Hoofdpijn, hoesten, vermoeidheid, het kunnen allen symptomen van longontsteking zijn. Een longontsteking kan veel complicaties opleveren, vooral bij zwakkere mensen met bijvoorbeeld astma. Een infectie in de longen kan ervoor zorgen dat er een ontsteking in de longen ontstaat. De longblaasjes gaan langzaam ontsteken, en dit noemt men in de medische wereld een longontsteking. Symptomen die bij deze ontsteking voorkomen zijn daarnaast ook een snellere ademhaling, kortademigheid en een hoge koorts. Vooral kinderen zijn enorm vatbaar voor deze ziekte en bij hen komt het dan ook meer voor dan bij ouderen. In dit artikel leest u meer over longontsteking. Symptomen worden daarnaast ook uitgebreid behandeld.

Hoge koorts

Hoge koorts is een zeer bekend symptoom bij longontsteking. Symptomen zoals deze brengen bij kinderen de meeste schade toe. Hoge koorts zorgt voor veel zweten en is vanzelfsprekend slecht voor de gezondheid. Bij kinderen is het vooral oppassen dat de koorts niet te hoog is.

Ademhalen

Bij het diep ademhalen kan er pijn in de borst ontstaan. Dit is in veel gevallen het meest voorkomende symptoom van een longontsteking. Er is iets mis met de longen waardoor de borst veel pijn kan gaan doen. Gepaard met een snellere ademhaling kan dit leiden tot veel pijn.

Hoesten

Hoesten betekent niet altijd dat er sprake is van een longontsteking. Symptomen zoals deze komen ook voor bij andere ziektes of aandoeningen, dus dit is niet altijd een goede indicatie. Is er echter sprake van andere symptomen en is hoesten hier een van, dan is het wel goed om dit als symptoom van longontsteking mee te nemen.

Kinderen

Bij kinderen is een bekend symptoom van longontsteking neusvleugelen. Tijdens het inademen van lucht worden de neusvleugels groter dan normaal. Er is dus meer moeite nodig om lucht in de longen te krijgen. Dit symptoom komt alleen voor bij kinderen.

Zweten

Een symptoom dat ook gepaard gaat met de koorts is het hevig zweten. Dit ontstaat doordat het lichaam het constant benauwd heeft door de longontsteking. Symptomen zoals hevig zweten kunnen leiden tot uitdroging. Dit is gepaard met de longontsteking zeer ongezond. Drink dan ook genoeg water of thee om de vochtaanvoer in balans te houden.

Het lichaam reageert bij een longontsteking ook door minder eetlust te cre?�ren. Wil men iets eten, dan zal het lichaam in veel gevallen de voeding af proberen te stoten. Bij verminderde eetlust is het belangrijk dat er toch voeding, in de vorm van beschuit of vloeibare voeding, het lichaam binnenkomt om het lichaam zo genoeg energie te kunnen geven.

Vocht in de longen

Veelvoorkomende complicaties die men kan krijgen bij een longontsteking zijn onder andere vocht in de longen en openstaande longbloedvaten. Tegenwoordig kunnen veel pati?�nten met longontsteking gebruik maken van antibiotica, wat kan helpen tegen veel complicaties van de ziekte. Toch is het altijd belangrijk om contact op te nemen met een huisarts in geval van longontsteking. Symptomen die in dit artikel genoemd worden, kunnen genoeg indicatie geven of er ook echt sprake is van een longontsteking.

Alle longontsteking paginas

BELANGRIJK!

Let op: Het is heel belangrijk om uzelf zo goed mogelijk te informeren en direct een huisarts te raadplegen. Ga altijd naar een huisarts of specialist als u symptomen van een ziekte of aandoening bij uzelf of iemand anders ziet.

Jouw content hier?

Jouw artikelen mogen ook op deze website staan, zolang ze maar over onze onderwerpen gaan. Kijk op de contact pagina voor details.