Buikgriep is een term die wordt gebruikt bij ontstoken slijmvliezen in de maag en darmen. Er wordt hier alleen over gesproken wanneer er tegelijkertijd een ontsteking in de maag, en dunne en dikke darm voorkomt. Is dit niet het geval dan is er ook geen sprake van buikgriep, maar kan dit wel wijzen op gastritis in de maag of een darmontsteking. Er zijn talloze oorzaken van deze ziekte en er komen allerlei symptomen bij kijken. Het is over het algemeen redelijk eenvoudig vast te stellen. Op deze pagina vind jij alles over het behandelen en voorkomen van buikgriep.

Hoe krijg je buikgriep?

Een ontsteking aan de slijmvliezen ontstaat door bacteriën die actief zijn in de maag en darmen. Doordat deze vastzitten op de slijmvliezen kunnen ze voor een vervelende infectie zorgen. Er zijn zoveel veroorzakers van deze ziekte dat het lastig is vast te stellen waar jij het vandaan hebt. Het is erg besmettelijk en kan overgedragen worden via aanrakingen zoals een handdruk of door je vast te houden in het openbaar vervoer. Bacteriën zijn overal en kunnen zich erg gemakkelijk verspreiden van mens tot mens.

Hoe moet je het behandelen?

De behandeling van buikgriep gaat voornamelijk gepaard met voldoende rust. Het lichaam heeft alle energie nodig om de bacteriën te verwijderen en de ontsteking tegen te gaan. Neem enkele dagen rust op bed en zorg dat je lichte voeding en voldoende vocht bij de hand hebt. Een pakje crackers, een aantal beschuitjes en vochtrijk fruit helpen je om voldoende energie te krijgen. Het is raadzaam om contact op te nemen met de huisarts. Toch is de kans klein dat deze een middel zal voorschrijven bij buikgriep. Omdat het vrijwel vanzelf overgaat is het niet nodig om iets voor te schrijven.

De duur van buikgriep

Als je de ziekte eenmaal te pakken hebt dan kan het enkele dagen duren voordat je hier weer van af bent. Nadat je besmet raakt groeien de bacteriën snel en zorgen zij al spoedig voor een infectie. De gemiddelde incubatietijd van deze bacteriën ligt tussen 24 en 72 uur en het kan soms zelfs 96 uur duren. Je kunt enkele dagen lang de symptomen ervaren. Deze worden steeds minder en je zult je na maximaal 5 dagen ook weer gezond voelen. Het is slim om nog enkele dagen uit te zieken om zeker te zijn dat je er echt van af bent en je niemand kunt besmetten.

Eten en drinken

Als je last hebt van buikgriep dan kan het moeilijk zijn om eten en drinken binnen te houden. Toch is het belangrijk om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen omdat het lichaam continu energie vereist om de bacteriën te bestrijden. Eet daarom alleen lichte voeding en voorkom zware maaltijden. Tijdens de griep heb je weinig trek en kun je erg ziek worden van een grote maaltijd. Eet veel groenten en fruit en probeer crackers en beschuit bij de hand te houden. Groene thee en gemberthee neutraliseren de maag en zorgen zo voor minder misselijkheid.  

Meer weten?

Buikgriep bij een baby of kind: herkennen en genezen

Mensen die besmet raken met een ontsteking aan de slijmvliezen in de maag en darmen hebben een buikgriep. Een bekend gevolg van deze griep is een tekort aan vocht. Het lichaam zweet veel en het is moeilijk om vocht binnen te houden. Volwassenen krijgen niet snel te maken met een vochttekort, maar baby's zijn hier bijzonder vatbaar voor. Wanneer buikgriep bij een baby voorkomt is het belangrijk om op de juiste manier te handelen. Een kind van 1 of 2 jaar heeft goede zorg nodig om te herstellen.

Dit zijn de symptomen van buikgriep

Heb je last van jouw maag en denk je buikgriep te hebben? De ziekte is redelijk eenvoudig te herkennen. Het heeft een aantal symptomen die bij veel mensen voorkomen. Zo is het mogelijk om vast te stellen of je hier inderdaad mee te maken hebt. Voordat jij jouw klachten vergelijkt met de kenmerken van buikgriep is het slim om een afspraak te maken met de huisarts. Zo kun jij zeker zijn dat jij inderdaad te maken hebt met griep en dat er geen sprake is van een ergere aandoening of ziekte.

Hoe herken je de buikgriep in 2016?

Als je te maken krijgt met de buikgriep dan kan dit ervoor zorgen dat je een aantal dagen op bed ligt. Het is goed om het op tijd te herkennen zodat jij op het juiste moment rust kunt gaan nemen. Ieder jaar krijgt een deel van de bevolking te maken met de buikgriep. Het komt soms voor dat er een buikgriepepidemie uitbreekt en een groot aantal mensen hiermee te maken krijgt. De ziekte heeft talloze symptomen en is vrij eenvoudig te herkennen. In dit artikel lees jij alles over hoe jij kunt vaststellen dat er sprake is van deze ziekte.

Let op: Het is heel belangrijk om uzelf zo goed mogelijk te informeren en direct een huisarts te raadplegen. Gaaltijd naar een huisarts of specialist als u symptomen van een ziekte of aandoening bij uzelf of iemand andersziet.

Advertentie

Jouw content hier?

Jouw artikelen mogen ook op deze website staan, zolang ze maar over onze onderwerpen gaan. Kijk op de contact pagina voor details.