Kneuzingen
Een blauwe plek is een gemeenschappelijke huid letsel dat leidt tot het barsten van de bloedvaten onder de huid. Bloed van beschadigde bloedvaten onder de huid wordt verzamelt bij oppervlakte van de huid en leidt tot wat we herkennen als een zwart en blauw merk. Een blauwe plek is ook bekend als een kneuzing.
Kneuzingen Oorzaken
- Mensen krijgen meestal blauwe plekken wanneer ze ergens tegenaan botsen.
- Blauwe plekken kunnen optreden bij sommige mensen die gebruik maken van rigoureus, zoals atleten en gewichtheffers. Deze blauwe plekken het gevolg zijn van microscopische scheurtjes in de bloedvaten onder de huid. Blauwe plekken bij sporters kunnen ook het gevolg zijn van directe invloed / trauma en vergezeld gaan van een onderliggende hematoom.
- Onverklaarde, willekeurige blauwe plekken die ontstaan gemakkelijk of zonder duidelijke reden kan wijzen op een aandoening bloeden of het gevolg zijn van bloedverdunnende medicijnen (anticoagulantia), vooral als de blauwe plekken gepaard gaat met frequente neusbloedingen of bloeden tandvlees.
- Vaak, wat vermoedelijk onverklaarbare plekken op het scheenbeen of de dij, bijvoorbeeld zelfs tegen stoten resulteren in een bedpost of ander voorwerp en niet om de schade op te roepen.
- Kneuzingen bij ouderen vaak voorkomen, omdat hun huid dunner is geworden met de leeftijd. Het weefsel dat de onderliggende bloedvaten te ondersteunen zijn geworden kwetsbaar.
- Blauwe plekken komt vaker voor met vitamine C-tekort (ascorbinezuur deficiëntie).
- Bij kinderen kan blauwe plekken een teken zijn van fysieke mishandeling van het kind (kindermishandeling).
Kneuzingen Symptomen
In eerste instantie kan een frisse blauwe plek eigenlijk roodachtig er uit zien. Het zal blauw of donkerpaars worden binnen een paar uur, dan geel of groen na een paar dagen als het geneest.
- Een blauwe plek is vaak zacht en soms zelfs pijnlijk voor de eerste paar dagen, maar de pijn meestal verdwijnt als de kleur vervaagt.
- Omdat de huid niet gebroken een kneuzing als een schrapen of snede er geen gevaar van infectie.
- Herhaaldelijk blauwe plekken van een gebied kunnen blijvende geel-bruine vlekken van ijzer deponeren in de huid.
- Wanneer moet u medische hulp te zoeken
- Bel de arts als de blauwe plek gaat gepaard met zwelling en extreme pijn.
- Bel de arts als u een bloedverdunnend medicijn voor een medische aandoening en merk grote blauwe plekken.
- Bel de dokter als blauwe plekken treden gemakkelijk of zonder duidelijke reden.
- Bel de dokter als de blauwe plek is pijnlijk en onder een teennagel of een vingernagel.
- Bel de arts als een blauwe plek niet beter wordt binnen twee weken niet of niet helemaal duidelijk na drie of vier weken.
- Ga naar nood het ziekenhuis de afdeling als je denkt dat je een gebroken bot, samen met de blauwe plekken.
Sommige blauwe plekken, zoals die op het hoofd of de ogen, kan leiden tot veel angst.
Als er een blauwe plek (ook wel een "ganzenei") komt op het hoofd, maar de persoon niet zwart uit en is in staat om het ongeval herinneren, is het onwaarschijnlijk dat een ernstig hoofdletsel heeft geleid. Aan de andere kant, als de persoon kan zich niet herinneren wat er was gebeurd en u vermoedt dat de persoon kan een hersenschudding te hebben, moet hij of zij worden genomen om de dichtstbijzijnde afdeling spoedeisende hulp.
Als er een blauwe plek ontstaat op het gezicht net boven het oog, kan je verwachten dat de blauwe plekken naar het gebied reizen, net onder het oog, veroorzaakt een zwart oog, vanwege de effecten van de zwaartekracht. Zolang je in staat zijn om het aangedane oog in alle richtingen bewegen en hebben geen wijzigingen in uw zicht of hoofdpijn, is het onwaarschijnlijk dat een ernstig letsel dat een bezoek aan het ziekenhuis nodig zijn.