Menstruatiepijn

Menstruatiepijn (dysmenorroe) is een kloppende pijn of kramp in de onderbuik. Veel vrouwen ervaren de menstruele krampen vlak voor en tijdens hun menstruatie. Voor sommige vrouwen is de pijn alleen maar vervelend. Voor anderen kan het zo erg zijn zijn dat de dagelijkse activiteiten verstoord worden voor een paar dagen per maand.

Menstruatiepijn kan worden veroorzaakt door identificeerbare problemen, zoals endometriose of vleesbomen. Het behandelen van de onderliggende oorzaak is de sleutel tot het verminderen van de pijn. Menstruele krampen die niet worden veroorzaakt door een onderliggende aandoening hebben de neiging om te verminderen met de leeftijd en verdwijnen vaak wanneer een vrouw is bevallen.

Symptomen

De symptomen van menstruatiepijn zijn onder meer:

- Kloppende pijn of kramp in de onderbuik - Pijn die uitstraalt naar de onderrug en dijen

Sommige vrouwen ondervinden ook:

  • Misselijkheid en braken
  • Vloeibare ontlasting
  • Zweten
  • Duizeligheid

Wanneer moet u een arts te raadplegen?

Als u bent begonnen met menstrueren in de afgelopen jaren en vaak last heeft van krampen is de kans groot dat je menstruele pijn geen reden hoeft te zijn tot bezorgdheid. Echter, als menstruatiekrampen je dagelijkse activtiteiten verstoren gedurende enkele dagen per maand of als je ouder bent en nog maar net last hebt van ernstige menstruatiepijn, moet je je arts raadplegen.

Oorzaken

Hormoonachtige stoffen (prostaglandines) die betrokken zijn bij pijn en ontstekingen leiden tot de baarmoeder spiercontracties. Hogere niveaus van prostaglandines worden geassocieerd met ernstigere menstruatiepijn.

Veel deskundigen zijn van mening dat ernstige contracties de bloedvaten in de baarmoeder doen samentrekken. De resulterende pijn kan worden vergeleken met de angina die optreedt bij blokkering van de kransslagaders waardoor delen van het hart voor voedingsstoffen en zuurstof uitsterven.

Menstruele krampen kunnen ook worden veroorzaakt door:

- Vleesbomen. Deze goedaardige gezwellen in de wand van de baarmoeder kunnen de oorzaak van de pijn zijn. - Adenomyose. In deze toestand wordt het weefsel dat de lijnen van je baarmoeder begint te groeien in de gespierde wanden van de baarmoeder. - Pelvic inflammatory disease (PID). Deze infectie van de vrouwelijke geslachtsorganen wordt meestal veroorzaakt door seksueel overdraagbare bacteriën. - Cervicale stenose. In sommige vrouwen kan de opening van de cervix zo klein zijn dat het de menstruatie belemmert, waardoor een pijnlijke drukverhoging in de baarmoeder plaatsvind.

Risicofactoren

Risico factoren die samenhangen met dysmenorroe zijn onder andere: - Leeftijd jonger dan 20 - Vroeg begin van de puberteit (11 jaar of jonger) - Zware bloedingen tijdens perioden (menorragie) - Onregelmatige menstruele bloedingen (metrorragie) - Nog nooit een baby hebben gekregen - Wanneer Dysmenorroe in de familie vaker voor komt - Roken

Complicaties

Menstruele krampen hebben geen medische complicaties op zich, maar ze worden vaak geinterfereert met school, werk en sociale activiteiten.

De ziekten en aandoeningen worden soms geassocieerd met menstruatiepijn. Zo kan endometriose leiden tot vruchtbaarheidsproblemen, terwijl eileiderontsteking litteken op uw eileiders kan veroozaken, waardoor het risico van een groter is dat een bevruchte eicel in de buis(buitenbaarmoederlijke zwangerschap) terecht komt in plaats van in de baarmoeder.

Voorbereiding op uw afspraak

Terwijl u in eerste instantie naar uw huisarts zult gaan, kan hij of zij je doorverwijzen naar een gynaecoloog.

Wat u kunt doen ter voorbereiding

Gedetailleerde beschrijvingen wat de symptomen zijn De data waarop je twee laatste menstruatieweken begonnen Informatie over medische problemen die je hebt gehad Informatie over de medische problemen van je ouders of broers en zussen Alle medicijnen en voedingssupplementen die u slikt Vragen die u wilt stellen aan de dokter

Uw tijd met uw arts is beperkt, dus het opstellen van een lijst met vragen van tevoren zal u helpen de tijd het beste te benutten. Geef een overzicht van uw vragen, begin met de belangrijkste en eindig met de minst belangrijke, voor het geval de tijd om is. Voor de menstruele krampen kunt u een aantal fundamentele vragen aan uw arts stellen, onder andere:

  • Waardoor worden mijn klachten waarschijnlijk veroorzaakt? Zijn er andere mogelijke oorzaken voor mijn klachten?
  • Hoe zijn mijn symptomen te vergelijken met andere menstruerende meisjes of vrouwen?
  • Kunnen mijn symptonen nog veranderen?
  • Heb ik een onderzoek nodig?
  • Welke behandelingen kunnen helpen?
  • Zijn er brochures of ander gedrukt materiaal dat ik kan meenemen? Welke websites raden jullie aan?

BELANGRIJK!

Let op: Het is heel belangrijk om uzelf zo goed mogelijk te informeren en direct een huisarts te raadplegen. Ga altijd naar een huisarts of specialist als u symptomen van een ziekte of aandoening bij uzelf of iemand anders ziet.

Jouw content hier?

Jouw artikelen mogen ook op deze website staan, zolang ze maar over onze onderwerpen gaan. Kijk op de contact pagina voor details.