Wat is ongesteldheid?

Wat is ongesteldheid?

Ongesteldheid maakt deel uit van de vrouwelijke reproductieve cyclus die begint wanneer meisjes geslachtsrijp zijn op het moment van de puberteit.

Tijdens een menstruatie kom er bij een vrouw bloed uit haar baarmoeder (uterus) via de vagina. Dit duurt ongeveer drie tot zeven dagen. Elke periode begint ongeveer om de 28 dagen.

Waarom menstrueren vrouwen?

Ongesteldheid is een zeer ingewikkeld proces waarbij veel verschillende hormonen, de vrouw geslachtsorganen en de hersenen een rol spelen.

De interne geslachtsorganen van een vrouw bestaan?uit twee eierstokken, de eileiders, de baarmoeder (uterus) en de vagina. De eierstokken bevatten de eieren waarmee de vrouw is geboren tijdens elke periode zal er een ei rijpen als gevolg van de werking van de hormonen die circuleren in de bloedbaan.

Wanneer het ei rijp is barst hij en drijft hij via de eileider naar beneden in de baarmoeder. De bekleding van de baarmoeder - het endometrium - is verdikt door de werking van hormonen en is gereed gemaakt om de bevruchte eicel te ontvangen.

De hoeveelheid bloed die maandelijks verloren gaat is gewoonlijk minder dan 80 ml.

Wanneer begint de menstruatie?

Meisjes beginnen te menstrueren als ze ongeveer 10 tot 14 jaar oud zijn. De gemiddelde leeftijd is ongeveer 12. Vrouwen zullen blijven menstrueren tot de leeftijd van 45 tot 55, wanneer de menopauze begint. Een vrouw zal ongeveer 500 ongesteldheidperiodes in haar leven hebben.

Voel je de eisprong?

Ovulatie vindt meestal plaats ongeveer 14 dagen na de eerste dag van het begin van een periode, maar de exacte timing kan sterk verschillen van vrouw tot vrouw. Sommige vrouwen weten wanneer ze ovuleren, omdat ze een lichte pijn in hun onderbuik voelen. Andere vrouwen kunnen enigszins bloeden in het midden van hun cyclus.

Vaginale afscheiding verandert ook tijdens de ovulatie. De hoeveelheid verhoogt en wordt meer waterige als gevolg van hormonale veranderingen. Dit is een van de manieren waarop waarop een vrouw met behulp van het slijm-test in praktijk kan zien of het veilig is om seks te hebben of niet.

Vrouwen die geen dergelijke symptomen ervaart tijdens de ovulatie kunnen weten wanneer ze ovuleren door opnemen van hun temperatuur. Deze zal stijgen tot 0,5 graden hoger dan normaal. Om effectief je temperatuur op te meten, moet deze gemeten worden op het zelfde tijdstip.

Temperatuurmetingen op verschillende delen van het lichaam zoals de mond, onder de arm, het trommelvlies of in de endeldarm zullen een andere uitkomst geven. Daarom is het belangrijk om een?plaats te kiezen waar je altijd je temperatuur op meet.

BELANGRIJK!

Let op: Het is heel belangrijk om uzelf zo goed mogelijk te informeren en direct een huisarts te raadplegen. Ga altijd naar een huisarts of specialist als u symptomen van een ziekte of aandoening bij uzelf of iemand anders ziet.

Jouw content hier?

Jouw artikelen mogen ook op deze website staan, zolang ze maar over onze onderwerpen gaan. Kijk op de contact pagina voor details.