Pil slikken

Zijn er niet een hoop bijwerkingen bij de pil slikken?

Ja. Tijdens de eerste paar strips van de pil krijgen veel vrouwen kleine bijwerkingen, zoals:

hoofdpijn
misselijkheid
borsten
lichte gewichtstoename
lichte bloedingen tussen de perioden.

Deze bijwerkingen verdwijnen meestal na de eerste paar strips. Als ze dat niet doen, zul je een ander merk pil moeten proberen.

Hoe zit het met ernstige bijwerkingen?

De pil kan af en toe ernstige problemen veroorzaken:

diepe veneuze trombose (DVT) of stolling
hartaanvallen
beroertes.

Gelukkig zijn deze gebeurtenissen zijn zeldzaam. Maar ze komen vaker voor wanneer een vrouw een bepaalde ‘risicofactor’ heeft waaronder:

Roken
Wanneer er in de familie trombose of een soortgelijke ziekte voorkomt (laten we zeggen, als je moeder een hartaanval heeft gehad of een diepe veneuze trombose bij 40)
Ernstig overgewicht
Diabetes (hoewel nogal wat niet-rokers diabetici hebben de pil te gebruiken, onder nauwgezet toezicht)
Een hoge bloeddruk
Een hoog cholesterolgehalte (hypercholesterolemie)
Een voorgeschiedenis van flebitis (ontsteking ader) of tromboflebitis

Er zijn ook andere risicofactoren, bijvoorbeeld het maken van een zeer lange reis in een vliegtuig of een krappe autostoel. Uw huisarts of verpleegkundige kan u meer details geven.

De risico’s nemen naar mate de jaren verstrekken een beetje af, dat is de reden waarom veel vrouwen stoppen met de pil na 35 jaar.

Echter kan een vrouw de pil nemen tot haar 50e jaar.

Het is nu duidelijk dat bepaalde bloedstolling afwijkingen die voorkomen in veel gezinnen ervoor zorgen dat u meer onderworpen wordt aan bloedstolling.

De bekendste van deze is de Factor V Leiden. Als u deze hebt, raden wij u aan voor een andere vorm van anticonceptie de kiezen.
We noemen dit het Hughes ‘syndroom

In de afgelopen jaren is duidelijk geworden dat veel vrouwen iets met de naam Hughes ‘syndroom (anti-fosfolipide syndroom, of APLS) hebben.

Deze bloedziekte predisponeert hen tot ernstige bloedstolling. Als u het Hughes syndroom hebt, moet u niet aan de pil gaan.

BELANGRIJK!

Let op: Het is heel belangrijk om uzelf zo goed mogelijk te informeren en direct een huisarts te raadplegen. Ga altijd naar een huisarts of specialist als u symptomen van een ziekte of aandoening bij uzelf of iemand anders ziet.

Jouw content hier?

Jouw artikelen mogen ook op deze website staan, zolang ze maar over onze onderwerpen gaan. Kijk op de contact pagina voor details.