Het lichaam slaat vet op, wanneer er meer energie in het lichaam komt dan verbruikt wordt. Wanneer er in korte tijd veel vet opgeslagen wordt, dan zal de huid dit tempo niet goed bij kunnen houden. Dit leidt ertoe dat de huid zal gaan strekken, doordat het niet snel genoeg bijgewerkt kan worden. Bij het strekken van de huid ontstaat een slechtere huid, waarbij ook huidstrepen kunnen ontstaan. Deze strepen worden medisch striae genoemd, een verzamelnaam voor deze huidstrepen. Striae komt voor bij mensen die net in korte tijd veel vet hebben verkregen op bepaalde lichaamsdelen. Het komt vooral voor bij de buik, heupen en soms ook borsten.

Striae bij zwangerschap

Een veelvoorkomende oorzaak van striae is echter ook zwangerschap. Hierbij zet de buik in korte tijd veel uit, waardoor de huid ook zal gaan strekken. Er ontstaan dan kleine scheurtjes in de huid, welke niet goed gerepareerd kunnen worden. Door het verder rekken van de huid, worden deze scheurtjes ook groter. Deze worden uiteindelijk wel weer door huid opgevuld, maar zullen er beschadigd uit blijven zien. Striae komt dan ook vaak voor bij zwangerschap, omdat veel vrouwen in een keer in korte tijd een veel grotere buik zullen krijgen. Er is helaas niet altijd iets tegen de vorming hiervan te doen.

Gelukkig zijn er wel kleine remedies die kunnen helpen om de effecten wat minder te maken. Door speciale koud-heet-baden te nemen, is het mogelijk om de effecten iets te verzachten. Hierbij zal de huid steeds samentrekken en weer loslaten, waardoor de huid zich langzaam zal gaan strekken in een betere wijze. Hierdoor ontstaan er minder snel scheurtjes en zal striae dan ook minder snel voorkomen. Het is dan ook een goede remedie tegen het vormen hiervan, maar werkt niet in alle gevallen. Er is dan ook helaas niet altijd iets tegen de vorming hiervan te doen, wat een groot nadeel is aan striae.

Striae op de buik

Bij zwangerschap komt striae op de buik het meest voor, daarnaast komt het bij zwangerschap ook voor bij de borsten. Wanneer er geen sprake is van zwangerschap, maar van veel gewichtstoename in korte tijd, dan is de striae voornamelijk te vinden rondom de buik. Hier wordt in het begin vooral veel vet opgeslagen, wat ertoe leidt dat de huid niet goed mee zal strekken met de hoeveelheid dat de buik zal gaan groeien. Mensen die in korte tijd veel aankomen, zullen dan ook vaak te maken hebben met deze huidaandoening. Er is helaas niet veel hieraan te doen, het enige wat dit zal beperken is het niet meer aankomen.

Als men uiteindelijk weer gaat afvallen, dan zal die striae helaas niet zo snel verdwijnen. De plekken zijn vaak voor altijd en kunnen niet goed verwijderd worden. Dit is dan ook erg jammer, omdat het soms erg lelijke plekken op kan leveren. Striae verdwijnt in uitzonderlijke gevallen nog wel, doordat er tijdens het vormen hiervan een goede behandeling is geweest. Het is echter, net als bij alles, beter om het te voorkomen dat het te moeten bestrijden. Striae is te voorkomen door een gezonde huid te hebben en het gebruikmaken van bovenstaande remedie.

BELANGRIJK!

Let op: Het is heel belangrijk om uzelf zo goed mogelijk te informeren en direct een huisarts te raadplegen. Ga altijd naar een huisarts of specialist als u symptomen van een ziekte of aandoening bij uzelf of iemand anders ziet.

Jouw content hier?

Jouw artikelen mogen ook op deze website staan, zolang ze maar over onze onderwerpen gaan. Kijk op de contact pagina voor details.