De pil

Als u gebruikt gaat maken van de pil, sluit u zich aan bij een groep van 100 miljoen vrouwen wereldwijd die gebruik maken van dit anticonceptie middel.

Hoeveel vrouwen gebruiken het in Nederland?

In Nederland gebruiken ongeveer 3,5 miljoen vrouwen de pil. Dit is ongeveer een op de drie vrouwen tijdens de vruchtbare leeftijd.

hoewel 55jaar geleden de pil voor het eerst gebruikt is(in Puerto Rico in 1956), raken vrouwen nog al eens in paniek bij de gevolgen die de pil kan hebben.

Het feit dat de pil zo populair is geeft wel weer dat de voordelen zwaarder wegen dan de nadelen bij deze vrouwen.

Wist u dat…

Meer dan 100 miljoen vrouwen wereldwijd gebruik maken van de anticonceptiepil.

Dat de pil maar heel af en toe ernstige bijwerkingen kan hebben.

Het recente nieuws van de pil erg positief en veilig is

Dat na onderzoek is gebleken dat pil gebruikers 12 procent minder kans op kanker hebben.

Dat na onderzoek is gebleken dat pil gebruikers minder kans hebben om te sterven aan kanker, hart-en vaatziekten of een beroerte.

Na onderzoek is gebleken dat pil gebruikers minder kans hebben op borstkanker.

Let op!

Slechts een zeer klein aantal vrouwen mag de pil niet gebruiken, omdat ze ernstige medische aandoeningen kunnen krijgen.

Toch vinden artsen dat de pil voor iedereen zou mogen worden voorgeschoteld.

Dus als je wilt beginnen met de pil, moet u een arts eerst een korte check-up doen.

Dit is deels om te zien of u een risico-factoren persoon bent, zoals rokende mensen. Dan zou je meer kans hebben op diep veneuze trombose (DVT), hartaanvallen of beroertes.

Een andere belangrijke factor is obesitas.

Bij uw eerste bezoek is, nog afgezien van de beoordeling van risicofactoren, kan de zorgverlener uitleggen hoe je de pil moet nemen en hij kan je vragen beantwoorden.

Als je eenmaal aan de pil bent, wat dan?

Je moet terug naar de spreekkamer of het ziekenhuis voor incidentele pil check.

Deze bezoeken zijn zeer kort. Artsen zullen vragen hoe de pil bevalt en of er problemen hebben voorgedaan. Om ervoor te zorgen dat u geen ‘risico factoren’ in de laatste zes maanden ontwikkeld en ze controleren je bloeddruk. En ze wegen je eventueel.

Veel mensen denken nog steeds dat je tijdens een van deze bezoeken een vaginaal onderzoek krijgt. Maar dit is niet het geval.

Wat is de pil?

De pil is een tablet met twee vrouwelijke hormonen – een oestrogeen en een progestageen. Dit is de reden waarom het vaak de gecombineerde pil wordt genoemd.

Verschillende oestrogenen en progestogenen zitten verwerkt in verschillende soorten pillen.

Er zijn momenteel 28 merken op de markt.

De twee hormonen voorkomen dat je eisprong werkt iedere maand. Als je niet ovuleert, zal je niet zwanger worden.

Daarnaast maken de hormonen de afscheidingen rond je baarmoederhals dikker, waardoor het moeilijker wordt voor het sperma om daar doorheen te komen. Ook maken ze de binnenwand van je baarmoeder dunner, zodat hij minder ontvankelijk is voor een ei.

BELANGRIJK!

Let op: Het is heel belangrijk om uzelf zo goed mogelijk te informeren en direct een huisarts te raadplegen. Ga altijd naar een huisarts of specialist als u symptomen van een ziekte of aandoening bij uzelf of iemand anders ziet.

Jouw content hier?

Jouw artikelen mogen ook op deze website staan, zolang ze maar over onze onderwerpen gaan. Kijk op de contact pagina voor details.