Eerste menstruatie

Mensen (vooral meisjes) praten veel over ongesteldheid. Maar wat is ongesteldheid precies en wat houdt het in?

Een meisje dat voor het eerst ongesteld word, wordt volwassen en er veranderen dingen in haar lichaam zodat ze misschien op een dag een baby krijgt. Een ongesteldheids periode duurt tussen de 2 en 7 dagen. Bloed en weefsel verlaten het lichaam.

Een maandverbandje of tampon kan ongeveer 2 eetlepels (30 ml) bloed opvangen. Een maandverbandje kleeft aan haar ondergoed en een tampon wordt in de vagina ingebracht.

Wat gebeurd er van binnen?

Het bloed en weefsel verlaten het lichaam omdat het niet langer nodig is. Het komt uit de baarmoeder, het orgaan in het lichaam van een vrouw waar een baby groeit. Elke maand wordt er bloed en weefsel opgebouwd in de baarmoeder voor het geval dat de vrouw zwanger wordt. Dat gebeurd wanneer de eicel van een vrouw bevrucht wordt door de sperma cel van een man. Een bevruchte eicel hecht zich aan de kussenachtige baarmoederwand en begint te groeien tot een baby.

De meeste tijd wordt de eicel niet bevrucht en wordt het meisje ongesteld.

De eitjes waar we het over hebben, zijn niet het soort eitjes wat je koopt in de winkel! Meisjes en vrouwen hebben twee eierstokken. Elk van deze eierstokken beschikt over duizenden eieren, deze zijn klein (elk niet groter dan de punt van een speld). Tijdens de menstruatie cyclus, komt een eicel vrij uit een van de eierstokken en begint een reis door een van de eileiders buizen naar de baarmoeder.

Als een zaalcel het ei niet bevrucht, zal de onbevruchte eicel het lichaam verlaten. Met andere woorden, een meisje wordt ongesteld. De cyclus begint opnieuw.

Wat is een cyclus?

Als mensen praten over de menstruatie cyclus, bedoelen ze meestal de tijd dat bloed en weefsel (menstruatievocht) het lichaam verlaat via de vagina. Dat is het meest zichtbare deel van het proces, en het deel dat meisjes en vrouwen moeten beheren.

De maandelijkse cyclus duurt gemiddeld een maand. Een normale menstruatiecyclus voor meisjes en tieners varieert tussen de 21 en 45 dagen. Hooguit een week van de cyclus zal menstruatievocht het lichaam verlaten. Een normale menstruatie periode duurt 2-7 dagen.

De rest van de tijd, heeft het meisje geen bloedverlies, maar gebeuren er andere dingen, zoals het opbouwen en het vrijgeven van het ei.

Wanneer start de ongesteldheids periode?

De meeste meisjes beginnen te menstrueren tussen de leeftijd van 10 en 15 jaar. De gemiddelde leeftijd is 12, maar elk meisje en haar lichaam heeft zijn eigen schema.

Hoewel er niet een juiste leeftijd voor een meisje om ongesteld te worden, zijn er enkele aanwijzingen dat de menstruatie binnenkort zal beginnen. Typisch, een meisje krijgt haar periode ongeveer 2 jaar na dat haar borsten zich beginnen te ontwikkelen. Een ander teken is vaginale afscheiding die een meisje kan zien of voelen op haar ondergoed. Dit ontslag begint meestal ongeveer 6 maanden tot een jaar voor een meisje voor het eerst ongesteld wordt.

BELANGRIJK!

Let op: Het is heel belangrijk om uzelf zo goed mogelijk te informeren en direct een huisarts te raadplegen. Ga altijd naar een huisarts of specialist als u symptomen van een ziekte of aandoening bij uzelf of iemand anders ziet.

Jouw content hier?

Jouw artikelen mogen ook op deze website staan, zolang ze maar over onze onderwerpen gaan. Kijk op de contact pagina voor details.