijdens de eerste 24 uur van letsel aan de blauwe plekken te verminderen. Daarna wordt de warmte, vooral vochtige warmte, aan te raden om de circulatie en de genezing van de beschadigde weefsels te verhogen. Rest, verhoging van de getroffen deel, en de compressie met een verband zal ook vertragen de ophoping van bloed. Lang staan, kan het bloed dat zich heeft opgehoopt in een blauwe plek te sijpelen door de weefsels. Zelden of een bloeduitstorting zo groot is dat het lichaam niet volledig te absorberen of als het gebied geïnfecteerd kan operatief worden verwijderd.

Als de blauwe plek wordt veroorzaakt door medicatie interacties of voedingssupplement / medicatie interacties, zal het individu en hun arts stoppen met de stof die de toename van de bloeding. Als er vragen zijn over de vraag of een medicijn kan bijdragen aan blauwe plekken, het stellen van een arts of apotheker is belangrijk. Het stoppen van medicatie mag alleen worden gedaan onder toezicht van een arts.

Kleine blauwe plekken zijn gemakkelijk te behandelen, maar het wordt aanbevolen door professionals in de gezondheidszorg om een arts te raadplegen als: een blauwe plek niet verdwijnt na twee weken; blauwe plekken komt vaak voor, zonder stoten naar dingen en blauwe plekken lijken te ontwikkelen zonder bekende redenen, een blauwe plek is steeds pijnlijker, de blauwe plek is zwelling, het individu niet kan bewegen een joint, of de blauwe plek ligt vlak bij het oog.

Gekneust gepaard met aanhoudende pijn of hoofdpijn kan ook duiden op een ernstiger onderliggende ziekte en medische zorg nodig. Het wordt aanbevolen door professionals in de gezondheidszorg dat mensen: probeer niet om de blauwe plekken uitlekken met een naald, ga dan niet verder rennen, spelen, of op andere wijze het gebruik van de pijnlijke, gekneusde deel van het lichaam, en niet negeren de pijn of zwelling.

Als de blauwe plek wordt veroorzaakt door huiselijk geweld is, wordt passende begeleiding nodig is. Artsen zullen helpen bij het individu vinden van een maatschappelijk werker of een andere medische adviseur om te helpen met huiselijk geweld zaken. Mishandelde vrouwenopvang zijn beschikbaar voor mensen in nood.

BELANGRIJK!

Let op: Het is heel belangrijk om uzelf zo goed mogelijk te informeren en direct een huisarts te raadplegen. Ga altijd naar een huisarts of specialist als u symptomen van een ziekte of aandoening bij uzelf of iemand anders ziet.

Jouw content hier?

Jouw artikelen mogen ook op deze website staan, zolang ze maar over onze onderwerpen gaan. Kijk op de contact pagina voor details.