Anticonceptiepleister

Anticonceptiepleister

Een anticonceptiepleister is een miniatuur pleister rond de 4cmx4xm groot dat wanneer het vast aan je huid zit progestageen en oestrogeen hormonen in de bloedbaan via de huid verplaatst waardoor het zwangerschap kan verkomen.

De pleister is, zoals bijna alle andere anticonceptie methode, niet 100% effectief. Het is ook belangrijk om de anticonceptiepleister te gebruiken volgens de instructies. Bekend is dat de pleister minder effectief blijkt te zijn bij vrouwen die rond de 100kg wegen.

Ingrediënten

De anticonceptieve pleister zoals de Evra bevat de volgende ingrediënten:
Norelgestromin en ethinylestrafio.
Een lage dichtheid gepigmenteerde polyester of polyetheen als steunlaag.
Polyethyleen terapthalate film en polydimethylsiloxaan coating.
Lauryllactaat, crospovidon, polybuteen / polyisobutyleen lijm en niet-geweven polyester als tussenlaag.

Hoe gebruik je de anticonceptiepleister?

De pleister-cyclus gaat als volgt – 3 weken lang plak je 1 pleister per week, gevolgd door een pleister vrije week. De cyclus wordt hierna beschreven.

Eerste week:

Begin van de cyclus door het aanbrengen van een nieuwe pleister, deze houdt je een hele week lang op.

Tweede week:

De start van de tweede week. Op de eerste dag van de 2e week plak je een nieuwe pleister op. De oude pleister verwijder je. Dit kan op elk moment van de dag worden gedaan. Nogmaals, deze pleister blijft 7 dagen op de huid vast zitten.

Derde week:

Verwijder de tweede pleister en plak een schone pleister op. Houd deze voor de komende zeven dagen op uw huid.

Vierde week:

De vierde week is de week waarin je geen pleister draagt. In deze week kan de vrouw een milde onttrekkingsbloeding hebben.

Vrije pleister-cyclus:

na de pleister vrije week, moet je een nieuwe pleister op plakken als beschermd wilt blijven tegen zwangerschap. Dit is de startdag van een nieuwe pleister-cyclus.

Waar plak je de pleister?

Je kunt hem in feite overal plakken. Kies een schone en droge ruimte en plak de pleister op het oppervlak van de huid. Plak het op een deel van de huid die niet wordt gevouwen of wordt uitgerekt. Gebruik voor iedere pleister een ander gebied om irritatie of allergie als gevolg te voorkomen.

Hoe plak ik de pleister op?

Het is net als het aantrekken van een band-steun. Eerst haal je de pleister uit de folie, maar laat de heldere folie intact. Deze heldere folie zal u helpen om een?schone, niet plakkerige grip, te hebben. Vervolgens verwijder je de helft van de heldere folie zodanig dat een zijde van de kleverige pleister wordt blootgesteld. Zoek nu een schone en droge plaats op je lichaam en houd de blootgestelde helft van de pleister daar tegen aan. Hierna kunt u de andere helft van de resterende heldere folie er van af halen om de pleister vervolgens vast te drukken op je huid.

Wat als de pleister er af valt?

Hoewel het niet waarschijnlijk is dat de pleister er af valt, gezien deze erg goed plakt en zelfs in de douche blijft plakken, is het nog steeds mogelijk dat hij er af valt. Als de pleister er minder dan 48 uur af is geweest, kun gewoon een nieuwe pleister op plakken voor de herinnering van de week en verwijder het op de geplande datum voor de week. Als de pleister er af is geweest voor meer dan een week, moet u onmiddellijk beginnen met een verse pleister week en deze moet u deze gedurende 7 dagen ophouden. Hiernaast moet u een extra anticonceptiemiddel gebruiken voor de komende zeven dagen.

Wat als ik vergeet om de pleister te verwijderen na de 3e week?

Als u vergeet om de pleister te verwijderen na de 3e week, moet je hem gewoon meteen verwijderen. De rest van de pleister vrije week maak je gewoon af zonder pleister. Dit kan betekenen dat je misschien geen bloeding hebt tijdens die pleiser vrije week.

Wat als ik vergeet om op een nieuwe pleister te plakken na de pleister vrije week?

Wanneer je de pleister vergeet op te plakken na de pleister vrije week zul je een andere methode van anticonceptie moeten gebruiken voor de komende 7 dagen.

Wie kan beter geen gebruik maken van de anticonceptiepleister?

Vrouwen zwaarder dan 85 kg wordt geadviseerd geen gebruik te maken van de anticonceptie pleisters. Zware rokers worden meestal niet voorgeschreven met deze pleisters. Patiënten met trombose, hart-en vaatziekten, hart-en vaatziekten, borstkanker of leverziekten zijn ook niet de ideale kandidaten voor anticonceptie pleisters.

Geneesmiddelen die interfereren met de pleister

De gemeenschappelijke antibiotica hebben geen invloed op een lang werkende omkeerbare anticonceptie apparaat zoals de anticonceptiepleister, maar bepaalde inductoren van enzymen die ermee kunnen interfereren maken het minder effectief. Vaak omvatten enzyminductoren die medicijnen die worden gebruikt om HIV, epilepsie en tuberculose te behandelen.

BELANGRIJK!

Let op: Het is heel belangrijk om uzelf zo goed mogelijk te informeren en direct een huisarts te raadplegen. Ga altijd naar een huisarts of specialist als u symptomen van een ziekte of aandoening bij uzelf of iemand anders ziet.

Jouw content hier?

Jouw artikelen mogen ook op deze website staan, zolang ze maar over onze onderwerpen gaan. Kijk op de contact pagina voor details.