Ongesteldheid

Wat is ongesteldheid?

Ongesteldheid maakt deel uit van de vrouwelijke reproductieve cyclus die begint wanneer meisjes geslachtsrijp zijn op het moment van de puberteit.

Tijdens een menstruatie kom er bij een vrouw bloed uit haar baarmoeder (uterus) via de vagina. Dit duurt ongeveer drie tot zeven dagen. Elke periode begint ongeveer om de 28 dagen.

Ongesteldheid is een zeer ingewikkeld proces waarbij veel verschillende hormonen, de vrouw geslachtsorganen en de hersenen een rol spelen.

De interne geslachtsorganen van een vrouw bestaan?uit twee eierstokken, de eileiders, de baarmoeder (uterus) en de vagina. De eierstokken bevatten de eieren waarmee de vrouw is geboren tijdens elke periode zal er een ei rijpen als gevolg van de werking van de hormonen die circuleren in de bloedbaan.

Wanneer het ei rijp is barst hij en drijft hij via de eileider naar beneden in de baarmoeder. De bekleding van de baarmoeder - het endometrium - is verdikt door de werking van hormonen en is gereed gemaakt om de bevruchte eicel te ontvangen.

lees verder...

De eerste ongesteldheid

Mensen (vooral meisjes) praten veel over ongesteldheid. Maar wat is ongesteldheid precies en wat houdt het in?

Een meisje dat voor het eerst ongesteld word, wordt volwassen en er veranderen dingen in haar lichaam zodat ze misschien op een dag een baby krijgt. Een ongesteldheids periode duurt tussen de 2 en 7 dagen. Bloed en weefsel verlaten het lichaam.

Een maandverbandje of tampon kan ongeveer 2 eetlepels (30 ml) bloed opvangen. Een maandverbandje kleeft aan haar ondergoed en een tampon wordt in de vagina ingebracht.

lees verder...

Menstruatiecyclus

Menstruatie is een zeer complex proces waarbij veel verschillende hormonen, de seksuele organen en het zenuwstelsel een rol spelen.

Hormonen beïnvloeden de menstruatie. Indien dit niet in evenwicht is zal de cyclus eveneens worden beïnvloed. Als een vrouw zeer onregelmatige perioden heeft, kan ze haar vragen arts om de hormonen te meten in haar bloed om te zien of haar hormonen uit balans zijn. Dit geeft een ruwe indicatie over de vraag of er een ernstig hormonaal probleem is. Maar wat 'normaal' is varieert sterk met betrekking tot vrouwelijke hormonen, bloedonderzoeken zijn niet bepaald een goede maatstaf voor wat kan worden beschouwd als onevenwichtigheden in de cyclus van een vrouw.

lees verder...

Ongesteld in de puberteit

Zoals u waarschijnlijk al gemerkt heeft, gaat de pubertijd samen met allerlei veranderingen. Dus ook veranderingen aan je lichaam. Zowel hoe je lichaam veranderd als de manier waarop zou kunnen denken dat het ruikt. Deze veranderingen zijn een normaal onderdeel van het worden van een vrouw, maar veel meisjes maken zich hier zorgen over.

  • Geuren
  • Douches, zeep en Vrouwelijke Sprays
  • Wat kan helpen?

lees verder...

Ongesteldheid en de pil

Ontdek hoe u door de pil te gebruiken meer controle kan hebben over je cyclus.

Ontdek hoe en krijg antwoorden op veelgestelde vragen over het gebruik van de pil om de maandelijkse periode te vertragen of te voorkomen.

  • Hoe werkt het?
  • Wat zijn de voordelen van het uitstellen van je menstruatie?
  • Is het veilig voor alle vrouwen om de menstruatie uit te stellen?

lees verder...

Veelgestelde vragen over ongesteldheid

lees verder...

BELANGRIJK!

Let op: Het is heel belangrijk om uzelf zo goed mogelijk te informeren en direct een huisarts te raadplegen. Ga altijd naar een huisarts of specialist als u symptomen van een ziekte of aandoening bij uzelf of iemand anders ziet.

Jouw content hier?

Jouw artikelen mogen ook op deze website staan, zolang ze maar over onze onderwerpen gaan. Kijk op de contact pagina voor details.