Roze oog

Conjunctivitis, of roze oog, is een ontsteking van het bindvlies. Het bindvlies is een helder slijm vlies dat de binnenkant van het ooglid en het witte deel van het oog bedekt. Pink Eye is een term die vaak gebruikt om te verwijzen naar alle vormen van conjunctivitis. Pink Eye is een vrij veel voorkomende aandoening, vooral onder schoolgaande kinderen. Kinderen worden meestal naar huis gestuurd van school als roze oog wordt vermoed, want het kan zeer besmettelijk en kan zich snel verspreiden. Roze oog veroorzaakt zelden op lange termijn visie of oogletsel, maar het kan maken in het oog zeer rood. Er zijn verschillende vormen van conjunctivitis. Het is belangrijk om een oogarts te evalueren de voorwaarde om de juiste behandeling te bepalen.

Symptomen

Het meest voor de hand liggende symptoom van roze oog is een rood of "roze" gekleurd oog. Ontsteking veroorzaakt kleine bloedvaten in het bindvlies te verduisteren, wat resulteert in een roze of rode tint aan het wit van het oog. Deze ontsteking is een teken van het immuunsysteem reageert op een vreemde stof, irritatie of binnenvallende organismen, zoals bacteriën. Een geval van roze oog kan leiden tot de volgende symptomen:

  • Roodheid in een of beide ogen
  • Jeuk in een of beide ogen
  • Wazig zien en lichtgevoeligheid
  • Gritty gevoel in een of beide ogen
  • Ontlading in een of beide ogen die korst vormt nachts
  • Overmatig scheuren

Oorzaken

Roze oog kan het gevolg zijn van de volgende, met virussen is de meest gebruikelijke motivatie:

  • Virussen
  • Bacterie
  • Allergieën
  • Een chemische spatten in het oog
  • Een voorwerp in het oog
  • Een verstopte traanbuis (bij pasgeborenen)

Risicofactoren

De grootste risicofactor voor roze oog wordt blootgesteld aan iemand die besmet is met ofwel de virale of bacteriële vorm van conjunctivitis. Iemand met conjunctivitis kan besmettelijk voor zeven tot 14 dagen na tekenen en symptomen voor het eerst verschijnen.

Soorten

Het is belangrijk om oog arts om te bepalen welk type conjunctivitis je hebt, zodat de juiste behandeling worden gegeven. Uw arts zal in staat zijn om de aard van de conjunctivitis te lokaliseren door vragen te stellen en de behandeling van uw ogen. De manier waarop uw ogen voelen meestal onthullen welk type conjunctivitis je hebt:

  • Virale conjunctivitis:
    Virale conjunctivitis wordt geassocieerd met de bovenste luchtwegen infecties en verkoudheid. Het treft meestal slechts een oog, maar kan invloed hebben op beide ogen. Virale conjunctivitis veroorzaakt overmatige ogen tranen en een lichte afscheiding. Virale conjunctivitis komt vaker voor bij kinderen en heeft de neiging om veel meer besmettelijk dan het bacteriële type. Virale conjunctivitis wordt in verband gebracht meer als echte "roze ogen."
  • Bacteriële conjunctivitis:
    Dit type conjunctivitis wordt veroorzaakt door bacteriën. Bacteriële conjunctivitis invloed op beide ogen en vaak levert een dikkere, geel-groene afscheiding. Het kan ook worden geassocieerd met een infectie van de luchtwegen of een verkoudheid. Bacteriële conjunctivitis komt vaker voor bij kinderen dan bij volwassenen en kan besmettelijk zijn. Sommige baby's worden geboren met een geblokkeerd traan kanaal dat de tranen voorkomt drainage goed. Dit kan ook leiden tot bacteriële conjunctivitis.
  • Allergische conjunctivitis:
    De allergische conjunctivitis vorm wordt veroorzaakt door een reactie op een allergeen, zoals pollen of een vreemde stof. Allergische conjunctivitis invloed op beide ogen en veroorzaakt jeuk en roodheid in de ogen en soms ook de neus (net zoals allergie symptomen). De ogen kunnen ook verschijnen gezwollen en scheuren overdreven. In ernstige gevallen kan het bindvlies verschijnen blister-achtige. De ogen kan ook een witte, draderige slijm ontlading.
  • Chemische conjunctivitis:
    Chemische conjunctivitis veroorzaakt roodheid en ontsteking van het bindvlies. Dit wordt veroorzaakt door een irriterend of een werkelijke scheut een chemische stof in het oog, zoals chloor. Het oog kan produceren helder slijm in reactie op de chemische stof. Deze vorm van conjunctivitis verdwijnen meestal op eigen binnen ongeveer een dag.
  • Papillaire conjunctivitis:
    Soms aangeduid als giant papillaire conjunctivitis (GPC), wordt deze vorm van conjunctivitis veroorzaakt door een ontsteking als gevolg van een vreemd voorwerp in het oog. Papillaire conjunctivitis kan ook ontstaan uit blootgesteld hechtingen na een oogoperatie. Meer in het algemeen, is GPC veroorzaakt door de constante aanwezigheid van een contactlens. Het oog kan rood, en hobbels kunnen vormen op het ooglid. Deze hobbels genoemd papillen vaak groter op de achterkant van het bovenste ooglid. GPC treft meestal beide ogen en de oorzaken contactlens intolerantie, jeuk, een zware ontlading, tranen en rode bultjes aan de onderzijde van het ooglid.

Diagnose


De diagnose van conjunctivitis is gebaseerd op de symptomen. De arts kan een monster nemen van tranen om een test om de juiste diagnose vast te stellen uit te voeren. Een heldere microscoop kan ook worden gebruikt om de ogen nader onderzocht.

Behandeling

Omdat er vele soorten van conjunctivitis, is het essentieel om te laten een oogarts bepalen van de juiste behandeling. Uw arts kan antibiotica oogdruppels als de infectie is een bacteriële, en de infectie moet duidelijk binnen enkele dagen. Antibiotica oogzalf, in plaats van oogdruppels, wordt soms voorgeschreven voor de behandeling van bacteriële roze oog bij kinderen. Virale conjunctivitis kan niet worden behandeld met antibiotica oogdruppels of zalf. Net als de verkoudheid, kan over-the-counter remedies sommige symptomen verlichten, maar het virus zal zijn cursus in werking. In het geval van allergische conjunctivitis, kan uw arts oogdruppels, zoals antihistaminica, om allergische symptomen te verlichten.

Als je zijn gediagnostiseerd met conjunctivitis, volg dan deze tips om te voorkomen dat verspreiding van de infectie:

  • Was vaak uw handen.
  • Wrijf niet over je ogen.
  • Deel geen washandjes, handdoeken of slopen.
  • Deel geen oogdruppels of cosmetica.

Conjunctivitis is meestal een kleine oogontsteking, maar het kan uitgroeien tot een meer ernstige aandoening. Het is altijd het beste om het advies van een professionele oogzorg te zoeken.

BELANGRIJK!

Let op: Het is heel belangrijk om uzelf zo goed mogelijk te informeren en direct een huisarts te raadplegen. Ga altijd naar een huisarts of specialist als u symptomen van een ziekte of aandoening bij uzelf of iemand anders ziet.

Jouw content hier?

Jouw artikelen mogen ook op deze website staan, zolang ze maar over onze onderwerpen gaan. Kijk op de contact pagina voor details.