De Menstruatie

De Menstruatie

Menstruatie is de normale, periodieke afvoer van bloed en weefsel van de binnenwand van de baarmoeder (uterus), die zich om de 28 dagen bij vrouwen in de reproductieve leeftijd. Het begin van de menstruatie, de zogenaamde menarche, gebeurt in de puberteit. De menstruele cyclus wordt herhaald gedurende het hele leven, tenzij onderbroken door zwangerschap of langwerkende hormonale anticonceptie, tot aan de menopauze (stoppen van de menstruatie, rond 52).

Er zijn veel mythes en taboes in verband met menstruatie. Sommige culturen voort te zetten, zoals velen in het verleden, te isoleren of menstruerende vrouwen beperken, en te overwegen menstruatie als beschamend of "onrein". In het algemeen zijn houding nu steeds meer positieve en open voor dit natuurlijk proces.

De reden waarom vrouwen menstrueren is gekoppeld aan de voortplanting en de vrij korte levensduur van een onbevruchte eicel als het eenmaal is vrijgelaten uit de eierstok tijdens de ovulatie. Als de eicel bevrucht zou worden, zou het endometrium, dat veranderingen in de voorbereiding op de implantatie van het zich ontwikkelende embryo ondergaat, niet worden vergoten, maar zou een integraal onderdeel in de groei van de zwangerschap vormen. Als het eitje niet wordt bevrucht, het ei oplost, gevolgd door het vergieten van het endometrium. Een nieuwe endometrium wordt opgebouwd met het volgende ei in de volgende cyclus.

Menarche

Het begin van de menstruatie heet menarche. Een meisje wordt geboren met haar volledige aanvulling van de eieren opgeslagen in haar eierstokken. Meestal wordt een ei vrijkomt elke maand vanaf het moment van de eisprong, die 14 dagen vindt plaats vóór de volgende menstruatie. In de puberteit (die begint tussen de leeftijd van ongeveer acht en 14), verschillende gebeurtenissen volgen in een voorgeprogrammeerde volgorde onder invloed van de hersenen hormonen, hormonen uit de hypofyse, de bijnieren en de eierstokken. Dit leidt tot een spurt in de groei, het begin van de borstontwikkeling, gevolgd door de ontwikkeling van schaamhaar en oksel haar.

De eierstokken gaan functioneren door het produceren van eieren en hormonen genaamd oestrogenen en progesteron, die het lichaam beïnvloeden tot het nemen van de typische vrouwelijke vorm en de verschillende organen voor te bereiden op een mogelijke zwangerschap.

Menarche is een relatief laat ontstaan in deze volgorde van de gebeurtenissen en de eerste periode is meestal zeer licht - vlekken op slechts een paar vlekken van bloed of een bruine kleverige.

Menstruaties zijn vaak onregelmatig voor de eerste jaren na de menarche. De intervallen kan korter (ongeveer drie weken) of langer (ongeveer zes weken) dan gemiddeld, of er kunnen slechts drie of vier periodes per jaar. De menstruele cyclus zal steeds regelmatig met de tijd, hoewel een aantal vrouwen nog steeds onregelmatige menstruatie als volwassenen hebben.

De reden hiervoor is dat jonge meisjes na de menarche niet noodzakelijk recht ovuleren vanaf het begin, en het kan tot twee jaar voor hun menstruele cycli met regelmatige ovulaties, gevolgd door menstruatie, worden vastgesteld. Een soortgelijke gebeurtenis in omgekeerde volgorde doet zich voor bij vrouwen die dicht bij hun menopauze, wanneer ovulaties onregelmatig worden, hoewel menstruatie kan nog steeds op regelmatige tijdstippen een paar maanden.

De meeste meisjes krijgen hun eerste menstruatie tussen de leeftijd van negen en 16, meestal ongeveer een-en-een-half tot twee jaar na hun borsten beginnen te ontwikkelen, en na het verschijnen van schaamhaar en de groeispurt. Genetica lijken een bepalende factor te zijn: veel meisjes hebben hun eerste periode op ongeveer dezelfde leeftijd als het moment van de menarche van hun moeders. Ongeveer zes maanden voor haar eerste periode, zou een meisje ziet een verhoogd bedrag van duidelijke vaginale afscheiding.

BELANGRIJK!

Let op: Het is heel belangrijk om uzelf zo goed mogelijk te informeren en direct een huisarts te raadplegen. Ga altijd naar een huisarts of specialist als u symptomen van een ziekte of aandoening bij uzelf of iemand anders ziet.

Jouw content hier?

Jouw artikelen mogen ook op deze website staan, zolang ze maar over onze onderwerpen gaan. Kijk op de contact pagina voor details.