Anticonceptiemiddelen

Er zijn zo veel verschillende soorten van anticonceptie beschikbaar. Het kan dus even duren voordat jij de juiste hebt gevonden voor jouzelf. Je kunt ook eerst verschillende methodes uitproberen voordat je beslist welke het best bij jou past.

We hebben het stadium bereikt waarin ongewenste zwangerschappen heel zelfzaam zijn, vanwege de goede methoden van anticonceptie.

Op dit moment zijn er 14 methodes bertouwbaar.

Wat zijn de meest populaire vormen van anticonceptie?

Volgens het Office of National Statistics (ONS), zijn de pil en het condoom nog steeds de meest gebruikte methoden. Beiden zijn in gebruik bij ongeveer 25 procent van de seksueel actieve koppels.

Hieronder is een ranglijst van populariteit onder de verschillende methoden van geboorteregeling.

Het is gebaseerd op de recente enquête uitgevoerd door de ONS over anticonceptie bij vrouwen van 16 tot 49, plus informatie van de huisarts. (De cijfers kunnen in zeer geringe mate verschillen van die in andere tabellen. Zelfs bij gebruik van grote
monsters, zullen er kleine variaties in de resultaten optreden.)

Ranglijst van populariteit onder de verschillende methoden van geboorteregeling
1e gedeelde plaats is de pil, vooral de mini-pil – 25 procent.
1e gedeelde plaats is de mannelijke condoom – 25 procent.
3e Vasectomie – 11 procent.
4e Sterilisatie van de vrouw – 9 procent.
5e De spoel (spiraaltje) – 4 procent.
6e Uittrekking methode – 4 procent.
7e Variaties van de ritme-methode – 3 procent.
8e gedeelde plaats de prikpil – 2 procent.
8e gedeelde plaats de Mirena (intra-uteriene systeem of IUS) – 2 procent.
10e gedeelde plaats de pleister (Evra) – 1 procent.
10e gedeelde plaats zijn de dop of het middenrif – 1 procent.
12 Het vrouwencondoom – minder dan 1 procent.
13 De vaginale ring – minder dan 1 procent.

Deze ranglijst verandert van tijd tot tijd, afhankelijk van factoren zoals de pil paniek en de introductie van nieuwe methoden.

Wat werkt en wat niet?

Met uitzondering van opzegging (coïtus interruptus), hebben alle bovengenoemde methoden de zegen van huisartsen, want als je ze goed gebruikt, voorkomen ze zwangerschap.

Maar de ritme methode is goed voor goed gemotiveerde koppels die in het gebruik ervan getraind zijn door een gekwalificeerde leraar, voor de rest van ons, is het een beetje riskant.

Ook heel riskant zijn bepaalde niet-goedgekeurde methoden, zoals zaaddodende middelen (chemische pessaria, crèmes of schuim), of de vaginale douche.

Hoe effectief zijn de verschillende methoden?

Sommige methoden van anticonceptie zijn effectiever in het voorkomen van de zwangerschap dan anderen, terwijl slechts condooms bescherming bieden tegen seksueel overdraagbare aandoeningen.

De volgende cijfers geven u een idee van welke soorten van anticonceptie het meest efficiënt zijn bij het beschermen tegen zwangerschap.
Anticonceptiemethode Effectiviteit
Vasectomie Bijna 100 procent
Sterilisatie van de vrouw bijna 100 procent
De pil bijna 100 procent
Prikpil Bijna 100 procent
IUS (Mirena) 98 tot 99 procent
IUD (de spoel) 97 tot 98 procent
De mini-pil Ongeveer 98 procent
Man condoom 90 tot 98 procent
Vrouwencondoom 90 tot 98 procent
Membraan met zaaddodend middel 90 tot 96 procent

Geen van de methoden is vrij 100 procent efficiënt, wat betekent dat de enige gegarandeerde manier om zwangerschap te voorkomen is om geen seks te hebben!

Je moet ook niet vergeten dat een aantal methoden behoorlijk ingewikkeld zijn om te gebruiken, en geen enkele methode is zo veilig als de cijfers als je de instructies niet zorgvuldig volgt.

Bijvoorbeeld, als u de pil gebruikt, moet hem niet vergeten. Als u condooms gebruikt, moet u hem voordat u seks heeft om doen en niet tijdens.

BELANGRIJK!

Let op: Het is heel belangrijk om uzelf zo goed mogelijk te informeren en direct een huisarts te raadplegen. Ga altijd naar een huisarts of specialist als u symptomen van een ziekte of aandoening bij uzelf of iemand anders ziet.

Jouw content hier?

Jouw artikelen mogen ook op deze website staan, zolang ze maar over onze onderwerpen gaan. Kijk op de contact pagina voor details.