Wat is een kneuzing

Wat is een kneuzing

Een blauwe plek, medisch aangeduid als een kneuzing, wordt veroorzaakt wanneer kleine bloedvaten zijn beschadigd of gebroken als gevolg van een klap op de huid. Het verhoogde deel van een hobbel of kneuzen resultaten bloed afgeeft verwonde bloedvaten in het weefsel, zoals spier, alsmede van reactie van het lichaam om de schade. Een paarse, platte blauwe plekken, dat wanneer het bloed lekt komt uit in de bovenste lagen van de huid wordt een ecchymose. Petechie, een ander type kneuzingen, verwijst naar zeer kleine, een tot drie millimeter ophopingen bloed onder de huid.

Bruises kleurverandering tijd in een voorspelbare patroon, zodat het mogelijk is te stellen wanneer een schade ontstaan aan de kleur van de verbreken. Allereerst zal bloeduitstorting zijn roodachtig de kleur van het bloed onder de huid. Personen met een donkere huidskleur kunnen moeite hebben met het onderscheid tussen een blauwe plek. Na een tot twee dagen, de rode bloedcellen beginnen af te breken, en de blauwe plekken wordt donkerder op een blauwe of paarse kleur. Dit vervaagt naar groen rond de zesde dag. Rond de achtste of negende dag, zal de huid over de gekneusd gebied hebben een bruine of gelige uiterlijk, en de huid zal geleidelijk terug te gaan naar de normale kleur.

Blauwe plekken kunnen optreden als gevolg van trauma of letsel, bepaalde medicijnen die het bloed verdunnen (met inbegrip van warfarine of Coumadin en aspirine), fysieke mishandeling, bloeden aandoeningen (zoals hemofilie), en andere medische aandoeningen, waaronder immuun aandoeningen (zoals humaan immunodeficiëntie virus (HIV)), leukemie (kanker van het bloed), drugs-en alcoholverslaving, en aplastische anemie (gebrek aan productie van rode bloedcellen).

De schade nodig is om een blauwe plek te produceren varieert met de leeftijd. Hoewel het misschien nogal wat kracht voor nodig om een blauwe plek in een jong kind, hoe klein ook stoten en krassen veroorzaken kan leiden tot zware kneuzingen of blauwe plekken in een oudere persoon. Bloedvaten worden brozer als individuen leeftijd en blauwe plekken kan zelfs optreden zonder voorafgaande letsel bij ouderen.

Oorzaken en risicofactoren

Iedereen kan een blauwe plek. Sommige mensen, waaronder vrouwen, zijn meer vatbaar voor blauwe plekken dan de anderen. Gemakkelijk blauwe plekken bij vrouwen wordt gedacht dat zij als gevolg van hormonale veranderingen. Als een individu ouder wordt, kunnen verschillende factoren bijdragen tot meer blauwe plekken, zoals vergrijzing haarvaten en dunner huid. Na verloop van tijd, de weefsels ondersteuning van deze schepen te verzwakken, en capillaire muren meer kwetsbaar en gevoelig voor scheuren. Tijdens het verouderingsproces, de huid wordt dunner en verliest een deel van de beschermende vetlaag die kussen bloedvaten tegen verwondingen helpt. Overmatige blootstelling aan de zon kan verdunnen de huid net als het ouder worden, net als roken en gebrek aan hydratatie (water).

Medicijnen: De hoeveelheid blauwe plekken kan ook worden beïnvloed door medicijnen die interfereren met de bloedstolling. Zo kunnen medicijnen leiden tot meer bloedingen in de huid of weefsels. Bepaalde geneesmiddelen, medicijnen, stoffen en toxinen kan leiden tot blauwe plekken. Het wordt aanbevolen door beroepsbeoefenaren in de gezondheidszorg te adviseren om altijd een arts en / of apotheker van een medicatie of behandelingen worden gebruikt, inclusief recept, over-the-counter (OTC), en integratieve therapie (met inbegrip van kruiden en vitaminen). Medicijnen die een toename van de bloedingen kunnen veroorzaken zijn onder andere: bloedverdunnende medicijnen, zoals warfarine (Coumadin ), clopedigrel (Plavix ), en aspirine, de pil, zoals oestrogeen en progesteron combinaties, niet-steroïdale anti-inflammatoire geneesmiddelen, zoals ibuprofen.

Bepaalde voedingssupplementen zoals vitamine E, visolie, ginkgo (Ginkgo biloba), gember (Zingiber officinalis), en knoflook (Allium sativum), ook kan het risico op blauwe plekken. Deze en vele andere supplementen kan een bloedverdunnend effect. Het wordt sterk aanbevolen door beroepsbeoefenaren in de gezondheidszorg aan een apotheker of arts te melden bij het nemen van voedingssupplementen in combinatie met voorgeschreven medicijnen, zoals die welke het bloed verdunnen.

Andere oorzaken: De volgende zijn enkele van de mogelijke oorzaken van blauwe plekken als een symptoom: sportblessures, ongelukken, valpartijen, fysiek misbruik, bloedingen aandoeningen, zoals hemofilie en Von Willebrand ziekte Ehlers-Danlos syndroom, dat is een genetisch defect in collageen en bindweefsel-weefsel synthese en structuur; immune aandoeningen, zoals het humaan immunodeficiëntie virus (HIV), leukemie (kanker van het bloed), leverziekten, zoals cirrose, drugs-en alcoholverslaving, aplastische anemie (gebrek aan rode bloedcellen productie), diffuse intravasale stolling (DIC, of bloedstolling door het hele lichaam) en scheurbuik (een aandoening die wordt veroorzaakt door een gebrek aan vitamine C).

BELANGRIJK!

Let op: Het is heel belangrijk om uzelf zo goed mogelijk te informeren en direct een huisarts te raadplegen. Ga altijd naar een huisarts of specialist als u symptomen van een ziekte of aandoening bij uzelf of iemand anders ziet.

Jouw content hier?

Jouw artikelen mogen ook op deze website staan, zolang ze maar over onze onderwerpen gaan. Kijk op de contact pagina voor details.