Borderline is een mentale aandoening die een stoornis veroorzaakt in de persoonlijkheid van een persoon. Dit houdt in dat de mentale gesteldheid van een persoon aangetast wordt, waardoor er verkeerde situaties kunnen gaan ontstaan. Personen met borderline hebben dan ook over het algemeen last van persoonlijke problemen, waaronder een vervormd zelfbeeld. Ook kunnen mensen met borderline anders reageren op specifieke situaties. Dit zijn dan ook twee bekende borderline symptomen. Echter zijn er nog meer symptomen die kunnen duiden op borderline.

Een van de minder bekende borderline symptomen is het symptoom waarbij de patiënt onnatuurlijke verschijningen denkt te zien. Dit kan echter voor buitenstaanders een goed symptoom zijn om te realiseren dat er sprake is van borderline. De patiënt zal hierbij direct op zoek moeten gaan naar deskundig advies, of de buitenstaander kan ook deskundig advies raadplegen om te zorgen dat er een onderzoek gedaan zal worden naar de potentiële borderline. Door goed op de borderline symptomen te letten, kan er uitsluitsel gegeven worden over het feit of er inderdaad sprake is van borderline of niet.

Er zijn veel borderline symptomen, dus is het vaak eenvoudig om te weten wat er precies aan de hand zal zijn in deze extreme gevallen. Het gevoel van leegheid of lusteloosheid is een bekend symptoom van borderline, waarbij de patiënt voelt alsof deze geen vrienden heeft of simpelweg niet meer het leven ziet zitten. Het is belangrijk om te letten op de borderline symptomen, omdat het vaak voorkomt dat borderline patiënten zich dusdanig slecht voelen dat zij denken aan zelfpijniging of zelfdoding. Het kan voor borderline patiënten dan ook desastreuze gevolgen hebben wanneer er niet op tijd ingegrepen wordt.

De borderline symptomen moeten dan ook altijd nauw in de gaten gehouden worden, om zo goed te kunnen inschatten of er weldegelijk sprake is van de mentale aandoening. Door goed in de gaten te houden welke symptomen er voorkomen, en in welke mate deze voorkomen, is het mogelijk om een goede inschatting te kunnen maken in hoeverre het borderline betreft. Dankzij een check met de borderline symptomen kan er al snel uitsluitsel gegeven worden of het borderline betreft.

Borderline patiënten kennen vaak een agressieve houding tegenover specifieke gebeurtenissen. Een van de bekende borderline symptomen is de emotionele reactie van de patiënt op gebeurtenissen die vaak een kwade aard kennen. Is de patiënt het ergens niet mee eens, of is er aanleiding om boos te worden, dan wordt deze reactie van boosheid al snel verwisseld voor agressiviteit. Vechtpartijen komen in sommige gevallen ook voor, maar dit is slechts in uitzonderlijke gevallen waarbij de persoon zelf al een agressieve aard heeft.

Door goed in de gaten te houden of de borderline symptomen voorkomen, kan beter begrepen worden welke aandoening de persoon in sprake heeft. De bovengenoemde symptomen zijn niet altijd uitsluitend voorkomend bij borderline, maar geven wel een goed beeld. Observeer het gedrag van de andere persoon dan ook vanuit een onbevooroordeeld standpunt, maar bekijk deze de achtergrond en niet vanuit de symptomen zelf.

Meer weten?

Symptomen Borderline

Wat is borderline?

Oorzaak Borderline

Behandeling Borderline

Is Borderline gevaarlijk?

Alle borderline symptomen

Borderline behandeling

De behandeling van borderline is een belangrijke stap in het proces van het terugkeren naar de normale levensstijl. Borderline kan zorgen voor problemen in het privéleven, doordat relaties met vrienden en familieleden te lijden krijgen onder het gedrag van de borderlinepatiënt. Door borderline te behandelen, zal het gedrag van de patiënt weer terugkeren naar normaal, wat erin resulteert dat de relaties met vrienden en familie ook weer terug naar normaal. De borderline behandeling wordt in veel gevallen begonnen met medicijnen. Via de huisarts zullen antidepressiva voorgeschreven worden. Deze zullen in het begin kunnen leiden tot een versterking van de symptomen van borderline, vooral in de agressieve vorm. Uiteindelijk leiden deze echter tot een vermindering van de symptomen.

Borderline oorzaak

Borderline is een aandoening die vooral op mentaal en emotioneel gebied veel veranderingen teweegbrengt. De mentale aandoening komt voor bij zowel mannen als vrouwen. Toch hebben meer vrouwen dan mannen borderline. Oorzaak hiervan is echter niet bekend. De oorzaak van borderline zelf is echter ook niet te verklaren. Het is een aandoening zonder bekende aard. Toch lijkt er een patroon te zijn bij de aandoening borderline. Oorzaak is in veel gevallen namelijk een ervaring die door de persoon zelf als traumatisch ervaren is. In het verleden is er dus een traumatische ervaring geweest die heeft geleidt tot zowel mentale als emotionele onrust.

Let op: Het is heel belangrijk om uzelf zo goed mogelijk te informeren en direct een huisarts te raadplegen. Gaaltijd naar een huisarts of specialist als u symptomen van een ziekte of aandoening bij uzelf of iemand andersziet.

Advertentie

Jouw content hier?

Jouw artikelen mogen ook op deze website staan, zolang ze maar over onze onderwerpen gaan. Kijk op de contact pagina voor details.