Koperspiraaltje

Spiraaltje

anticonceptie-implantaat spiraaltje kan alleen worden aangebracht door een arts

Intra-uterine inrichtingen of IUD zoals ze in de volksmond bekend zijn, zijn inbrengselen van koper of kunststof die in de baarmoeder functioneren als anticonceptie apparaten. Deze toestellen hebben twee dunne draden die rusten in het einde van de baarmoederhals. Spiraaltjes zijn er in verschillende soorten en maten en kunnen 5-10 jaar blijven zitten, afhankelijk van het soort spiraaltje dat geimplanteerd is.

Soorten Intra uteriene apparaten:

IUD (intra uterine device)
IUS (intra-uterine systeem)

Een van die hormonen is in de volksmond bekend als IUS en wordt spiraaltje genoemd. IUS is in theorie een soort spiraaltje, maar ze worden IUS spiraaltje genoemd om ze gemakkelijk te classificeren.

Hoe werkt het spiraaltje?

Het spiraaltje voorkomt dat het sperma in de baarmoederhals terecht komt stopt de sperma met het bereiken van zijn doel. Wat er echt gebeurt is dat het apparaatde ontwikkeling van prostaglandis en leukocyten (witte bloedcellen) stimuleert in de baarmoeder, die een vijandige omgeving creeert voor zowel de eieren en sperma en zorgen voor een zeer goede anticonceptie methode.

Hoe gaat hormoon afgevend spiraaltje (bekend als IUS) in zijn werk?

IUS heeft een hormoon releasing cilinder. De progesteron hormoon die wordt vrijgegeven door de IUS remt de sperma en voorkomt het impregneren van een vrouw.

Mirena is de enige IUS die beschikbaar is. Het heeft een T frame gemaakt van kunstof en heeft een cilindrische reservoir met 53mg levonorgestrel die iedere 24 uur vrijkomt.

Hoe wordt een spiraaltje geimplanteerd?

Een spiraaltje zoals de naam al doet vermoeden is een apparaat dat is voorzien in de baarmoeder. Daarom is de pasvorm afhankelijk van de grootte en positie van de uterus. Dit zal zeker moeten worden onderzocht door een ervaren arts of verpleegkundige. Het proces zelf duurt minder dan 20 minuten, maar het kan pijnlijk en ongemakkelijk zijn en dat is waarom het vaak gebeurt onder plaatselijke verdoving. Er kunnen wat milde bloedingen en pijn na het inbrengen zijn en bij sommige vrouwen kan het nodig zijn om pijnstillers te gebruiken voor een paar dagen.

Kan het spiraaltje eruit vallen?

Normaal gesproken niet. Als het eenmaal is geplaats kan de arts je leren hoe je hem kunt voelen met je vinger. Zodat u het zelf kan verplaatsen wanneer nodig. Als u het helemaal niet meer voelt, neem dan contact op met u arts!

Kan het spiraaltje worden in gebracht direct na de bevalling?

Artsen geven meestal het advies om een spiraaltje minstens 4 weken na de bevalling in te laten brengen. Maar het is niet schadelijk wanneer u hem binnen 48 uur al in laat brengen. In het geval van miskamen is het verstandig om de komende 5 maanden een spiraaltje in te brengen.

Weetjes:

Het koperspiraaltje staat er om bekend dat een vrouw tussenbloedingen kan hebben. Het IUS kan aan de andere kant menstruatiepijn verminderen.

Bij ongeveer 0,1 % van de vrouwen kan het spiraaltje door de baarmoederwand heen dringen. Dit is uiterst zeldzaam en gebeurd meestal bij het inbrengen van het spiraaltje. Als dit gebeurt moet het spiraaltje onmiddellijk worden verwijderd.

Bij ongeveer 5% van de vrouwen word het spiraaltje binnen de eerste paar maanden afgestoten. Dit wordt voornamelijk opgemerkt bij vrouwen die nooit bevallen.

Voordelen:

Langwerkend, omkeerbaar en zeer effectief.

Nadelen:

Ze kunnen onstekingen veroozaken. Bijwerkingen zijn onder meer hoofdpijn, gevoelige borsten, acne en stemmingswisselingen, die verdwijnen na een paar maanden.

BELANGRIJK!

Let op: Het is heel belangrijk om uzelf zo goed mogelijk te informeren en direct een huisarts te raadplegen. Ga altijd naar een huisarts of specialist als u symptomen van een ziekte of aandoening bij uzelf of iemand anders ziet.

Jouw content hier?

Jouw artikelen mogen ook op deze website staan, zolang ze maar over onze onderwerpen gaan. Kijk op de contact pagina voor details.