Hoge bloeddruk, of hypertensie, staat bekend als de "stille moordenaar" omdat het vaak geen symptomen, zelfs als bloeddrukmetingen duidelijk zijn verhoogd. Het kan voorkomen dat een persoon klagen over hoofdpijn, misselijkheid of duizeligheid, maar de klachten komen niet noodzakelijk verband met de intensiteit van de bloeddruk verhoging.
Indien de verhoogde bloeddruk en heeft de symptomen, is het noodzakelijk om de bloeddruk onder controle te relatief snel. Hoe ernstiger de symptomen, hoe sneller controle van de bloeddruk moet worden bereikt. Bijvoorbeeld, als een persoon die pijn op de borst of beroerte symptomen geassocieerd met hoge bloeddruk, de bloeddruk moet onmiddellijk worden geregeld.
Bij personen die uitgedroogd of bloedarmoede, bloeddruk metingen kunnen normaal zijn als ze liggen plat, maar het gebrek aan vloeistof is ontmaskerd als ze staan ??snel. Het ontbreken van bloed naar de hersenen veroorzaakt duizeligheid en licht in het hoofd. Dit gevoel kan geven in een paar seconden als het lichaam zich aanpast. Echter, als uitdroging of medicijnen (bijvoorbeeld bètablokkers) voorkomen dat het lichaam reageert door vernauwen de bloedvaten en het verhogen van de hartslag, de duizeligheid kunnen blijven bestaan ??tot het punt waarop de patiënt gaat uit (flauwvallen, syncope).
Sommige ziekten worden geassocieerd met een onvermogen om te compenseren voor wijzigingen in de lichaamshouding (autonome dysfunctie). Normaal gesproken als een persoon staat, aan de bloedvaten contract een lichte stijging van de bloeddruk en de hartslag verhoogt om bloed te duwen tot aan de hersenen (duwen tegen de zwaartekracht). In autonome disfunctie kan een persoon te worden duizelig als ze vanuit een liggende positie naar zittende of staande op. Voorbeelden van deze ziekten zijn onder andere diabetes, de ziekte van Addison of de ziekte van Parkinson).
Orthostatische hypotensie is een veel voorkomend symptoom met Shy-Drager syndroom. Shy-Drager-syndroom is een zeldzame ziekte waarbij het autonome zenuwstelsel degenereert en kan niet de routine controle mechanismen voor het lichaam, zoals hartslag, bloeddruk en darm-en blaasfunctie.
Duizeligheid is een veel voorkomende klacht bij mensen met diabetes, en kunnen worden veroorzaakt door een lage bloedsuikerspiegel (hypoglykemie), een hoge bloedsuikerspiegel (hyperglycemie), of autonome dysfunctie (zie eerder).
Hypoglykemie of lage bloedsuikerspiegel (hypo = laag + glyc = suiker = emia = bloed) treedt op vanwege een onvoldoende hoeveelheid glucose in het bloed. Een persoon met diabetes kan ontwikkelen hypoglykemie is van een ontoereikend hoeveelheid voedsel inname, of te veel medicatie (insuline of orale tabletten), wat resulteert in een lage bloedsuikerspiegel. In deze situatie de persoon ervaart duizeligheid of licht in het hoofd, omdat de hersenen ontbreekt glucose om goed te functioneren. Personen met diabetes en hun familie moeten de symptomen van hypoglykemie, waaronder duizeligheid, zweten, verwardheid, coma en herkennen als behandeling moet onmiddellijk worden gegeven. Orale suikerhoudende voedingsmiddelen of een injectie van glucagon kan levensreddend zijn voor de patiënt.
Hyperglycemie (hyper = hoog + glyc = suiker + emia = bloed) veroorzaakt ook duizeligheid. Hoge bloedsuikerspiegel optreden omdat er niet genoeg insuline beschikbaar, waarmee cellen om glucose voor energie metabolisme te gebruiken. (Interessant is dat hersencellen niet insuline nodig om glucose te gebruiken.) Hoge bloedsuikers veroorzaken een verscheidenheid aan metabole reacties in het lichaam leidt tot uitdroging, anaëroob metabolisme, en veranderingen in het zuur-basis evenwicht. Dit kan leiden tot een levensbedreigende aandoening aangeduid als diabetische ketoacidose.
Let op: Het is heel belangrijk om uzelf zo goed mogelijk te informeren en direct een huisarts te raadplegen. Ga altijd naar een huisarts of specialist als u symptomen van een ziekte of aandoening bij uzelf of iemand anders ziet.
Jouw artikelen mogen ook op deze website staan, zolang ze maar over onze onderwerpen gaan. Kijk op de contact pagina voor details.