Ontstoken ogen

Last van ontstoken ogen?

Een ontstoken oog is wanneer de bloedvaten op het oppervlak van het oog worden vergroot en verwijd, wat meestal een kort leven beschoren, onschuldig probleem. Echter, er zijn momenten waarop het kan je blik te bedreigen of kan een teken zijn van een ernstige onderliggende aandoening zijn.

Wat kan leiden tot rode ogen?

Een rode ogen worden veroorzaakt door ontsteking van een constructie van de voorkant naar de achterkant van het oog, zodat we deze structuren kan van voren naar achteren. Dit is geen volledige lijst van alle oorzaken van rode ogen, maar bevat belangrijke informatie over de meest voorkomende en ernstige omstandigheden.

Voorwaarden die de oogleden

Infecties

Infectie van de wimpers, de zogenaamde blefaritis is een veel voorkomende, chronische infectie van de klieren van Meibom (klieren aan de rand van de oogleden) of de wimpers follikels, veroorzaakt door een bacteriële infectie. Het treft vaak beide ogen. Olie van de klieren van Meibom worden omgezet in zuur-achtige verbindingen die de ogen irriteren en veroorzaken een rood.

Er is meestal een geschiedenis van ongemak of "droge ogen" symptomen. Er is ook korstvorming van de oogleden aan beide ogen bij het ontwaken. De symptomen kunnen bewegen tussen de ogen en zijn van wisselende ernst. De aandoening kan duren weken of maanden.

Er is geen verlies van het gezichtsvermogen. Onregelmatigheid in de randen van het ooglid zichtbaar zijn. De behandeling omvat ooglid reinigen met babyshampoo of een commercieel preparaat, of orale en lokale antibiotica. Recidieven komen vaak voor.

Styes

Een stye, ook wel een acute purulente ontsteking van de oogleden, is een rode massa op het ooglid en kan leiden tot een rood oog. Het kan reageren op orale antibiotica en warme kompressen. Echter, de openstelling van de stye en aftappen van de pus is de meest effectieve behandeling voor acute en chronische ontstoken laesies. Minder ernstige Styes zal spontaan verdwijnen zonder enige behandeling.

Roodheid in het wit van het oog (de conjunctiva)

Een van de meest voorkomende oorzaken van een plotselinge rode ogen is een subconjunctivale bloeding. Dit wordt veroorzaakt door bloeden onder het witte deel van het oog (conjunctiva) en niet door een ontsteking. Het is zelden iets aan de hand. Het komt meestal spontaan of zo nu en dan door een trauma.

Conjunctivitis

Conjunctivitis kan allergische of besmettelijk. Het komt vaak voor dat beide ogen beïnvloedt. Er is een verband waterige of slijmerige afscheiding, zonder enig verlies van het gezichtsvermogen of significante pijn.

Allergische conjunctivitis

Allergische conjunctivitis kan optreden bij iemand met een geschiedenis van hooikoorts, eczeem of astma. Het kan zijn seizoensgebonden of kan worden geassocieerd met een gezichtscréme of andere cosmetica of zeep gebruikt op het gezicht of hoofd.

Isolatie van de oorzaak van de allergie is moeilijk, maar een zorgvuldige anamnese en eliminatie van een nieuwe cosmetische of shampoo kan nuttig zijn. Behandeling met antihistamine oogdruppels is meestal effectief. Steroid oogdruppels (hiervoor is een recept door een oogarts of arts) zijn effectief, maar kan ook leiden tot verlies van het gezichtsvermogen, dus je moet regelmatig een bezoek brengen aan een oogarts als u gebruik maakt van deze behandeling tegen ontstoken ogen.

BELANGRIJK!

Let op: Het is heel belangrijk om uzelf zo goed mogelijk te informeren en direct een huisarts te raadplegen. Ga altijd naar een huisarts of specialist als u symptomen van een ziekte of aandoening bij uzelf of iemand anders ziet.

Jouw content hier?

Jouw artikelen mogen ook op deze website staan, zolang ze maar over onze onderwerpen gaan. Kijk op de contact pagina voor details.