Borderline is een mentale aandoening welke kan leiden tot grotere mentale problemen. Medisch gezien is borderline een persoonlijkheidsstoornis welke meerdere oorzaken zou kunnen hebben. Bij deze aandoening zijn er een aantal symptomen welke kunnen aangeven of er wellicht sprake is van deze stoornis. Deze symptomen verschillen van kleine mentale veranderingen tot het overwegen van zelfmoord. In Nederland worden steeds meer mensen bestempeld met de term borderline. Symptomen moeten echter uitwijzen of er in deze gevallen ook echt altijd sprake is van deze aandoening, of dat er sprake is van een andere stoornis.

Er zijn door de medische wereld negen hoofdcriteria samengesteld waaraan de meeste borderlinepatiënten voldoen. Een patiënt met borderline heeft minimaal vijf van deze symptomen. Het betekent echter niet dat iemand definitief door deze criteria ook echt beschikt over borderline. Symptomen wijzen echter wel in de juiste richting.

  1. Patiënten met borderline voelen zich mentaal vaak helemaal leeg. Er is sprake van een gevoel van eenzaamheid en minder zorgzaamheid. Belangrijke dagelijkse taken worden verminderd uitgevoerd of volledig genegeerd.
  2. Veel patiënten krijgen mentale waanillusies wanneer er sprake is van borderline. Symptomen zoals deze zijn voor de buitenwereld soms lastig te spotten, maar kunnen in bepaalde situaties tot uiting komen. Dit kan helpen om borderline vast te stellen.
  3. Reacties op bepaalde gebeurtenissen zullen erg overdreven en wisselend zijn. Een kleine issue kan al een trigger zijn tot een woedeaanval, terwijl dit helemaal niet hoort in een dergelijke situatie. Binnen enkele seconden kan een patiënt met borderline omslaan van volledig vrolijk tot zeer boos.
  4. Het zelfvertrouwen van een patiënt verdwijnt in veel gevallen bij iemand met borderline. Symptomen zoals deze spotten kan lastig zijn, maar er zijn een aantal factoren die hierbij kunnen helpen. Wanneer iemand zich constant zorgen maakt over het zelfbeeld terwijl dit niet op zijn plaats is, dan kan dit indiceren dat er sprake is van borderline.
  5. Een veelvoorkomend en gevaarlijk symptoom van borderline is het overwegen van en uitvoeren van pogingen tot zelfdoding. Door het verknipte zelfbeeld van borderlinepatiënten kan het voorkomen dat zij het leven niet meer zullen zien zitten. Als uiterste wanhoop proberen zij zichzelf te doden.
  6. Herhaaldelijke woedeaanvallen zijn een bekend symptoom van borderline. Doordat emoties zich bij borderline als een achtbaan gedragen, kunnen woedeaanvallen en vrolijke emoties zich constant afwisselen.
  7. Borderlinepatiënten hebben de constante angst om in de steek gelaten te worden door bijvoorbeeld familie en vrienden. Doordat zij zich mentaal niet meer goed kunnen binden met gedachten van anderen zullen zij zich in de steek gelaten voelen.
  8. Er kunnen veel negatieve gevolgen ontstaan voor een patiënt met borderline. Symptomen zoals het misbruiken van middelen, waaronder alcohol en drugs, en het verspillen van geld aan veel onnodige spullen kan indicatie zijn dat er sprake is van borderline.

Gedachten over andere mensen worden erg overdreven bij patiënten. Iemand is of goed of slecht, er is geen tussenin meer.

BELANGRIJK!

Let op: Het is heel belangrijk om uzelf zo goed mogelijk te informeren en direct een huisarts te raadplegen. Ga altijd naar een huisarts of specialist als u symptomen van een ziekte of aandoening bij uzelf of iemand anders ziet.

Jouw content hier?

Jouw artikelen mogen ook op deze website staan, zolang ze maar over onze onderwerpen gaan. Kijk op de contact pagina voor details.