Een longontsteking kan bij zowel volwassenen als kinderen voorkomen. Het is een infectie in de longen die door bacteriën wordt veroorzaakt. Omdat het lichaam zich nog aan het ontwikkelen is, is het bij een kind met een longontsteking van groot belang dat er op de juiste manier wordt gehandeld. Zo wordt de ontsteking zo snel mogelijk voorkomen. Het is hierom belangrijk dat een longontsteking bij een kind direct wordt herkend. Indien het lijkt dat er inderdaad sprake is van een ontsteking in de longen dan is het belangrijk dat er direct een afspraak bij de huisarts wordt gemaakt. Deze kan snel onderzoeken of er sprake is van een longontsteking en helpen de juiste stappen te zetten om de longontsteking zo snel mogelijk te bestrijden.

Een longontsteking kan bij zowel volwassenen als kinderen voorkomen. Het is een infectie in de longen die door bacteriën wordt veroorzaakt. Omdat het lichaam zich nog aan het ontwikkelen is, is het bij een kind met een longontsteking van groot belang dat er op de juiste manier wordt gehandeld. Zo wordt de ontsteking zo snel mogelijk voorkomen.

Het is hierom belangrijk dat een longontsteking bij een kind direct wordt herkend. Indien het lijkt dat er inderdaad sprake is van een ontsteking in de longen dan is het belangrijk dat er direct een afspraak bij de huisarts wordt gemaakt. Deze kan snel onderzoeken of er sprake is van een longontsteking en helpen de juiste stappen te zetten om de longontsteking zo snel mogelijk te bestrijden.

Een longontsteking bij een kind herkennen

De belangrijkste symptomen van een longontsteking zijn langdurig hoesten, sterke vermoeidheid en in veel gevallen ook koorts. De bacterie die longontsteking veroorzaakt zorgt voor veel problemen in het lichaam, en vooral kinderen zullen hier maximaal last van hebben. De pijn in de longen wordt naarmate er meer gehoest wordt ook erger, waardoor het voor kinderen een zeer vervelende pijn kan veroorzaken.

Andere symptomen van een longontsteking bij een kind zijn:

  • Een moeilijke ademhaling

  • Langdurige pijn in de longen

  • Pijn in de borststreek

  • Een snelle ademhaling

  • Hoofdpijn

  • Een verminderde eetlust

  • Veel zweten

Let erop dat enkele van deze symptomen ook voorkomen bij koorts, en dat koorts een van de meest voorkomende ziektes is die samen met een longontsteking verschijnt. Onderschat een longontsteking daarom niet slechts als koorts en neem geen risico’s. Het is, zelfs in het geval dat alles duidt op koorts, noodzakelijk een afspraak bij de huisarts te maken.

Medicatie voor kinderen met een longontsteking

De huisarts zal in het geval van een longontsteking medicijnen voorschrijven. Over het algemeen wordt antibiotica voorgeschreven, want dit is een van de meest effectieve medicijnen om longontsteking te bestrijden. De bacterie in de longen wordt snel bestreden en de ademhaling keert al snel weer terug.

Let erop dat de gehele antibioticakuur wordt afgerond. Een longontsteking kan gemakkelijk terugkeren wanneer er bacteriën in de longen achterblijven. Daarom kan de longontsteking bij een kind alleen volledig weggaan op het moment dat de kuur 100% wordt afgerond.

Is een longontsteking besmettelijk voor kinderen?

Nee, een longontsteking is in principe niet besmettelijk. Het kan wel voorkomen dat de bacterie die de longontsteking veroorzaakt vooraf aan de longontsteking wordt verspreid. Denk hierbij aan een kind dat in zijn handen hoest, en op dat moment nog niet ziek is, en door middel van handen schudden of door spullen aan te raken de bacterie verder verspreidt.

Kinderen kunnen de bacterie op deze manier overdragen naar andere kinderen, naar volwassen en ook naar baby’s. Het is daarom goed om te controleren of anderen (waarmee het kind de dagen vooraf aan de longontsteking contact heeft gehad) ook te maken hebben met een longontsteking. Dit is een extra indicatie die helpt om vast te stellen dat het kind inderdaad een longontsteking heeft opgelopen.

BELANGRIJK!

Let op: Het is heel belangrijk om uzelf zo goed mogelijk te informeren en direct een huisarts te raadplegen. Ga altijd naar een huisarts of specialist als u symptomen van een ziekte of aandoening bij uzelf of iemand anders ziet.

Jouw content hier?

Jouw artikelen mogen ook op deze website staan, zolang ze maar over onze onderwerpen gaan. Kijk op de contact pagina voor details.