Onregelmatig ongesteld

Soms hebben vrouwen problemen in hun menstruele cyclus zogenaamde menstruele onregelmatigheden of menstruatieproblemen. Zij zij worden niet op regelmatige perioden ongesteld, of worden te vaak per maand ongestld, of ze kunnen een pijnlijke menstruatie hebben.

Onregelmatige ongesteldheid is meestal een teken van een grote aandoening of probleem. Er zijn veel omstandigheden die kunnen leiden tot menstruele onregelmatigheden.

Onregelmatig ongesteld

Wat is menstruatie en wat is de menstruele cyclus? De menstruele cyclus is het proces waarbij het lichaam van een vrouw klaar wordt voor de kans op een zwangerschap elke maand.

menstruatie of ongesteldheid is de week van de menstruele cyclus waarin bloed en weefsel worden afgevoerd uit de vagina.

Wat is onregelmatig ongesteld zijn?

Soms hebben vrouwen problemen in hun menstruele cyclus zogenaamde menstruele onregelmatigheden of menstruatieproblemen. Zij zij worden niet op regelmatige perioden ongesteld, of worden te vaak per maand ongestld, of ze kunnen een pijnlijke menstruatie hebben.

Onregelmatige ongesteldheid is meestal een teken van een grote aandoening of probleem. Er zijn veel omstandigheden die kunnen leiden tot menstruele onregelmatigheden.

 

Amenorroe-Amenorroe

treedt op wanneer een vrouw niet ongesteld wordt voor haar 16e of wanneer ze 3 maanden niet ongesteld wordt, zonder zwanger te zijn.

Amenorroe is geen ziekte maar een aandoening. Mogelijke oorzaken kunnen zijn matig of overmatig sporten, eetstoornissen (zoals anorexia nervosa), fysieke of psychische stress, tumoren en hormonale problemen. Vrouwen met polycysteus ovarium syndroom (PCOS) kunnen ook last hebben van amenorroe.

Het is belangrijk voor u om de oorzaak van amenorroe te laten bepalen. De behandeling van amenorroe is afhankelijk van de onderliggende oorzaken. Soms kunnen veranderingen in levensstijl helpen zoals gewicht, stress, of extreme lichamelijke activiteiten die de oorzaak zijn van de amenorroe.

 

Oligomenorroe

- Deze term verwijst naar onregelmatige menstruatie. Net zoals amenorroe is oligomenorroe geen ziekte. Veel vrouwen met polycysteus ovarium syndroom (PCOS) hebben oligomenorroe.

 

Prematuur ovarieel falen (POF)

- POF beschrijft een stop in de normale werking van de eierstokken bij een vrouw jonger dan 40 jaar. Hoewel zwanger worden moeilijk is voor vrouwen met POF, kan het nog steeds mogelijk zijn.

Er is geen bewezen behandeling voor een vrouw om de eierstokken weer normaal te laten werken. Echter, oestrogeen vervangende therapie (ERT) geeft vrouwen het oestrogeen en andere hormonen in hun lichamen en kan vrouwen helpen om regelmatig perioden te krijgen en hun risico op osteoporose te verlagen.

 

Vleesbomen

- Vleesbomen zijn de meest voorkomende, niet-kwaadaardige tumoren bij vrouwen in de vruchtbare leeftijd. De meeste vrouwen met vleesbomen hebben geen problemen met vruchtbaarheid en kunnen zwanger worden. Maar sommige vrouwen met vleesbomen zijn niet in staat om zwanger te worden.

Voor vrouwen die vleesbomen hebben, maar bij wie geen symptomen vertonen is geen behandeling nodig. Sommige vrouwen met vleesbomen hebben een zware menstruatie, en sommige kunnen bloeden in tussen periodes. Medicijnen bieden vaak verlichting van veel van de symptomen van vleesbomen, zoals pijn, en kunnen zelfs hun groei vertragen of stoppen. Er zijn ook verschillende vormen van chirurgie die vleesbomen kunnen verwijderen.

 

Endometriose

- Endometriose komt voor wanneer weefsels op de buitenwand groeien van de baarmoeder in plaats van in de baarmoeder. Endometriose kan pijn veroozaken voor en tijdens de eerste dagen van de menstruatie. Ongeveer 30 procent tot 50 procent van de vrouwen met endometriose zijn onvruchtbaar, waardoor het een van de top drie oorzaken is van vrouwelijke onvruchtbaarheid. Vrouwen met endometriose kunnen ook zeer zware ongesteldheidperiodes hebben.

Er zijn verschillende manieren om pijn te behandelen, waaronder pijnstillers, hormonale therapie en chirurgie.

Er zijn ook enkele behandelingen van onvruchtbaarheid verbonden met endometriose. Vitro fertilisatie werkt vaak voor het verbeteren van de vruchtbaarheid bij vrouwen met de aandoening. Hormoon behandelingen en chirurgie bieden andere behandelingen van onvruchtbaarheid opties.

 

Dysmenorroe

- Dysmenorroe verwijst naar pijnlijke menstruatie, met inbegrip van ernstige menstruatiepijn. De aandoening is meestal niet ernstig, maar het kan soms worden veroorzaakt door een infectie, endometriose of cysten.

Pijnlijke ongesteldheid kan soms worden verlicht worden met het leggen van een warme doek op de buik of het nemen van een warm bad. Over-the-counter pijnstillers kunnen ook helpen de pijn te verzachten.

BELANGRIJK!

Let op: Het is heel belangrijk om uzelf zo goed mogelijk te informeren en direct een huisarts te raadplegen. Ga altijd naar een huisarts of specialist als u symptomen van een ziekte of aandoening bij uzelf of iemand anders ziet.

Jouw content hier?

Jouw artikelen mogen ook op deze website staan, zolang ze maar over onze onderwerpen gaan. Kijk op de contact pagina voor details.