Reuma is een aandoening aan de gewrichten. Deze aandoening wordt in de medische wereld reumatoïde artritis genoemd, of aangeduid met R.A. Het wordt geclassificeerd als een ontsteking van de gewrichten, waardoor de gewrichten zwakker worden en op langere termijn pijn kunnen doen. Reuma is eigenlijk een verzamelnaam voor verschillende ontstekingen aan de gewrichten. Een bekend gevolg van reuma is de vergroeiing van de gewrichten. Er kunnen een aantal gevolgen zijn die kunnen wijzen op reuma. Symptomen als pijn en zwelling zijn bekende gevolgen van reuma. Om een goede indicatie te geven of er sprake is van reuma, worden de zeven punten aangehouden:

  • Zwelling van de gewrichten op bij meer dan een gewricht;
  • Het ontstaan van pijn bij het bewegen van de gewrichten;
  • Verdikking van weke delen van de gewrichten, waardoor een zwelling ontstaat;
  • Stijve gewrichten na de nachtrust. Door verminderde beweging ontstaat stijfheid;
  • Het ontstaan van bobbels en pijnlijke plekken op de gewrichten;
  • Het slijmvlies is aangetast;
  • De neerslag van het slijmstof is aangetast.

De zeven bovenstaande symptomen van reuma kunnen een indicatie geven of men inderdaad R.A. heeft. Deze zeven punten zijn opgesteld door het reumafonds uit de Verenigde Staten. Zij specialiseren zich in het ontdekken van indicaties van reuma. Symptomen gerelateerd aan de bovenstaande zeven punten kunnen ook duiden op R.A. Er moet gedurende zes weken last zijn van minimaal vijf van de zeven punten om te kunnen spreken van reuma. Heeft men voor kortere tijd last van bovenstaande punten, dan sluit dit niet altijd uit dat er sprake is van reuma. Symptomen kunnen op een later tijdstip weer terugkeren, waardoor er wederom last door ondervonden zal worden.

Lijkt er inderdaad sprake van reuma, dan is het slim om direct een afspraak te maken met een huisarts. Deze kan dan helpen om vast te stellen dat het inderdaad gaat om reuma. Symptomen die door de patiënt vastgesteld zijn, moeten uiteraard doorgegeven worden aan de huisarts. Deze kan op deze wijze een goed rapport opstellen, om zeker te zijn dat het om reuma gaat. Er kan een speciaal röntgenonderzoek gedaan worden, om te kijken naar de gewrichten. In principe kan reuma in alle gewrichten in het gehele lichaam voorkomen. Toch wordt het vaak ontdekt in de gewrichten in de voeten en handen.

Er moet altijd op tijd ingegrepen worden bij reuma. Symptomen kunnen helpen om een indicatie te geven in hoeverre de reuma zich genesteld heeft in het lichaam. Als er voor lange tijd niets aan de reuma gedaan wordt, zal dit resulteren in meer lichamelijke problemen welke in sommige gevallen ook nog eens permanent kunnen zijn. Geneesmiddelen die kunnen helpen om reuma te bestrijden zijn beschikbaar in Nederland, maar kunnen alleen verkregen worden tijdens een behandelingsprocedure. Deze kan gestart worden door de huisarts, dus moet men deze altijd eerst bezoeken.

BELANGRIJK!

Let op: Het is heel belangrijk om uzelf zo goed mogelijk te informeren en direct een huisarts te raadplegen. Ga altijd naar een huisarts of specialist als u symptomen van een ziekte of aandoening bij uzelf of iemand anders ziet.

Jouw content hier?

Jouw artikelen mogen ook op deze website staan, zolang ze maar over onze onderwerpen gaan. Kijk op de contact pagina voor details.