Nierklachten komen bij steeds meer mensen voor. Er zijn verschillende soorten nierklachten, en iedere soort heeft weer een andere oorzaak. Het is hierom altijd van belang dat je eerst nagaat waar de klachten vandaan komen, zodat je meer duidelijkheid krijgt waar jij op dit moment exact last van hebt. Als je bijvoorbeeld met pijn te maken hebt dan kan dit allerlei oorzaken hebben.

De nierklachten kunnen veel complicaties met zich meebrengen. Het is zorg dat je de problemen zo snel mogelijk weer kunt voorkomen. Dit vereist in veel gevallen een afspraak bij de huisarts, want alleen dan kun je zorgen dat jij de juiste zorg krijgt. Afhankelijk van de aard van de nierklachten kan de huisarts de juiste medische procedure starten en medicatie voorschrijven.

Welke nierklachten zijn er?

Doordat er van verschillende nierklachten sprake kan zijn, is het goed om op bepaalde symptomen te letten. In deze lijst lees je meer over de verschillende nierklachten en de aard hiervan.

- Stekende pijn in de zij; het kan voorkomen dat jij op dit moment met een stekende pijn in de zij kampt. Dit is bijvoorbeeld het gevolg van een nierinfectie. Dit kan ook voortkomen uit nierstenen die door de nierbuizen moeten. Het is daarom altijd raadzaam om bij een stekende pijn een dokter te raadplegen. Als jij kampt met lichte pijn dan kun je het beste vandaag of morgen naar de huisarts gaan. Heb je echter last van zware steken dan is het beter om vandaag nog naar de dokter te gaan. Er kan sprake zijn van een vervelende infectie die alleen maar tot meer pijn zal leiden.

- Nierstenen; een van de meest bekende nierklachten is een groepje nierstenen. Bij nierstenen doet het ontzettend pijn om te plassen. De stenen zitten op dit moment in de nier, en deze moeten dan ook medisch worden verwijderd. Bij nierstenen is er over het algemeen sprake van een obstructie van de urinebuizen. Dit verklaart de pijn die jij op dit moment ervaart.

- Tumor in de nieren; de nierklachten kunnen ook voortkomen uit kanker in de nieren. Het komt helaas steeds vaker voor dat tumoren zich in de nieren vormen. Dit kan tot ontzettend zware pijnen leiden. Het is in dit geval dan ook raadzaam om zo snel mogelijk langs de huisarts te gaan. Er moet, wanneer er sprake is van nierkanker, een goede medische procedure worden gestart.

Bekende symptomen die voorkomen bij nierklachten

Er zin bij nierklachten verschillende aanvullende symptomen die vaak voorkomen. In dit volgende lijstje vind je de meest voorkomende symptomen.

- Minder vaak of juist vaker plassen; als je te maken hebt met nierklachten dan kun je dit ook merken aan hoe vaak jij naar het toilet moet. Als jij op dit moment merkt dat jij aanzienlijk vaker, of juist minder vaak, naar het toilet moet dan jij gewend bent dan bestaat de kans dat jij op dit moment een van de bovengenoemde klachten ervaart.

- Bloed in de urine; merk je tijdens het urineren een bepaalde verkleuring in de urine? Dan kan dit een indicatie zijn dat er bloed in de urine zit. Dit is in veel gevallen reden tot zorg, want dit betekent dat er ergens tussen de nieren en de urinewegen een bloeding is.

- Rugpijn; het komt regelmatig voor dat mensen naast nierklachten ook klachten in de onderrug merken. Dit kan een indicatie zijn dat er meer aan de hand is met jouw nieren, en dat jij hier zo snel mogelijk een afspraak bij de huisarts voor moet maken.

Meer weten?

Nierfalen symptomen: hoe kun je nierfalen herkennen?

Mensen in Nederland krijgen zelden te maken met nierfalen. Toch is er een klein percentage dat hier wel last van krijgt. Het is niet prettig om rond te lopen met nierfalen. Symptomen van nierfalen maken het ontzettend lastig om goed te functioneren, deze doen pijn en zorgen er vaak voor dat jij je zorgen gaat maken.

 

Op het moment dat de nieren niet goed functioneren, is het belangrijk om hier zo snel mogelijk een behandeling voor te starten. Ga daarom altijd naar de huisarts wanneer jij denkt dat er sprake is van nierfalen. Symptomen van deze aandoening geven vaak al voldoende duidelijkheid aan de huisarts, waardoor deze zo snel mogelijk de juiste medische procedure kan starten. 

Hoe de nieren rugpijn kunnen veroorzaken?

Nieren hebben als primaire functie het bloed te zuiveren. Daarbij worden er in de nieren afvalstoffen verwerkt. De nieren zorgen ervoor dat afval afgescheiden wordt en dat het vocht in ons lichaam goed wordt gefilterd. Wanneer je nierklachten hebt dan kan dit pijn doen. Daarbij kunnen nieren rugpijn veroorzaken, wat tot erg pijnlijke situaties kan leiden.

De nieren bevinden zich in de onderrug. Het kan voorkomen dat de nieren rugpijn veroorzaken, en dat deze pijn lang aanhoudt. Het is echter niet zo dat er iets mis is met de pijnzenuwen in jouw rug. De pijn in de nieren trekt door naar de rug, en hierdoor kun je hier flinke pijn ervaren. Het is dan ook niet vreemd dat pijn in de nieren en rugpijn vaak met elkaar worden verward. Je kunt bij deze pijn dan ook het beste uitzoeken of er inderdaad sprake is van rugpijn of dat jij met nierklachten kampt.

Let op: Het is heel belangrijk om uzelf zo goed mogelijk te informeren en direct een huisarts te raadplegen. Gaaltijd naar een huisarts of specialist als u symptomen van een ziekte of aandoening bij uzelf of iemand andersziet.

Advertentie

Jouw content hier?

Jouw artikelen mogen ook op deze website staan, zolang ze maar over onze onderwerpen gaan. Kijk op de contact pagina voor details.