Wanneer men zich duizelig voelt, is er vaak sprake van onnodige zorgen. Duizeligheid is namelijk een reactie van het lichaam dat willekeurig op kan treden, zonder dat er eigenlijk iets mis is met het lichaam. Toch zijn er verschillende oorzaken die wel zorgen met zich mee kunnen brengen, omdat deze oorzaken van duizeligheid vervelende consequenties kunnen hebben voor het menselijk lichaam. Hierbij zorgt het lichaam dat men duizelig wordt, als waarschuwing dat er iets mis is. In dit artikel vindt u meer informatie over duizeligheid en kunt u achterhalen of er iets mis is met uw lichaam.
Allereerst moet gezegd worden dat er bij duizeligheid zelden iets ernstigs aan de hand is. Duizeligheid komt vaker voor dan men denkt, maar zelden komt het voor in extreme vormen. Wanneer u merkt dat u dusdanig duizelig bent dat u niet meer op uw benen kunt blijven staan, dan kan er een wat ergere oorzaak achter zitten. De meest voorkomende vorm van duizeligheid is draaiduizeligheid. Hierbij zal men maximaal enkele minuten duizelig zijn en zal de omgeving van de persoon zeer veel draaien. De oorzaak hiervan is vaak een storing in het evenwichtsorgaan, dat in het binnenoor zit. Doordat er geen goede balans is, lijkt het alsof alles om het lichaam heen draait, men is dus duizelig.
Als men duizelig is dan gaat dit vaak gepaard met kippenvel, misselijkheid, slechter gehoor, braken en een wit gezicht. Dit kan aangeven dat de duizeligheid niets ernstigs is. Het komt nu eenmaal vaak voor dat men duizelig is en dat men deze symptomen erbij zal krijgen. Dergelijke duizeligheid is dan ook helemaal niet vreemd. Toch kan het voorkomen dat er sprake is van ergere oorzaken, zoals de ziekte van M?�ni?�re, een vrij onbekende ziekte. Hierbij is men soms wel voor enkele uren duizelig en zal men nog dagen erna last hiervan hebben. Indien u denkt dat er bij u sprake is van deze ziekte, is het aan te raden contact op te nemen met de huisarts.
Indien duizeligheid slechts eens in de zoveel tijd optreedt, bijvoorbeeld een keer per maand, dan zal er vrij weinig aan de hand zijn. Een tijdelijke duizeligheid is nu eenmaal iets dat regelmatig voorkomt. Toch zijn er enkele kleine oorzaken die kunnen aangeven waarom men duizelig is. Allereerst is er het zouttekort. Vaak gaat hoofdpijn vooraf aan het duizelige gevoel. Ook bij een te hoge of te lage bloeddruk kan duizeligheid optreden. Hierbij voelt men zich slap en zal men zich al snel duizelig gaan voelen. Daarnaast kan men ook duizelig worden van een tekort aan vocht. Als er gedurende de dag niet genoeg water gedronken is, kan het voorkomen dat er in de middag of later in de avond plotseling duizeligheid optreedt wanneer men opstaat.
Het gevoel van duizelig zijn kan dan ook veel oorzaken hebben en is niet altijd reden tot paniek. Slechts wanneer duizeligheid regelmatig voor langere tijd voorkomt, is het handig om contact op te nemen met een huisarts. Het is echter wel slim om tijdens een huisartsbezoek de huisarts wel even te wijzen op de duizeligheid, ook wanneer het vrij weinig optreedt. Er kan dan gekeken worden of de oorzaak zout- of vochttekort of een te hoge of lage bloeddruk is, waardoor u zich zo duizelig voelt.
Let op: Het is heel belangrijk om uzelf zo goed mogelijk te informeren en direct een huisarts te raadplegen. Ga altijd naar een huisarts of specialist als u symptomen van een ziekte of aandoening bij uzelf of iemand anders ziet.
Jouw artikelen mogen ook op deze website staan, zolang ze maar over onze onderwerpen gaan. Kijk op de contact pagina voor details.